NO2 po restarcie

Awatar użytkownika
Spicy99
Ryba
Ryba
Posty: 436
Rejestracja: 19 marca 11, 14:23

NO2 po restarcie

Postautor: Spicy99 » 15 maja 18, 15:59

Wczoraj zrobiłem restart. Dziś po pracy postanowiłem skontrolować NO2 w głownym zbiorniku by się zorientować czy przekładać już ryby z powrotem z tymczasowego. Wynik 0,05 więc niewiele ale jednak jest. Z ciekawości sprawdziłem te sprawę w tymczasowym akwa w którym są ryby. I tu zaskoczenie - 0,1! Pomimo 100% starej wody i filtr z nieczyszczoną gąbką która wcześniej była prefiltrem z głównym akwa. Spotaliście się z takim przypadkiem? Zastanawiam się czy w akwa z rybami podmienić wodę i zbić NO2 czy jednak zostawić bo podmiana może jeszcze pogorszyć sprawę. Poza tym nie jest to raczej wynik który mógłby zaszkodzić rybom a do głównego nie chcę ich przenosić póki nie dojrzeje.
Co sądzicie?
128l - ogólne
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Hunter
Administrator
Administrator
Posty: 11138
Rejestracja: 25 stycznia 09, 17:25
Lokalizacja: NW
Kontaktowanie:

Re: NO2 po restarcie

Postautor: Hunter » 15 maja 18, 16:28

NO2 w wodzie jest zawsze. Gdyby nie było NO2 to też nie byłoby też NO3, bo ten jest konsekwencją tego pierwszego :)
U Ciebie to kwestia granicy błędu testu. To tylko tanie testy akwarystyczne. Pilnuj aby NO3 nie przekraczało 0,5mg/l.
Neon Innesa piszemy wielką literą, podobnie jak Endlera, Ramireza, Blehera i inne nazwy ryb pochodzące od nazwiska.
Ponadto "Innesa" piszemy przez dwa "n" i jedno "s".

Moje akwaria:
1. Czterdziestka-piątka
2. Było LT, jest CW:

Zapraszam na Oficjalny FanPage naszego forum! Kliknij "Lubię To!"

Cykl azotowy w akwarium- w pigułce

Inspirujesz I Fascynujesz
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Spicy99
Ryba
Ryba
Posty: 436
Rejestracja: 19 marca 11, 14:23

Re: NO2 po restarcie

Postautor: Spicy99 » 15 maja 18, 18:18

NO2 jest zawsze ale na poziomie niewykrywalnym przez testy. Mój test JBL ma większą dokładność bo ma wartość 0,01 w przeciwieństwie do innych. http://www.akwanawozy.com.pl/akwanawozy ... alajpg.jpg O,05 to jeszcze nic ale0,1 to już raczej nie granica błędu. W dojrzałym zbiorniku zawsze pokazywało mi 0 lub 0,05.
Ostatnio zmieniony 15 maja 18, 19:07 przez Spicy99, łącznie zmieniany 1 raz.
128l - ogólne
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Hunter
Administrator
Administrator
Posty: 11138
Rejestracja: 25 stycznia 09, 17:25
Lokalizacja: NW
Kontaktowanie:

Re: NO2 po restarcie

Postautor: Hunter » 15 maja 18, 18:46

Spicy99 pisze:W dojrzałym zbiorniku zawsze pokazywało mi 0 lub 0,05.

Jak widać ze skali którą załączyłeś 0 pokazywać nie mogło :) Ale masz racje. Podobnie interpretuję swoje wyniki.
Na skali JBLa pierwsze 3 kółka posiadają praktycznie identyczny kolor, ciężko odczytać. Zakres do 0,05 mg/l uważam za akwarium "dojrzałe". To i tak niewielkie wartości, nieodczuwalne przez zwierzęta. natomiast wynik 0,1mg/l na teście widać już doskonale.

Skok do 0,1 mg/l w akwarium tymczasowym nie powinien dziwić. Zapewne akwarium "tymczasowe" nie dojrzewało wcześniej kilka tygodni tak jak startujemy akwaria docelowe, więc skok był do przewidzenia. Przeniosłeś biologię wraz z wodą i filtrem, nie przeniosłeś tej z podłoża, dekoracji, sprzętu i wszystkiego innego czego nie przełożyłeś do akwarium tymczasowego, zatem jakiś procent (niemały) biologii uszczupliłeś.

Skoro ryby u Ciebie nie wykazują objawów zatrucia stężeniem 0,1 mg/l NO2 to póki nie skoczy wyżej nie powinieneś się martwić o obsadę. Po prostu miej oko na stężenie azotynów i w razie czego szybka podmiana, a póki co pozwól działać biologii, być może upora się sama i zredukuje NO2 poniżej 0,05 mg/l
Neon Innesa piszemy wielką literą, podobnie jak Endlera, Ramireza, Blehera i inne nazwy ryb pochodzące od nazwiska.
Ponadto "Innesa" piszemy przez dwa "n" i jedno "s".

Moje akwaria:
1. Czterdziestka-piątka
2. Było LT, jest CW:

Zapraszam na Oficjalny FanPage naszego forum! Kliknij "Lubię To!"

Cykl azotowy w akwarium- w pigułce

Inspirujesz I Fascynujesz
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Spicy99
Ryba
Ryba
Posty: 436
Rejestracja: 19 marca 11, 14:23

Re: NO2 po restarcie

Postautor: Spicy99 » 15 maja 18, 20:09

Ok, dzięki ;)
PS. Tutaj na zdjęciu może nie widać różnic w pierwszych trzech kółkach ale na żywo można łatwo rozróżnić. Dalsze stają się bardziej brązowe niż żółte. Zrobie za dwa dni ponowny test w głównym. Jeśli nic będzie wyżej niż jest to wpuszczam ryby ;)
128l - ogólne
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
kodzaj11
Akwarysta
Akwarysta
Posty: 855
Rejestracja: 25 marca 17, 20:30
Lokalizacja: Okolice Lublina

Re: NO2 po restarcie

Postautor: kodzaj11 » 15 maja 18, 23:52

To jak to jest Rafał jak mi test ciągle pokazuje 0 ? :P

Awatar użytkownika
Hunter
Administrator
Administrator
Posty: 11138
Rejestracja: 25 stycznia 09, 17:25
Lokalizacja: NW
Kontaktowanie:

Re: NO2 po restarcie

Postautor: Hunter » 16 maja 18, 05:00

kodzaj11 pisze:To jak to jest Rafał jak mi test ciągle pokazuje 0 ? :P

A widzisz 0 na skali JBLa? :)

Spicy99 pisze:PS. Tutaj na zdjęciu może nie widać różnic w pierwszych trzech kółkach ale na żywo można łatwo rozróżnić. Dalsze stają się bardziej brązowe niż żółte

Polemizowałbym :P Może ja mam rypniętą skalę, a może Ty? Napisałeś "bardziej brązowe" a powinny byc "bardziej różowe", bo obecność NO2 barwni badaną próbkę na różowo właśnie :)
Patrząc na moją skalę pomiędzy polem 1 a 3 można dostrzec niewielką różnicę. Pomiędzy 1 a 2, albo 2 a 3 już słabiej, różnice oczywiście są ale bardzo minimalne. Odnieść precyzyjnie kolor próbki testu do skali nie jest łatwo ;) Ja zazwyczaj robię testy przy świetle dziennym, wtedy jest ciut łatwiej. Co nie zmienia faktu, że dopiero stężenie powyżej 0,05 jest dla mnie alarmujące.
Neon Innesa piszemy wielką literą, podobnie jak Endlera, Ramireza, Blehera i inne nazwy ryb pochodzące od nazwiska.
Ponadto "Innesa" piszemy przez dwa "n" i jedno "s".

Moje akwaria:
1. Czterdziestka-piątka
2. Było LT, jest CW:

Zapraszam na Oficjalny FanPage naszego forum! Kliknij "Lubię To!"

Cykl azotowy w akwarium- w pigułce

Inspirujesz I Fascynujesz
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Spicy99
Ryba
Ryba
Posty: 436
Rejestracja: 19 marca 11, 14:23

Re: NO2 po restarcie

Postautor: Spicy99 » 16 maja 18, 16:42

kodzaj11 pisze:To jak to jest Rafał jak mi test ciągle pokazuje 0 ? :P

Tak jak napisał Hunter. NO2 nie może wynosić totalne 0. Cykl azotowy nie może się ,,kręcić'' z pominięciem jednego z poziomów :P Zawsze muszą być jakieś śladowe ilości rzędu 0,025 czy 0,05. Może właśnie masz problem z rozróżnieniem np. 0 od 0,025 :P
128l - ogólne
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Spicy99
Ryba
Ryba
Posty: 436
Rejestracja: 19 marca 11, 14:23

Re: NO2 po restarcie

Postautor: Spicy99 » 16 maja 18, 16:43

Hunter pisze:
kodzaj11 pisze:To jak to jest Rafał jak mi test ciągle pokazuje 0 ? :P

A widzisz 0 na skali JBLa? :)

Spicy99 pisze:PS. Tutaj na zdjęciu może nie widać różnic w pierwszych trzech kółkach ale na żywo można łatwo rozróżnić. Dalsze stają się bardziej brązowe niż żółte

Polemizowałbym :P Może ja mam rypniętą skalę, a może Ty? Napisałeś "bardziej brązowe" a powinny byc "bardziej różowe", bo obecność NO2 barwni badaną próbkę na różowo właśnie :)
Patrząc na moją skalę pomiędzy polem 1 a 3 można dostrzec niewielką różnicę. Pomiędzy 1 a 2, albo 2 a 3 już słabiej, różnice oczywiście są ale bardzo minimalne. Odnieść precyzyjnie kolor próbki testu do skali nie jest łatwo ;) Ja zazwyczaj robię testy przy świetle dziennym, wtedy jest ciut łatwiej. Co nie zmienia faktu, że dopiero stężenie powyżej 0,05 jest dla mnie alarmujące.


Ja mówie jak jest w moim przypadku. Wynik <0,01 od 0,05 lub 0,025 od 0,05 odróżniam bez problemu.

Odnośnie mojego restartu - dziś w głównym akwa wynik NO2 spadł poniżej 0,025 więc wpuściłem ryby. Najwyżej za dwa dni sprawdzę jeszcze raz czy po wpuszczeniu ryb coś się zmieni choć wątpie bo nie jest ich dużo.

PS. Matko jak na tym forum działa cytowanie selektywne lub cytowaniu więcej niż jednej osoby. Próbują na różne sposoby i lipa :P
128l - ogólne
Obrazek
Obrazek

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości