Problem z Roślinami

malak19917
Ikra
Ikra
Posty: 4
Rejestracja: 22 sierpnia 18, 21:23

Problem z Roślinami

Postautor: malak19917 » 22 sierpnia 18, 21:30

Witam
Jestem początkującym akwarystą. Posiadam akwarium 240l. Akwarium ma już prawie rok. Moja obecna obsada to :
1 molinezja
2 bojowniczki
2 gurami mozaikowy
2 gurami marmurkowy
2 glonojady
6 skalarów
Filtry to JBL 1501e i Aquael Turbo 2000. Oświetlenie to 12 modłów LED SAMSUNG 16W
Gdy zakładałem akwarium popełniłem wiele błędów zaczynając od tego że, było ono robione trochę w pośpiechu, był tylko jeden filtr JBL 1501e. Na początku też miałem dużo większą obsadę bo w akwarium było coś koło 36 rybek.
Od samego początku borykam się z problemem obumierania roślin. Akwarium jest zrobione na samym żwirku bez ziemi ogrodowej. Od tygodnia nawożę wodę CO2 z bimbrownicy.
Sam już nie wiem co robić ?? Chciałbym żeby moje akwarium ładnie wyglądało a w szczególności żeby rybki czuły się w nim dobrze.
Robić restart zbiornika czy da się je jakoś uratować?? Borykam się też z wysokim NO3.
Podmiany robię tak co 3 tyg.
Parametry wody to:
NO3 100mg/l
NO2 0mg/l
GH ok 14d
KH ok 10d
Ph ok 7,6
Test robiony za pomocą pasków testowych od JBL

andrzejkowac
Akwarysta
Akwarysta
Posty: 566
Rejestracja: 26 października 06, 11:39
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Problem z Roślinami

Postautor: andrzejkowac » 22 sierpnia 18, 22:03

Te paski to podobno nadają sie tylko na podpaski zainwestuj w testy kropelkowe .o jakich roślinach jest mowa nie podałeś nazw. Odnośnie doboru roślin to jak nie masz doswiadczenia to zacznij od tych najłatwiejszych w uprawie czyli kryptokoryny i zabienice anubiasy microzoria przy opisie roślin jest podane jaka jest trudność uprawy. Przy krypto i zabienicach wskazane żyzne podłoże ziemia i glina. Co do oświetlenia to jego moc ma znaczenie kiedyś liczono przy świetlówkach ok 0.3 0.5 wata na litr i te rośliny rosły bez problemów co do twoich modułów led to nie wiem jak to policzyć to jakieś oryginalne oświetlenie czy samorobka podaj wiecej danych barwa czas swiecenia itp moze spece od ledow cos podpowiedza i jeszcze jedno rośliny po posadzeniu do akwarium szczególnie krypto i zabienice gubia liscie i wyglądają jakby padały ale po.jakimś czasie odrastaja to normalny proces aklimatyzacji
Młode ampularie oddam

Awatar użytkownika
Hunter
Administrator
Administrator
Posty: 11208
Rejestracja: 25 stycznia 09, 17:25
Lokalizacja: NW
Kontaktowanie:

Re: Problem z Roślinami

Postautor: Hunter » 23 sierpnia 18, 06:01

Wstaw foty akwarium, opisz obsadę roślin, postaraj się o rzetelne testy. Paski niestety to chłam :(
Neon Innesa piszemy wielką literą, podobnie jak Endlera, Ramireza, Blehera i inne nazwy ryb pochodzące od nazwiska.
Ponadto "Innesa" piszemy przez dwa "n" i jedno "s".

Moje akwaria:
1. Czterdziestka-piątka
2. Było LT, jest CW:

Zapraszam na Oficjalny FanPage naszego forum! Kliknij "Lubię To!"

Cykl azotowy w akwarium- w pigułce

Inspirujesz I Fascynujesz
Obrazek
Obrazek

malak19917
Ikra
Ikra
Posty: 4
Rejestracja: 22 sierpnia 18, 21:23

Re: Problem z Roślinami

Postautor: malak19917 » 23 sierpnia 18, 20:18

Obrazek
niestety nie wiem co to za gatunki roślin
na lepsze testy wody czas będę miał dopiero w sobotę

andrzejkowac
Akwarysta
Akwarysta
Posty: 566
Rejestracja: 26 października 06, 11:39
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Problem z Roślinami

Postautor: andrzejkowac » 23 sierpnia 18, 21:58

Z tych roślin to poznaję tylko kryptokoryne to ta brązowa z lewj strony pod tym skalarem to łatwa w uprawie i wolno rosnącą daj jej pod korzenie kulki gliniano torfowe. Z pozostałych to chyba jakaś wersja bacopy ale nie gwarantuję tych wysokich to w ogóle nie kojarzę z kad ty madz to zielsko. Zainwestuj w moczarke nurzanca i inne kryptokoryny to powinno rosnąć dobrze tak jak ta krypto z lewej bynajmniej na zdjeciu wygląda dobrze. Wskazane żebyś szybko zwiększył ilość roślin bo glony wykorzystaja szansę pamietaj o roślinach szybko rosnacych
Młode ampularie oddam

Awatar użytkownika
Hunter
Administrator
Administrator
Posty: 11208
Rejestracja: 25 stycznia 09, 17:25
Lokalizacja: NW
Kontaktowanie:

Re: Problem z Roślinami

Postautor: Hunter » 24 sierpnia 18, 05:42

Ustal prawidłową wartość NO3 i PO4, następnie zbij je za pomocą podmian do wartości maksymalnych 20mg/l NO3 / 1mg/l PO4 tym samym odblokujesz rośliny.
Wyjmij węzyk zasysający powietrze w Aquael Turbo, a dyfuzor od CO2 przyklej na przyssawce do szyby przy wylocie z filtra, tak żeby prąd wody porywał bąbelki gazu. Zwiększy to stężenie CO2 w wodzie. Póki co tyle. Ciężko powiedzieć coś więcej nie znając parametrów wody.

Jeszcze na temat oświetlenia. Jeśli zauważysz nienaturalny wzrost roślin (może je wyginać, skręcać itp) to oznaczać będzie, że światło do wymiany na jakieś typowo roślinne.
Neon Innesa piszemy wielką literą, podobnie jak Endlera, Ramireza, Blehera i inne nazwy ryb pochodzące od nazwiska.
Ponadto "Innesa" piszemy przez dwa "n" i jedno "s".

Moje akwaria:
1. Czterdziestka-piątka
2. Było LT, jest CW:

Zapraszam na Oficjalny FanPage naszego forum! Kliknij "Lubię To!"

Cykl azotowy w akwarium- w pigułce

Inspirujesz I Fascynujesz
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8579
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: Problem z Roślinami

Postautor: barttsw » 24 sierpnia 18, 06:04

i zrob pozadek z obsadą bo to totalna zupa i poczytaj o wymaganiach tych ryb bo az sie sercr kraje jak widze skalary w tej wodzie

malak19917
Ikra
Ikra
Posty: 4
Rejestracja: 22 sierpnia 18, 21:23

Re: Problem z Roślinami

Postautor: malak19917 » 24 sierpnia 18, 19:42

Jeśli chodzi o rośliny to kupiłem na necie cały zestaw roślin.
Dokładne testy wody postaram się wykonać w sobotę.
Co do tej zupy to, od jakiś 3 miesięcy zdaję sobie z niej sprawę. Widzę to po zachowaniu niektórych rybek. A co do skalarów to chodzi panu o to że, parametry wody są dla nich złe ??

andrzejkowac
Akwarysta
Akwarysta
Posty: 566
Rejestracja: 26 października 06, 11:39
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Problem z Roślinami

Postautor: andrzejkowac » 24 sierpnia 18, 20:12

To wiecej nie kupuj zestawów bo tam często są rośliny zbyt wymagające a kupuj tylko wybrane rośliny jak bedzie pistia to wez ona lubi wysoki poziom no3
Młode ampularie oddam

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8579
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: Problem z Roślinami

Postautor: barttsw » 24 sierpnia 18, 20:22

Po.pierwsze tu nie ma panow
Tak parametry oraz podloze povzytaj o pielegnicach
A co do.parametro to skalary to woda.miekka okolon5-7 oraz kwasna juz ph w okolicach 6.8 w mala liczba garbnikow jest juz dobrze
Ponadto te ryby zyja w zalewisskach drze wiec korzeni doloz mozesz isc dk.lasu nazbierac galezi debu bukj olchy brzozy i stworzyc z tego ciekawe aranzacje by nie bulic w sklepie majatku

domus12
Ikra
Ikra
Posty: 3
Rejestracja: 24 sierpnia 18, 20:33

Re: Problem z Roślinami

Postautor: domus12 » 24 sierpnia 18, 20:42

Zakup jakieś nawozy, przy CO2 zawsze trzeba dawać roślinom pokarm. Napisz prywatną wiadomość jak chcesz nawozy makro i mikroelementowe. To powinno pomóc z roślinami. Na pewno też zmień parametry wody. Kup filtr RO, szyszki olchy i liście dębu.

malak19917
Ikra
Ikra
Posty: 4
Rejestracja: 22 sierpnia 18, 21:23

Re: Problem z Roślinami

Postautor: malak19917 » 26 sierpnia 18, 10:52

Zrobiłem dokładniejsze pomiary wody
ph 7,5
kh 13d
no2 0,025mg/l
no3 20 mg/l
fe 0,02
Postaram się dostosować do wskazówek

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 17 gości