Akwarium w zabudowie.

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8258
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: Akwarium w zabudowie.

Postautor: barttsw » 20 czerwca 18, 11:59

kosiarki dorastaja do okolo 20 cm sam widzialem takie na ktorys targach
ale rob jak uwazasz

Awatar użytkownika
Forsaken
Ryba
Ryba
Posty: 109
Rejestracja: 22 marca 10, 19:04
Lokalizacja: Kraków

Re: Akwarium w zabudowie.

Postautor: Forsaken » 20 czerwca 18, 13:16

A jakiś komentarz co do sumpa?

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8258
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: Akwarium w zabudowie.

Postautor: barttsw » 20 czerwca 18, 13:29

chcesz to rob taki
ale jak ci pompa zassa z 20l +komin+ roznica nad grzebuieniem to gdzie ci sie to zmiesci ?
i zasadniczy blad
woda do komory musi sie przelewac górą oraz blad nie wybaczalny najpier mechanika potem biologia
na co ci 2 komory na biologie ?
po co 120 cm na baniak 120 cm bede w domu to ci pokarze na co

Awatar użytkownika
Hunter
Administrator
Administrator
Posty: 11137
Rejestracja: 25 stycznia 09, 17:25
Lokalizacja: NW
Kontaktowanie:

Re: Akwarium w zabudowie.

Postautor: Hunter » 20 czerwca 18, 14:55

Forsaken zrób jak Bartek radzi. Nie jeden sump już stawiał, więc wie co pisze ;)
2 komory na biologię są zbędne. Zapakuj kilka litrów lawy do worków na media i poukładaj na dnie akwarium tam pod przegrodą do pompy a resztę komory możesz zasypać luźno wkładami. Dzięki siatce pompa nie zassa Ci wkładów do komory z pompą.
Neon Innesa piszemy wielką literą, podobnie jak Endlera, Ramireza, Blehera i inne nazwy ryb pochodzące od nazwiska.
Ponadto "Innesa" piszemy przez dwa "n" i jedno "s".

Moje akwaria:
1. Czterdziestka-piątka
2. Było LT, jest CW:

Zapraszam na Oficjalny FanPage naszego forum! Kliknij "Lubię To!"

Cykl azotowy w akwarium- w pigułce

Inspirujesz I Fascynujesz
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8258
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: Akwarium w zabudowie.

Postautor: barttsw » 20 czerwca 18, 15:55

Rafal nie woda ma spadac do komory inaczej bedzie korzuch w komoprze pompy a skutkow chyba nie musze tlumaczyc
tak to ma wygladac
Obrazek

Awatar użytkownika
Forsaken
Ryba
Ryba
Posty: 109
Rejestracja: 22 marca 10, 19:04
Lokalizacja: Kraków

Re: Akwarium w zabudowie.

Postautor: Forsaken » 21 czerwca 18, 08:09

Czyli z tego projektu wynika, że woda z pierwszej do drugiej przelewa się gorą. Z drugiej do trzeciej tak samo i z 4 do pompy dołem?
A piszesz że góra. Nie bardzo rozumiem. I jeszcze jedna kwestia skoro spust wody będzie nad tafla wody to pompa zassa tylko to, co jest w wężu.

P.s. Te dwie małe półeczki są na pompę?

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8258
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: Akwarium w zabudowie.

Postautor: barttsw » 21 czerwca 18, 08:12

nie z pierwszej do drugiej dolem z drugiej do trzeciej gora czwarta to dolewka
te polki to na gąbke
na screnie tego nie widac na projekcie widac caly przekroj i dokladnie kazdy szczegół

Awatar użytkownika
Forsaken
Ryba
Ryba
Posty: 109
Rejestracja: 22 marca 10, 19:04
Lokalizacja: Kraków

Re: Akwarium w zabudowie.

Postautor: Forsaken » 21 czerwca 18, 08:23

A ok to idzie od prawej do lewej.
Rura spustowa ma być umieszczona tuż nad gąbką? jakie wysokości powinny mieć miej więcej te przegrody?
Ponieważ docięli już szkoło na sumpa (80x40) dolewkę najwyżej zrobię w drugim małym akwarykju i ew skleję je ze sobą.

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8258
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: Akwarium w zabudowie.

Postautor: barttsw » 21 czerwca 18, 08:31

od prawej do lewej spustowa i rewizja
od pompy zadnyk kolanek jak juz trzeba to łuki
i zeby ci do glowy nie wpadlo dawac zwyklego weza miedzy pompa a hydraulika ma byc waż silikonowy
akrylu nie skleisz ze szklem dolewka wcale nie musi byc w sumpie jak tak robie bo mniej roboty mniej materialu mniej silikonu
wlasnie zeby ci to dobrym silikonem wszystko skleili bo juz nie raz widzialem ze kleili zwyklym uniwersalnym
ma byc toklej do akwarii saudal zaden inny
a przegody to dostosuj sobie tyulko nie rob wysokich bo ci przebierze sump i wylot 1 cm pod powierzcnia wody
ogoklnie mozesz zrobic tak
10% mechanika
40% biologia
60% pompa

piersza przegroda przeplyw dolem 2 cm
tak z ciekawosci ile ci powiedzieliza tego sumpa i akwarium ?

Awatar użytkownika
Forsaken
Ryba
Ryba
Posty: 109
Rejestracja: 22 marca 10, 19:04
Lokalizacja: Kraków

Re: Akwarium w zabudowie.

Postautor: Forsaken » 21 czerwca 18, 08:39

Autodolweka bedzie ze szkła. Pompa jest łaczaona elastycznym wężem z hydrauliką.
W morskim mam firmy cellfast taki przezroczysty i nie wiem czy jest z silikonu. A czemu właśnie taki musi być?

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8258
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: Akwarium w zabudowie.

Postautor: barttsw » 21 czerwca 18, 08:41

toksyny akwarii nie klei sie byle czym
a waz ze silikonu dlatego ze pompy beda skakac
waz silikonowy 15 cm kosztuje 25 zł pozadny podruby mozna kupic za 15 zł

Awatar użytkownika
Forsaken
Ryba
Ryba
Posty: 109
Rejestracja: 22 marca 10, 19:04
Lokalizacja: Kraków

Re: Akwarium w zabudowie.

Postautor: Forsaken » 21 czerwca 18, 08:44

Brat załatwił szkło po kosztach z pracy. (akwarium z klejeniem 400zł) Za sumpa zapłacę tylko za samą robotę(jeszcze nie wiem ile) szkło do sumpa za free.
Wysokość przegród 30cm będzie ok czy dać mniej?

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8258
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: Akwarium w zabudowie.

Postautor: barttsw » 21 czerwca 18, 08:53

za duzo i to sporo
sump maly wiec musisz to dostosowac
tak jak pisalem wyzej wylot 1cm pod woda to komory 20 pirwsza druga 18 moze wtedy to pomiesci
czyli pozim wody bedziesz miał na poziomie jakies 15 cm

ja mam wyzsze ale jak teraz bym robil zjechal bym pare cm w dol
za 400 złszklo no coz cos tu nie gra bo w hucie to tyle szklo kosztuje a gdzie tam jeszcze szlif trapezowy :D

Awatar użytkownika
Forsaken
Ryba
Ryba
Posty: 109
Rejestracja: 22 marca 10, 19:04
Lokalizacja: Kraków

Re: Akwarium w zabudowie.

Postautor: Forsaken » 21 czerwca 18, 08:56

Zaznaczam że jest to float nie opti. I to z 10 bez wzmocnień.
Tyle powiedzieli i tyle zapłaciłem nie będę się kłócił :P
Miało być opti przód, ale żona woli floata więc jej uległem :)

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8258
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: Akwarium w zabudowie.

Postautor: barttsw » 21 czerwca 18, 09:01

quote="Forsaken"]Zaznaczam że jest to float nie opti. I to z 10 bez wzmocnień.[/quote] nie wnikam ale wiemze to nierealne kupic nawet samoszklo

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości