sump + dodatki

Awatar użytkownika
Marcinus
Moderator
Moderator
Posty: 4230
Rejestracja: 22 października 04, 10:26
Lokalizacja: Łódź

Re: sump + dodatki

Postautor: Marcinus » 29 kwietnia 17, 18:47

skarpeta filtracyjna na rurze spływowej

Awatar użytkownika
Dasti
Narybek
Narybek
Posty: 64
Rejestracja: 26 grudnia 13, 12:34
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: sump + dodatki

Postautor: Dasti » 29 kwietnia 17, 18:58

Okey. To jeszcze wrócę do pudełka . Przecież w kominach '' standardowy '' odpływ ma średnicę 32mm , a nie 40mm.

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8607
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: sump + dodatki

Postautor: barttsw » 29 kwietnia 17, 19:04

Dasti pisze:Przecież w kominach '' standardowy '' odpływ ma średnicę 32mm , a nie 40mm.
zalezy
a ty bedziesz miał sumpa pod zbiornikiem? czy 80 cm od zbiornika?

Awatar użytkownika
Dasti
Narybek
Narybek
Posty: 64
Rejestracja: 26 grudnia 13, 12:34
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: sump + dodatki

Postautor: Dasti » 29 kwietnia 17, 19:18

barttsw pisze:
Dasti pisze:Przecież w kominach '' standardowy '' odpływ ma średnicę 32mm , a nie 40mm.
zalezy
a ty bedziesz miał sumpa pod zbiornikiem? czy 80 cm od zbiornika?


Oś sumpa w stosunku do osi akwarium będzie przesunięta o dokładnie 95cm w bok.

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8607
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: sump + dodatki

Postautor: barttsw » 29 kwietnia 17, 19:20

Dasti pisze:Oś sumpa w stosunku do osi akwarium będzie przesunięta o dokładnie 95cm w bok.
no to masz odpowiedz
i niech Marcin sie wypowie czy pompa 6500l/h wystarczy

Awatar użytkownika
Marcinus
Moderator
Moderator
Posty: 4230
Rejestracja: 22 października 04, 10:26
Lokalizacja: Łódź

Re: sump + dodatki

Postautor: Marcinus » 29 kwietnia 17, 19:21

nie da się zrobić sumpa bezposrednio pod akwarium ??

w sumie nie ma czegoś takiego jak ''standardowy'' odpływ, u Ciebie wystarczyłaby rura 25mm jako powrót i spływ, rury 40mm stosuję w baniakach 1500 litrów.

Awatar użytkownika
Dasti
Narybek
Narybek
Posty: 64
Rejestracja: 26 grudnia 13, 12:34
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: sump + dodatki

Postautor: Dasti » 29 kwietnia 17, 19:28

Marcinus pisze:nie da się zrobić sumpa bezposrednio pod akwarium ??

w sumie nie ma czegoś takiego jak ''standardowy'' odpływ, u Ciebie wystarczyłaby rura 25mm jako powrót i spływ, rury 40mm stosuję w baniakach 1500 litrów.


Niestety nie da się ponieważ akwarium nie stoi na szafce lecz na postumencie murowano -betonowym , natomiast szafka jest dostawiona z boku tego postumentu. I właśnie stąd wynika to przesunięcie akwarium względem sumpa.

Awatar użytkownika
Marcinus
Moderator
Moderator
Posty: 4230
Rejestracja: 22 października 04, 10:26
Lokalizacja: Łódź

Re: sump + dodatki

Postautor: Marcinus » 29 kwietnia 17, 19:30

Kurcze w sumie bym się naprawdę zastanowił nad odpieniaczem wewnętrznym Tunze 9012, byś miał podobną jakość filtracji a dużo mniej kosztów i roboty.

Awatar użytkownika
Dasti
Narybek
Narybek
Posty: 64
Rejestracja: 26 grudnia 13, 12:34
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: sump + dodatki

Postautor: Dasti » 29 kwietnia 17, 19:33

Choinka , a wydawało mi się że to taka prosta sprawa. Czyli na czym polega problem ?

Awatar użytkownika
Marcinus
Moderator
Moderator
Posty: 4230
Rejestracja: 22 października 04, 10:26
Lokalizacja: Łódź

Re: sump + dodatki

Postautor: Marcinus » 29 kwietnia 17, 19:37

sump to udogodnienie, ale akurat w Twoim wypadku moim zdaniem jest to średnio opłacalna inwestycja, bo tak realnie kompletnie nic Ci nie da [ w porównaniu z sytuacją gdybyś kupił sobie wewnetrznego Tunze ] , dlatego na Twoim miejscu jeszcze raz bym się zastanowił nad tym wszystkim.
ja osobiście gdybym miał Twoją sytuację to sumpa bym sobie darował , za dużo zachodu, a efekt będzie zerowy.

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8607
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: sump + dodatki

Postautor: barttsw » 29 kwietnia 17, 19:42

Czyli Marcin tak jak myślałem że sump w takiej odległości to bezsens i jedyna rozsądna opcja to Tunze 9012 :)

Awatar użytkownika
Dasti
Narybek
Narybek
Posty: 64
Rejestracja: 26 grudnia 13, 12:34
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: sump + dodatki

Postautor: Dasti » 29 kwietnia 17, 19:54

No to wszystko mamy jasne. Dzięki Panowie za mądrą radę. Ja za wszelką cenę na tego sumpa się nie upieram. Myślałem tylko że mając go mógłbym w pełni wykorzystać wszystkie funkcje RW 4 , oraz wyrzucić kaskadę i mieć gdzie trzymać węgiel czy inne absorbery. Chciałem również pozbyć się pęcherzyków powietrza jakie mi czasami robi Deltec MCE 600.

Awatar użytkownika
Marcinus
Moderator
Moderator
Posty: 4230
Rejestracja: 22 października 04, 10:26
Lokalizacja: Łódź

Re: sump + dodatki

Postautor: Marcinus » 29 kwietnia 17, 19:56

moim zdaniem nie warto, mce600 to niezła maszyna a kaskada też robi swoje. przemyśl jeszcze temat.

Awatar użytkownika
Dasti
Narybek
Narybek
Posty: 64
Rejestracja: 26 grudnia 13, 12:34
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: sump + dodatki

Postautor: Dasti » 29 kwietnia 17, 20:03

Temat już przemyślany. Zostaję przy tym co mam. Nic nie kombinuję, skoro mądrzejsze głowy tak mówią. Bardzo dziękuję Marcinus i barttsw za wyprowadzenie z podjęcia błędnej decyzji. Pozdrawiam serdecznie i do następnego razu :D


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość