Mój drugi w życiu zbiorniczek, ma 3tygodnie 80x30x30 ph 6,7 kh 6 no2 0 Ziemia ogrodowa, kulki gt, bez co2 Obsada: 16x neony Innesa, 5x kiryski spiżowe, 4x otoski, 2x helenka, 1x świderek
Temperatura 22-23 stopnie. Akwarium zarasta bardzo szybko, zwłaszcza rośliny plywajace i wglębka. Światło to tylko 3x6w, z czego świece przemiennie 2x6w plant i na wieczór 1x6w sunny.
Wgłębka pod wodą daje rade? Jak się sprawuje? Nie odrywa się? Mnie zawsze wypływała próbując trzymać ja pod wodą Zadne siatki, żyłki, klejenie nie pomagały. Momentalnie rozrastała się i odrywała. Bywało też tak, że mi razem z kokosem wypływała
Neon Innesa piszemy wielką literą, podobnie jak Endlera, Ramireza, Blehera i inne nazwy ryb pochodzące od nazwiska. Ponadto "Innesa" piszemy przez dwa "n" i jedno "s".
Póki co trzyma się. Przywiązuję ją do płaskich kamieni w 2-3 miejscach elastyczną żyłką. Kiryski w niej buszują często, ale nie są w stanie jej odczepić. Zresztą kiryski i mały heniek u mnie to było złe połączenie. Codziennie 5-10 kępek pływało na powierzchni.
Przed wpuszczeniem ryb trzeba bylo sobie wyhodowac jakis nawet mniejszy dywan, zeby sie trzymal, mi nawet teraz mniejsze lodygowce swiezo posadzone, potrafia krewetki wyrwac w ton