Akwarium w zabudowie.

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8258
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: Akwarium w zabudowie.

Postautor: barttsw » 18 czerwca 18, 12:33

ja bez dolewki bym zajechal pompy :D
ale jak chcesz tylko przemysl to dobrze pompa nie kosztuje 50 zł
i pamietaj ze w baniaku glownym zawsze masz ten sam poziom a w komorze pompy ubywa
wymiar sumpa juz ci moge podac 120x40x40
tylko przegrody musze rozrysowac a bardziej to chodzi o komore mechaniki

Awatar użytkownika
Forsaken
Ryba
Ryba
Posty: 109
Rejestracja: 22 marca 10, 19:04
Lokalizacja: Kraków

Re: Akwarium w zabudowie.

Postautor: Forsaken » 18 czerwca 18, 13:28

Czy przy tym wymiarze znajdzie się miejsce na dolewkę?

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8258
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: Akwarium w zabudowie.

Postautor: barttsw » 18 czerwca 18, 13:46

tak komora to jakies 15x40x40 na dolewke

Awatar użytkownika
Forsaken
Ryba
Ryba
Posty: 109
Rejestracja: 22 marca 10, 19:04
Lokalizacja: Kraków

Re: Akwarium w zabudowie.

Postautor: Forsaken » 18 czerwca 18, 14:45

Możesz polecić jakiś system przykrywania zbiornika żeby ograniczyć parowanie? Przy długości 120cm szyba może być problematyczna w obsłudze. Myślałem o zrobieniu własnej lapy led na profilu, ale to wymaga jeszcze przykrycia. Co myślisz o takiej pokrywie z led 30W?
https://aquastel.pl/proste/22-pokrywa-a ... 00x40.html

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8258
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: Akwarium w zabudowie.

Postautor: barttsw » 18 czerwca 18, 15:43

Forsaken pisze:Możesz polecić jakiś system przykrywania zbiornika żeby ograniczyć parowanie? Przy długości 120cm szyba może być problematyczna w obsłudze. Myślałem o zrobieniu własnej lapy led na profilu, ale to wymaga jeszcze przykrycia. Co myślisz o takiej pokrywie z led 30W?
https://aquastel.pl/proste/22-pokrywa-a ... 00x40.html

ujme tak jak chcesz rosliny to zainwestuj w dobre oswietlenie a to nawet nie uciagnie najprostrzych
osobiscie nie toleruje przykrytych baniakow takim badziewiem i czy to jest al czy inny material tu wydasz 500 zl i tak oswietlenie do zmiany a dolewka 250 zl wiec pomysl
kolego kombinujesz z ta 300 jak on pod gore bez urazy

Awatar użytkownika
Forsaken
Ryba
Ryba
Posty: 109
Rejestracja: 22 marca 10, 19:04
Lokalizacja: Kraków

Re: Akwarium w zabudowie.

Postautor: Forsaken » 19 czerwca 18, 13:17

Z czym za przeproszeniem kombinuje? Jakie to ma znaczenie czy to jest 300 czy 500? woda i tak będzie parować.
Odsyłam do tematu całego wątku i będziesz miał odpowiedź czemu kombinuje. Skoro jest w zabudowie to dobrze jest ograniczyć parowanie. Równie dobrze mogę Cie zapytać a po co Ci sump do 400 skoro to tylko 400? Kup kubeł i z głowy....

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8258
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: Akwarium w zabudowie.

Postautor: barttsw » 19 czerwca 18, 13:26

rob jak chcesz
Forsaken pisze:Skoro jest w zabudowie to dobrze jest ograniczyć parowanie.
i tak bedzie parowac ograniczysz pare litrow tygodniowo jedynie ze dasz szybe nakrywowa wtedy ograniczysz do minimum
Forsaken pisze:Równie dobrze mogę Cie zapytać a po co Ci sump do 400 skoro to tylko 400? Kup kubeł i z głowy....
bo ja uwielbiam sumpy a kublow nie toleruje
nawet w 120l mam sumpa
po drugie to sump jest tanszy niz kubel jaki by musiał byc i tak bym nie zmiescil tego w jednym kuble
musialy by byc conajmniej dwa a to koszt okolo 3 tys

Awatar użytkownika
Forsaken
Ryba
Ryba
Posty: 109
Rejestracja: 22 marca 10, 19:04
Lokalizacja: Kraków

Re: Akwarium w zabudowie.

Postautor: Forsaken » 19 czerwca 18, 13:52

No i masz odpowiedź czemu chce sumpa, a Ty w koło że ja kombinuje.
Sam uważam, że jest to najlepsze rozwiązanie nie patrząc nawet na koszty.
Jak już pisałem w 70l mam sumpa i jest mega różnica. Skoro tak mnie skrytykowałeś za to oświetlenie to poradź co jest dobre dla roślin.
W planach mam zrobić samodzielnie listwę z power led. Chciałem natomiast osadzić ja w takiej pokrywie.

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8258
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: Akwarium w zabudowie.

Postautor: barttsw » 19 czerwca 18, 14:14

jakie rosliny i co ma plywac w tym tylko wez pod uwage ze ja mam 20l lawy i 20l siporaxa w sumpie
pomysl jeszcze w tej zabudowie o wentylacji nawet grawitacyjnej

Awatar użytkownika
Forsaken
Ryba
Ryba
Posty: 109
Rejestracja: 22 marca 10, 19:04
Lokalizacja: Kraków

Re: Akwarium w zabudowie.

Postautor: Forsaken » 20 czerwca 18, 10:11

Siporax na pewno poleci do sumpa. A co do lawy to nie wiem ponieważ jej nie używałem i nie wiem nic na jej temat.
Rozumiem że działa podobnie jak siporax?
Co do roślin to nic bardzo wyszukanego: echinodorus, trochę mchów, taka długa trawa( nie wiem jak się nazywa), kabomba moczarka itp.
Oczywiście mam co2.
Wszystko działa obecnie w zbiorniku 200l który ma juz x (ponad 20) lat i idzie do likwidacji.

A pływać będą: skalarki, neony brzneczki kosiarki kirysy i bocje ( już na stanie).

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8258
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: Akwarium w zabudowie.

Postautor: barttsw » 20 czerwca 18, 10:20

światlo to jakies 60w w PL i nie licz na pchy przy skalarach i tej temperaturze
siporax to najwyzsza klasa medium
lawa jest dobra ale trzeba jej o wiele wiecej nioz siporaxu
jak siporax to tylko 25mm
zlituj sie z tymi bocjami jak to wspaniała to ta ryba potrzebuje absolnego minim 300cm
brzanki przy skalarach zycze powodzenia
kosiarka to minimum 150 cm
jakie neony?
Ostatnio zmieniony 20 czerwca 18, 10:24 przez barttsw, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Hunter
Administrator
Administrator
Posty: 11137
Rejestracja: 25 stycznia 09, 17:25
Lokalizacja: NW
Kontaktowanie:

Re: Akwarium w zabudowie.

Postautor: Hunter » 20 czerwca 18, 10:21

A co do lawy to nie wiem ponieważ jej nie używałem i nie wiem nic na jej temat.

To wkład typowo biologiczny. Wsypujesz do sumpa i zapominasz o nim na bardzo długo :) A cena? Śmieszna. 5,50zł za 1L. Za pół litra siporaxu dostaniesz 5L lawy :)
Forsaken pisze:taka długa trawa( nie wiem jak się nazywa)

Nurzaniec amerykański? ;p

barttsw pisze:pomysl jeszcze w tej zabudowie o wentylacji nawet grawitacyjnej

Dokładnie. Wyeliminujesz "problem" parowania wody, a akwaria odkryte łatwiej dotleniać, łatwiej ogarnąć oświetlenie, mniej problematyczne grzebanie w akwarium.
Neon Innesa piszemy wielką literą, podobnie jak Endlera, Ramireza, Blehera i inne nazwy ryb pochodzące od nazwiska.
Ponadto "Innesa" piszemy przez dwa "n" i jedno "s".

Moje akwaria:
1. Czterdziestka-piątka
2. Było LT, jest CW:

Zapraszam na Oficjalny FanPage naszego forum! Kliknij "Lubię To!"

Cykl azotowy w akwarium- w pigułce

Inspirujesz I Fascynujesz
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Forsaken
Ryba
Ryba
Posty: 109
Rejestracja: 22 marca 10, 19:04
Lokalizacja: Kraków

Re: Akwarium w zabudowie.

Postautor: Forsaken » 20 czerwca 18, 11:46

Bocja wspaniała już jest i sobie siedzi od 3 lat. Mogła skończyć w kiblu jak brat likwidował zbiornik, więc uznałem że lepiej ciasno niż w sedesie. Brzanki(czerwona i żółta) żyją ze skalarami od 2 lat i jakoś nic im się złego nie dzieje :) A co do kosiarek no cóż 8 lat ze mną i jakoś nie wyglądają na schorowane. Neony czerwone i czarne. Skoro lawa taka tanie to faktycznie można mix zrobić.

A wracając do sumpa.
Tak to widzę:

Obrazek
1spiroax
2 lawa lub na odwrót
3 gąbki
4 pompa i grzałka

120cm długości sumpa gdzie akwarium ma takie samo chyba będzie przesadą.
Wymiary podebrałem z sieci. Jakiś gość robił właśnie dla 300 z podobnym kominem.
Ostatnio zmieniony 20 czerwca 18, 11:51 przez Forsaken, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8258
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: Akwarium w zabudowie.

Postautor: barttsw » 20 czerwca 18, 11:48

tylko ze te ryby sa skarlowaciale zyja w meczarniach ale ty wziąles te ryby i ty za nie bierzesz pelna odpowiedzialnosc

Awatar użytkownika
Forsaken
Ryba
Ryba
Posty: 109
Rejestracja: 22 marca 10, 19:04
Lokalizacja: Kraków

Re: Akwarium w zabudowie.

Postautor: Forsaken » 20 czerwca 18, 11:57

To prawda. Nadal jednak uważam, że lepsze to niż kibel.
Z tego co piszą w necie samce kosiarek dorastają do 12cm. Wnioskuje zatem, ze moje karłami nie są :)
Z boją bym się już zgodził. Natomiast karła już odebrałem bo siedziała w 112l przez kilka lat jako slimakożerca. A z tym męczeniem bym tak nie przesadzał. Nie uważam abym się nad nią znęcał. Poza tym wygląda zdrowo i idzie do większego baniaka :)

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości