kamienie w akwarium

pascal_luke
Ikra
Ikra
Posty: 2
Rejestracja: 14 lipca 06, 19:49

kamienie w akwarium

Postautor: pascal_luke » 16 lipca 06, 11:39

mam problem, nie chce kupować kamienii do akwarium w sklepie gdyż są one drogie. czy nadaja się kamienie wykopane z ziemi, zebrane z pola itp? Rzeki w pobliżu nie ma. Wiem że nie powinny być wapienne (ale jak to poznać).

kam2121
Narybek
Narybek
Posty: 42
Rejestracja: 1 czerwca 06, 18:32
Lokalizacja: Pruszków

Re: kamienie w akwarium

Postautor: kam2121 » 16 lipca 06, 13:06

Oczywiscie ze moga.Glupota jest kupowanie ich w sklepie.Ja na przyklad wszystkie mam z pola i podkladów kolejowych.Kamienie wapienne z tego co wiem maja jasno szary jednolity kolor POZDRAWIAM
Kamil

Awatar użytkownika
Topek
Ryba
Ryba
Posty: 188
Rejestracja: 3 listopada 05, 21:57
Lokalizacja: Podlasie :)

Re: kamienie w akwarium

Postautor: Topek » 16 lipca 06, 15:47

kam2121 pisze:Kamienie wapienne z tego co wiem maja jasno szary jednolity kolor POZDRAWIAM

Jednak lepszym sposobem jest polanie takiego kamienia octem. Jeśi coś zacznie się dziać, reagować, to jest to kamień wapienny, a jeśli nie to nie jest :)

Awatar użytkownika
Izka:-)
Ryba
Ryba
Posty: 324
Rejestracja: 10 listopada 04, 18:39
Lokalizacja: Kraków, Polska

Re: kamienie w akwarium

Postautor: Izka:-) » 16 lipca 06, 16:47

pascal_luke pisze:mam problem, nie chce kupować kamienii do akwarium w sklepie gdyż są one drogie. czy nadaja się kamienie wykopane z ziemi, zebrane z pola itp?

No jasne że sie nadają. Tylko oczywiście musisz je przed włożeniem do akwa wygotować :)

Awatar użytkownika
paranormalny
Ryba
Ryba
Posty: 157
Rejestracja: 14 maja 06, 11:45
Lokalizacja: Chocznia/ k.Wadowic

Re: kamienie w akwarium

Postautor: paranormalny » 16 lipca 06, 17:39

Ja tylko czyszcze kamienie starą szczoteczką do zębów :D a potem spazam wrzątkiem i wszystkie ryby żyją. A kamienie mam z dróg(polnych), lasów, rzek...

Awatar użytkownika
sylwia14
Ryba
Ryba
Posty: 233
Rejestracja: 12 sierpnia 05, 11:40
Lokalizacja: Gorlice

Re: kamienie w akwarium

Postautor: sylwia14 » 16 lipca 06, 18:28

paranormalny pisze:Ja tylko czyszcze kamienie starą szczoteczką do zębów a potem spazam wrzątkiem

czemu tylko przecież robisz w celu oczyszczenia tych kamienia wystarczająca.
A co chodzi o pytanie zadane na poczatku to jestem pewna że można. Aktualnie nie mam w akwa rylko korzenie i kokosa, ale jak miełam akwa 30l to miałam tam kamienie z rzeki dobrze wyczyszczone (tak samo je czysciłam jak paranormalny :D ) i rybciom nic nie było więc myslę żę jak dobrze je wyczyścisz to spokojnie możesz je włozyć do akwa ;)
45l aqua sarny [teraz nowe fotki!!] ---> http://www.aquaforum.pl/viewtopic.php?p=31838#31838 --->wypowiadajcie się ;)

Awatar użytkownika
Aras
Ryba
Ryba
Posty: 134
Rejestracja: 24 lipca 06, 08:58
Lokalizacja: Zawiercie

Re: kamienie w akwarium

Postautor: Aras » 25 lipca 06, 20:57

Jasne że można, kupowanie w sklepie to głupota, oczywiście szanuję tych którzy to robią ale ja sądzę że najlepsze są z rzek i jezior poniewarz są już wypłukane, wystarczy je wyczyścić z osadów i glonów, sparzyc i gotowe.
-----------------------------------------------------
pozdrawiam, Aras

Awatar użytkownika
Zawaś
Ryba
Ryba
Posty: 106
Rejestracja: 29 września 18, 08:50
Lokalizacja: Toruń

Re: kamienie w akwarium

Postautor: Zawaś » 21 października 18, 21:12

Chwilę zgłebiam temat polnych kamieni i wiedzy szczegółowej w internecie doszukać się nie jest tak łatwo.
AQUAEL GLOSSY 80 - 125L

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8838
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44
Lokalizacja: BLACK WATER AQUARIUM

Re: kamienie w akwarium

Postautor: barttsw » 21 października 18, 21:40

bo nie znajdziesz tu zostaje test ro
bo kazdy jeden kamien moze reagowac inaczej

Awatar użytkownika
Donayo
Narybek
Narybek
Posty: 77
Rejestracja: 14 lutego 18, 04:02
Lokalizacja: Poznań

Re: kamienie w akwarium

Postautor: Donayo » 22 października 18, 00:01

Kupowania w sklepie nie polecam, ale na składzie już tak, jeśli chcesz określony rodzaj kamieni.
Udało mi się tak kupić 13kg łupka piaskowego za 20zł, więc nie jest to jakaś kosmiczna cena :)

Umyłem, wyszorowałem, sparzyłem kilka razy wrzątkiem i włożyłem do akwarium. Nic złego się nie dzieje.

Awatar użytkownika
Zawaś
Ryba
Ryba
Posty: 106
Rejestracja: 29 września 18, 08:50
Lokalizacja: Toruń

Re: kamienie w akwarium

Postautor: Zawaś » 22 października 18, 06:24

Test wody robiłeś?
AQUAEL GLOSSY 80 - 125L

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8838
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44
Lokalizacja: BLACK WATER AQUARIUM

Re: kamienie w akwarium

Postautor: barttsw » 22 października 18, 07:17

W tandze jak podbije ph nic sie nie dzieje a nawet to plus

Awatar użytkownika
Zawaś
Ryba
Ryba
Posty: 106
Rejestracja: 29 września 18, 08:50
Lokalizacja: Toruń

Re: kamienie w akwarium

Postautor: Zawaś » 22 października 18, 07:56

barttsw pisze:W tandze jak podbije ph nic sie nie dzieje a nawet to plus


To mowa jedynie o Ph?
AQUAEL GLOSSY 80 - 125L

Awatar użytkownika
Hunter
Administrator
Administrator
Posty: 11247
Rejestracja: 25 stycznia 09, 17:25
Lokalizacja: NW
Kontaktowanie:

Re: kamienie w akwarium

Postautor: Hunter » 22 października 18, 08:39

Mowa głównie o KH, a jak wiadomo jeśli KH rośnie to również z nim pH bo są ze sobą ściśle powiązane.
Kamienie mogą puszczać też inne związki, dlatego najbezpieczniej jest sprawdzać przewodność wody.
Neon Innesa piszemy wielką literą, podobnie jak Endlera, Ramireza, Blehera i inne nazwy ryb pochodzące od nazwiska.
Ponadto "Innesa" piszemy przez dwa "n" i jedno "s".

Moje akwaria:
1. Czterdziestka-piątka
2. Było LT, jest CW:

Zapraszam na Oficjalny FanPage naszego forum! Kliknij "Lubię To!"

Cykl azotowy w akwarium- w pigułce

Inspirujesz I Fascynujesz
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Zawaś
Ryba
Ryba
Posty: 106
Rejestracja: 29 września 18, 08:50
Lokalizacja: Toruń

Re: kamienie w akwarium

Postautor: Zawaś » 22 października 18, 21:38

Hunter pisze:Mowa głównie o KH, a jak wiadomo jeśli KH rośnie to również z nim pH bo są ze sobą ściśle powiązane.
Kamienie mogą puszczać też inne związki, dlatego najbezpieczniej jest sprawdzać przewodność wody.


Nie myślałem że tyle z tym będzie problemów :roll:
AQUAEL GLOSSY 80 - 125L

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości