Pytanie o sump i odpieniacz

Daro73
Narybek
Narybek
Posty: 81
Rejestracja: 2 marca 15, 19:08
Lokalizacja: Legionowo

Pytanie o sump i odpieniacz

Postautor: Daro73 » 26 kwietnia 18, 22:23

Dorosłem do założenia sumpa, przeczytałem trochę artykułów ale przebrnięcie przez dziesiątki stron przekracza trochę moje możliwości
Zdecydowałem się na pudełko przelewowe, akwarium działa od dawna a wiercenie otworów pod komin trochę mnie przerasta
Zbiornik obecnie ma 250l po dołożeniu sumpa dojdzie jeszcze niecałe 100, w obiegu będzie więc około 350l
Według wyliczeń powinienem zastosować pompę obiegową około 3500l/h i dopasowane do tego pudełko przelewowe
Dlaczego akurat 10x, co się stanie jeżeli dobiorę pompę o mniejszym przepływie np 2700l/h i pudełko o takim przepływie ???
Samego sumpa jeszcze nie mam na razie kompletuję sprzęt
Mam jeszcze pytanie o odpieniacz, zakupiłem przewymiarowany odpieniacz typowo do sumpa obsługujący akwaria do 600l maksymalnie,konkretnie jest to model Sera 600s, nie przesadziłem ???
Sump zajmie całe dostępne miejsce, szafkę mam robioną w formie słupka tak że do dyspozycji mam około 65 cm długości, zamierzam zrobić sumpa o długości 60 cm, czy są jakieś przeszkody techniczne aby sump zajął całe dostępne miejsce ???

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8076
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: Pytanie o sump i odpieniacz

Postautor: barttsw » 27 kwietnia 18, 06:18

Daro73 pisze:Zdecydowałem się na pudełko przelewowe
nie rób tego blędu jedynie ze masz zlote nerwy te chiolerne pudełka sie tak zapowietrzaja ze to szok
Daro73 pisze:Zbiornik obecnie ma 250l po dołożeniu sumpa dojdzie jeszcze niecałe 100,

inaczej podaj mi wyiar zbiornika bo 100l czy tez 250 nie wiele i mówi
Daro73 pisze:Mam jeszcze pytanie o odpieniacz, zakupiłem przewymiarowany odpieniacz typowo do sumpa obsługujący akwaria do 600l maksymalnie,konkretnie jest to model Sera 600s, nie przesadziłem ???
odpieniacz raczej to zna nazwac zaawką ponadto dpieniacz dobiera się do obsady
Daro73 pisze:Sump zajmie całe dostępne miejsce, szafkę mam robioną w formie słupka tak że do dyspozycji mam około 65 cm długości, zamierzam zrobić sumpa o długości 60 cm, czy są jakieś przeszkody techniczne aby sump zajął całe dostępne miejsce ???
60 cm to za mało na zbiornik 250l jak by nie patrzec i takiego sumpa niema co dzielic ini 80x40x40 i nic nie kobinowac tylko 4 komory
a co do popy to nie popa 2700 czy jak ty to ta piszesz wez aquanowa 4000 lub 5000

Daro73
Narybek
Narybek
Posty: 81
Rejestracja: 2 marca 15, 19:08
Lokalizacja: Legionowo

Re: Pytanie o sump i odpieniacz

Postautor: Daro73 » 27 kwietnia 18, 13:25

Wreszcie jakieś konkrety a nie odsyłanie do studiowania 70 stron postów w którym tylko część jest merytoryczna
Niestety, warunki finansowe i lokalowe mam jakie mam stąd pomysł na pudełko przelewowe, w obecnej sytuacji tylko to wchodzi w grę, boję się wiercenia czy wycinania ścianki pod komin zewnętrzny
Akwarium ma wymiary 100x50x50, stoi na szafce w formie słupka, do dyspozycji mam tylko 65cm długości półki, stąd taki właśnie wymiar sumpa, aby wsadzić większy musiałbym robić nową szafkę
Podejrzewam że chodzi o to że mniejszy sump nie zdoła przyjąć wody podczas zaniku zasilania ??? dobrze kombinuję ???
Obsadę mam na razie małą, chciałem ją powiększyć stąd decyzja o dołożenia sumpa i zwiększenia odpieniacza, obecnie posiadam Hydora Slim Skina 250 który uważam za mało wydajny
Generalnie zależy mi na zwiększeniu ilości wody w obiegu w celu stabilizacji parametrów, pozbyciu się gratów z akwarium w postaci filtra kaskadowego chociażby w którym to siedzą media filtracyjne
Dziękuję za podpowiedź w sprawie pompy, kupię sterowaną z kontrolerem, będzie łatwiej dograć wszystko razem

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8076
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: Pytanie o sump i odpieniacz

Postautor: barttsw » 27 kwietnia 18, 13:33

wiercenia sie nie boj
ale jak masz obawy to próbuj ale oszczegam te k...... sie zapowietrzają wez najwieksze pudelko jakie znajdziesz
zrzut i rewizja 32mm powrot 25 pompa jak wczesciej wsponialem aN-5000
a co do odpieniacza poszukaj sobie starych delteków np AFP-600 mega maszyna i mozna to kupic za 600 zł
a co sumpa tu niema co sie rozpedzac ja by zrobil 3 komory choc bedzie ciasno
odpieniacz
siporax
pompa i filtr przeplywowy

filtr przepływowy zasilisz na baypasie z popy obiegowej

asz pytania lub nie wiesz jak zrobic tego sapa pytaj narysuje ci to wszystko
to jest jakies mega trudne i sumpa nawet sam sobie skleisz
kupic uzywane akwarium 60x40x40 lub 60x30x40 bądz 60x35x40 do tego 2 formatki u szklarza(byle nie szlifowane) i to cała filozofia

Daro73
Narybek
Narybek
Posty: 81
Rejestracja: 2 marca 15, 19:08
Lokalizacja: Legionowo

Re: Pytanie o sump i odpieniacz

Postautor: Daro73 » 27 kwietnia 18, 15:09

Dzięk,i zamierzałem zrobić sumpa 3 komorowego właśnie ze starego akwarium, dokładnie w ten sposób zamierzałem rozplanować wnętrze
Jakbyś był łaskaw rozrysować mi komory w takim o wymiarach 60x40x40 to byłbym wdzięczny, sam wkleję przegrody
Co do odpieniacza to mam właśnie nowy wspomniany odpieniacz Sera 600s którego zamierzam wykorzystać, na pewno będzie lepszy od Hydora z którym walczę już od dawna

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8076
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: Pytanie o sump i odpieniacz

Postautor: barttsw » 27 kwietnia 18, 20:56

Moze jutronad tym siade
Rozumiem ze sump bez dolewki

Daro73
Narybek
Narybek
Posty: 81
Rejestracja: 2 marca 15, 19:08
Lokalizacja: Legionowo

Re: Pytanie o sump i odpieniacz

Postautor: Daro73 » 27 kwietnia 18, 21:43

Dokładnie, bez dolewki bo na dolewkę za bardzo nie ma miejsca, na razie jestem na etapie zbierania sprzętu
Za sump zabiorę się na samym końcu jak będę miał wszystko w komplecie

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8076
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: Pytanie o sump i odpieniacz

Postautor: barttsw » 27 kwietnia 18, 21:51

szklo silikon akwarystyczny (saudal) zaden inny
troche rurek kolanek zawor zwezka na waz waz silikonowy
pompa
pudelko
klej do hydrauliki

Awatar użytkownika
Marcinus
Moderator
Moderator
Posty: 4225
Rejestracja: 22 października 04, 10:26
Lokalizacja: Łódź

Re: Pytanie o sump i odpieniacz

Postautor: Marcinus » 28 kwietnia 18, 10:39

Przemyśl sprawę z dolewką, bo to bardzo przydatna i praktyczna rzecz. Warto na nią wygospodarować trochę miejsca.

Daro73
Narybek
Narybek
Posty: 81
Rejestracja: 2 marca 15, 19:08
Lokalizacja: Legionowo

Re: Pytanie o sump i odpieniacz

Postautor: Daro73 » 28 kwietnia 18, 21:31

Jeżeli dałoby się wygospodarować chociaż kilka litrów na dolewkę to byłoby super

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8076
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: Pytanie o sump i odpieniacz

Postautor: barttsw » 28 kwietnia 18, 21:39

jaka jest glebokosc szafki?

Daro73
Narybek
Narybek
Posty: 81
Rejestracja: 2 marca 15, 19:08
Lokalizacja: Legionowo

Re: Pytanie o sump i odpieniacz

Postautor: Daro73 » 29 kwietnia 18, 19:35

Dostępne miejsce jakie mam do dyspozycji to 650x450 mm, wybrałem trochę mniejszy rozmiar 600x400 aby móc w miarę swobodnie ustawić akwarium w szafce

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8076
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: Pytanie o sump i odpieniacz

Postautor: barttsw » 29 kwietnia 18, 19:59

to dolewka poza szafka
a tak apropo jak mozna bylo tak zrypac szafke

Daro73
Narybek
Narybek
Posty: 81
Rejestracja: 2 marca 15, 19:08
Lokalizacja: Legionowo

Re: Pytanie o sump i odpieniacz

Postautor: Daro73 » 30 kwietnia 18, 21:06

Nie ma problemu dolewkę zrobię oddzielnie, szafka wygląda jak wygląda bo wcześniej nie przewidywałem dołożenia sumpa
Taka szafka podobała mi się też z powodu lekkości
Niestety to jest tak jak nie przemyśli się niektórych rzeczy na etapie projektowania albo się zrezygnuje

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości