Zakładanie akwarium 300l BW

Awatar użytkownika
Żabaaa
Ryba
Ryba
Posty: 224
Rejestracja: 9 czerwca 17, 12:00
Lokalizacja: Wrocław

Zakładanie akwarium 300l BW

Postautor: Żabaaa » 3 listopada 18, 12:14

Witajcie, mam zamiar kupić sobie akwarium 300l. W tym poście chciałbym się głównie dowiedzieć, jakie sprzęty zakupić, czy to co sobie upatrzyłem będzie wystarczająco dobre.
Dokładnie chciałbym kupić akwarium 120x50x50,
Szafka: https://allegro.pl/szafka-pod-akwarium- ... 26937.html
Filtr myślałem o Hw303b, tylko nie wiem czy wystarczy. W 160 miałem Hw302 i był spoko, ale nie wiem dokładnie jak to będzie z Black Water.
Grzałka, Akwarium i pokrywa pomyślałem o tej aukcji: https://allegro.pl/zesta-300l-pokrywa-w ... 41788.html
Filtr oczywiście do kosza by poszedł albo na OLX, grzałkę akwarium i pokrywę użyłbym. Spodziewam się, że to chiniol, ale gdzieś czytałem że grzałki to mogą być chińskie ;)

I to tyle ze sprzętów, jak chodzi o aranżację to piach gdzieś sobie zakupie, a jak chodzi o korzenie - szukać w lesie, czy w jakimś zoologu od razu kupić? Bo jakoś mi się nie widzi żeby korzenie leżały pół roku w domu, potem jeszcze z miesiąc w wodzie i dopiero zanurzać :/

To jak? To co sobie wymyśliłem to nie będzie tragedii? Jeszcze nic nie kupiłem, dopiero się rozglądam. Generalnie na całe akwarium (z szafką, aranżacją i sprzętem mam +- 2500zł, więc jeżeli to co sobie wybrałem nie będzie wystarczające dla komfortu ryb, to prosiłbym, żebyście pomogli :/ Z góry dzięki i pozdro :)
160l - Sprzedane, teraz kupuje 300l
25l - Krewetki i Neony Simulans
112l Malawi - Stoi aktualnie puste, czeka na piach, kamienie i 1+3 Saulosi

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8838
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44
Lokalizacja: BLACK WATER AQUARIUM

Re: Zakładanie akwarium 300l BW

Postautor: barttsw » 3 listopada 18, 12:28

zaba jestes kolejnym ktory za biera sie od dupy strony
najpierw obsada
co do sprzetu
filtracja przy zbiornikach BW musi byc duza
grzalka chinol
oswietletnie 2x naswietlacz 12v +tc420 nic wiecej nie trzeba
i najwazniejsze woda ro armata torfowa liscie korzenie
korzenie liscie wycieczka do lasu
A i eszcze jedno jak myslisz ze bedzie klarowna woda to jedtes w bledzie przy bw niema czegos takiego jak klar

Awatar użytkownika
Mattija2
Ryba
Ryba
Posty: 347
Rejestracja: 17 września 15, 16:05

Re: Zakładanie akwarium 300l BW

Postautor: Mattija2 » 3 listopada 18, 12:45

barttsw pisze:zaba jestes kolejnym ktory za biera sie od dupy strony
najpierw obsada
co do sprzetu
filtracja przy zbiornikach BW musi byc duza
grzalka chinol
oswietletnie 2x naswietlacz 12v +tc420 nic wiecej nie trzeba
i najwazniejsze woda ro armata torfowa liscie korzenie
korzenie liscie wycieczka do lasu
A i eszcze jedno jak myslisz ze bedzie klarowna woda to jedtes w bledzie przy bw niema czegos takiego jak klar


Co do oświetlenia to czymkolwiek możesz oświetlić, Bartek tu mu niepotrzebne tc420.
Do autora wątku: możesz sobie zarówno skonstruować belkę jak i punktowe oświetlenie (naświetlacze), to zależy od Ciebie

reszta j.w.

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8838
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44
Lokalizacja: BLACK WATER AQUARIUM

Re: Zakładanie akwarium 300l BW

Postautor: barttsw » 3 listopada 18, 12:46

mati dalem przyklad to tezzalezy od ryb

Awatar użytkownika
Mattija2
Ryba
Ryba
Posty: 347
Rejestracja: 17 września 15, 16:05

Re: Zakładanie akwarium 300l BW

Postautor: Mattija2 » 3 listopada 18, 12:47

To swoją drogą :D

Zależy jak chce to BW poprowadzić, np moja wizja i Twoja są trochę inne i pewnie autora też :)

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8838
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44
Lokalizacja: BLACK WATER AQUARIUM

Re: Zakładanie akwarium 300l BW

Postautor: barttsw » 3 listopada 18, 12:52

a jeszcze jedno 2500 to postawisz 400-500l ze sumpem a nie 300 :D

Awatar użytkownika
Żabaaa
Ryba
Ryba
Posty: 224
Rejestracja: 9 czerwca 17, 12:00
Lokalizacja: Wrocław

Re: Zakładanie akwarium 300l BW

Postautor: Żabaaa » 3 listopada 18, 12:52

A musi być Ro? Na wielu stronach czytałem, że ludzie robili czarne wody na kranówie. Grzałka nie może być chiniol? :D
Jak chodzi o obsadę to myślałem o jakimś stadku przykładowo Zwinników Blehera, Kiryskach i Pielęgnicach. Mówię tutaj wszystko o Rio Negro. Tylko niezbyt się orientuję co takiego mogłoby tam wejść :/ Chciałbym przykładowo:
20/30 Zwinników Blehera
z 15 Kirysków
Parka lub harem jakichś Pielęgnic ;p

bw chciałbym jak najprościej poprowadzić ;p
160l - Sprzedane, teraz kupuje 300l
25l - Krewetki i Neony Simulans
112l Malawi - Stoi aktualnie puste, czeka na piach, kamienie i 1+3 Saulosi

Awatar użytkownika
Żabaaa
Ryba
Ryba
Posty: 224
Rejestracja: 9 czerwca 17, 12:00
Lokalizacja: Wrocław

Re: Zakładanie akwarium 300l BW

Postautor: Żabaaa » 3 listopada 18, 12:53

ewentualnie mogę się posunąć do 350l
160l - Sprzedane, teraz kupuje 300l
25l - Krewetki i Neony Simulans
112l Malawi - Stoi aktualnie puste, czeka na piach, kamienie i 1+3 Saulosi

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8838
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44
Lokalizacja: BLACK WATER AQUARIUM

Re: Zakładanie akwarium 300l BW

Postautor: barttsw » 3 listopada 18, 12:55

żaba nie patrz na litraż patrz na dno czym wieksze tym lepsze
parametry kranowy kh i ph
Rio negro wybrales najbardziej kwasna rzeke po za orinoco
tak musi byc ro bo ryby z tamtych rejonow potrzebuja miekkiej wody i to bardzo
jakie to maja byc pielegnice
w rio negro ich jjest sporo
Ostatnio zmieniony 3 listopada 18, 12:58 przez barttsw, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Żabaaa
Ryba
Ryba
Posty: 224
Rejestracja: 9 czerwca 17, 12:00
Lokalizacja: Wrocław

Re: Zakładanie akwarium 300l BW

Postautor: Żabaaa » 3 listopada 18, 12:57

na milion procent Pielegnice. Najbardziej marzą mi się Oskary, ale to nie ta kategoria litrażu raczej :/ do tego jakieś dopełnienie w postaci Zbrojników/Kirysków ale to zależy jakie Pielęgnice wybiorę :)
160l - Sprzedane, teraz kupuje 300l
25l - Krewetki i Neony Simulans
112l Malawi - Stoi aktualnie puste, czeka na piach, kamienie i 1+3 Saulosi

Awatar użytkownika
Żabaaa
Ryba
Ryba
Posty: 224
Rejestracja: 9 czerwca 17, 12:00
Lokalizacja: Wrocław

Re: Zakładanie akwarium 300l BW

Postautor: Żabaaa » 3 listopada 18, 12:58

to może jakiś inny region? :) Na pewno Amazonkę chcę, jest jakiś dopływ w którym można robić kranówę?
160l - Sprzedane, teraz kupuje 300l
25l - Krewetki i Neony Simulans
112l Malawi - Stoi aktualnie puste, czeka na piach, kamienie i 1+3 Saulosi

Awatar użytkownika
Żabaaa
Ryba
Ryba
Posty: 224
Rejestracja: 9 czerwca 17, 12:00
Lokalizacja: Wrocław

Re: Zakładanie akwarium 300l BW

Postautor: Żabaaa » 3 listopada 18, 12:59

tak bardzo uciekam od Ro bo dzieciakiem jestem i nie mam stałej pensji więc mam ograniczony budżet :p
160l - Sprzedane, teraz kupuje 300l
25l - Krewetki i Neony Simulans
112l Malawi - Stoi aktualnie puste, czeka na piach, kamienie i 1+3 Saulosi

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8838
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44
Lokalizacja: BLACK WATER AQUARIUM

Re: Zakładanie akwarium 300l BW

Postautor: barttsw » 3 listopada 18, 13:02

jak chcesz kran to odpusc bw bo pewno kh powyzej 10 i ph w okolicach8
chcesz 300l przepuszczac przez torf to zajmie ci 2 miesiace
pozatym masz wysoki budrzet 2500 za to mozna poszalec ostroooooooooooo

Awatar użytkownika
Żabaaa
Ryba
Ryba
Posty: 224
Rejestracja: 9 czerwca 17, 12:00
Lokalizacja: Wrocław

Re: Zakładanie akwarium 300l BW

Postautor: Żabaaa » 3 listopada 18, 13:07

ph w kranie to okolice 7,4 kh okolice 10
Naprawde 2,5k to tak dużo? Bo szafki też nie mam ;p Bw chce tylko z uwagi na Pielęgnice, o których zawsze marzę :p
z Pielęgnic najbardziej podobają mi się: Pawiookie, Pomarańczowopłetwe, Ziemiojady, Dyskowce, Salvini.
160l - Sprzedane, teraz kupuje 300l
25l - Krewetki i Neony Simulans
112l Malawi - Stoi aktualnie puste, czeka na piach, kamienie i 1+3 Saulosi

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8838
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44
Lokalizacja: BLACK WATER AQUARIUM

Re: Zakładanie akwarium 300l BW

Postautor: barttsw » 3 listopada 18, 13:13

bw to ziemki
tak chlopie ja za 2000 postawilem 420l z sumpem stelarzem itd
patrzysz na ceny zaporowe
wg mnie u ciebie 1500 to max
chcesz to ci policze ile to mniej wiecej moze wyjsc
idz do stolaza niechg ci zrobi szafke za 200-300 masz pozadna szafke
a moze masz jakas zlota roczke w rodzinie to ci zrobi szafke plyty to koszt okolo 150 zł
pokrywa to tez zbedny wydatek
filtracje dobierzemy tak bys nie zabuli l duzo
tak samo oswietlenie

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości