czy brzanki moga być w 50 l zbiorniku?

Regulamin forum
Jeżeli chcesz pomocy lub rady związanej z obsadą zbiornika powinieneś udzielić niezbędnych informacji o swoim akwarium i sposobie jego prowadzenia. TUTAJ jest dostępny wzór tworzenia nowych tematów.
Awatar użytkownika
nicka
Ikra
Ikra
Posty: 4
Rejestracja: 3 marca 19, 18:02
Lokalizacja: Białystok

czy brzanki moga być w 50 l zbiorniku?

Postautor: nicka » 3 marca 19, 18:16

Dzień dobry , mam pytanie odnośnie czy 4x brzanka sumatrzańska i 6x brzanka różowa, 3x kirysek spiżowy mogą być w akwarium 50 l ?. W akwarium działa filtr aquael patmini i grzałka therm plus 50, dno jest wypełnione żwirkiem. Mam jeszcze akwarium 96 l w którym sa 4x burami marmurkowe, 2x mieczyk samiec i samica,2x kiryśnik czarnoplamy, 2xmolinezja (dwa samce),3xzbrojnik pospolity,2xgupik pawie oczko para, 2x barwniak czerwonorzuchy. w akwarium 96 l pracuje filtr aquael fan filter 1plus i grzałka aquael 50 wat sa trzy doniczki gliniane jako schronienie dla zbrojników i barwniaków tak jak w 50 l dno jest wyłozone tym samym nie ma niestety żadnych roślin ,ale juz niedługo bede brała od kolezanki kryptokoryne.A wiec miałam dylemat czy mogę dać brzanki do 96 l i chciałam aby były w akwarium jedno gatunkowym wic dlatego sa w akwarium 50 l 11 szt razem + 3 szt kiryska spiżowego wiem ze to za mało ze powinno być stado ale dlatego sie was pytam bo ryby sa w takiej kondygnacji od 5 msc gdyż kiedy kupiłam akwarium podana obasada wyżej powiedrowała do tego akwarium a brzabki zostały w 50 l. gdyz dla tamtych ryb było to akwarium przejsciowe.Wiec proszę o radę czy moge te brzanki trzymać w 50 l akwarium?.

Awatar użytkownika
Anka cyganka
Akwarysta
Akwarysta
Posty: 728
Rejestracja: 4 października 16, 21:32

Re: czy brzanki moga być w 50 l zbiorniku?

Postautor: Anka cyganka » 3 marca 19, 21:11

Nie, nie mogą być bo dla nich to za małe akwarium. Proponowałabym uporządkować obsadę bo to co masz to jest tragedia, m.in. kiryski i zbrojniki potrzebują piachu, kiryśnik jest za duży do tego akwarium. Poczytaj o wymaganiach ryb które posiadasz.

Awatar użytkownika
nicka
Ikra
Ikra
Posty: 4
Rejestracja: 3 marca 19, 18:02
Lokalizacja: Białystok

Re: czy brzanki moga być w 50 l zbiorniku?

Postautor: nicka » 4 marca 19, 18:56

Anka cyganka pisze:Nie, nie mogą być bo dla nich to za małe akwarium. Proponowałabym uporządkować obsadę bo to co masz to jest tragedia, m.in. kiryski i zbrojniki potrzebują piachu, kiryśnik jest za duży do tego akwarium. Poczytaj o wymaganiach ryb które posiadasz.

czytałam wymagania kiryśniki dostałam ze zbronikami jako przent wiec nie moge się ich pozbyć. :(

Awatar użytkownika
pimowo
Ryba
Ryba
Posty: 229
Rejestracja: 4 sierpnia 18, 18:40

Re: czy brzanki moga być w 50 l zbiorniku?

Postautor: pimowo » 4 marca 19, 20:08

Zamiast znaleźć im dobry dom to lepiej męczyć zwierzaki bo to prezent? :(
Moje nowe hobby:
300l Ogólnie misz-masz

Awatar użytkownika
Anka cyganka
Akwarysta
Akwarysta
Posty: 728
Rejestracja: 4 października 16, 21:32

Re: czy brzanki moga być w 50 l zbiorniku?

Postautor: Anka cyganka » 4 marca 19, 20:40

nicka pisze:czytałam wymagania kiryśniki dostałam ze zbronikami jako przent wiec nie moge się ich pozbyć. :(

To jak czytałaś to powinnaś się zastanowić czy jesteś w stanie zapewnić swoim podopiecznym dobre warunki. Przyłóż sobie linijkę do akwarium i zobacz ile to jest 15cm bo przynajmniej takie urosną, a później pomysl czy będą miały gdzie pływać, bo to są ruchliwe ryby.

Awatar użytkownika
nicka
Ikra
Ikra
Posty: 4
Rejestracja: 3 marca 19, 18:02
Lokalizacja: Białystok

Re: czy brzanki moga być w 50 l zbiorniku?

Postautor: nicka » 7 marca 19, 14:43

pimowo pisze:Zamiast znaleźć im dobry dom to lepiej męczyć zwierzaki bo to prezent? :(
nie umiem ich oddać mam je juz rok czasu

Awatar użytkownika
Anka cyganka
Akwarysta
Akwarysta
Posty: 728
Rejestracja: 4 października 16, 21:32

Re: czy brzanki moga być w 50 l zbiorniku?

Postautor: Anka cyganka » 7 marca 19, 15:22

Twoje rybki, Twoje akwarium. Ale te ryby co wymieniłeś do 50l są za duże, kiryski to ryby stadne i wymagają piachu.

Awatar użytkownika
nicka
Ikra
Ikra
Posty: 4
Rejestracja: 3 marca 19, 18:02
Lokalizacja: Białystok

Re: czy brzanki moga być w 50 l zbiorniku?

Postautor: nicka » 10 marca 19, 15:41

Anka cyganka pisze:Twoje rybki, Twoje akwarium. Ale te ryby co wymieniłeś do 50 l są za duże, kiryski to ryby stadne i wymagają piachu.

po 1 moja płeć to kobieta a po drugie to nie będzie dla nich stały zbiornik chce je dać do 96 ale boje się o gupiki najbardziej

Awatar użytkownika
Anka cyganka
Akwarysta
Akwarysta
Posty: 728
Rejestracja: 4 października 16, 21:32

Re: czy brzanki moga być w 50 l zbiorniku?

Postautor: Anka cyganka » 10 marca 19, 22:12

Brzanki obskubia gupiki z płetw

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 4 gości