Akwarium w zabudowie.

Awatar użytkownika
Forsaken
Ryba
Ryba
Posty: 107
Rejestracja: 22 marca 10, 19:04
Lokalizacja: Kraków

Re: Akwarium w zabudowie.

Postautor: Forsaken » 13 czerwca 18, 12:59

Pomysł powoli przechodzi w czyny.
Z racji tego, iż akwarium będzie w innym miejscu wymiary uległy zmianie.

Akwarium już się klei o wymiarach 120x50x50.

Teraz pytanie do Was jaki szeroki otwór na grzebień(komin zewnętrzny z boku).
Przy takim zbiorniku jakie wymiary powinien mieć komin. Średnicę rur już od Was mam natomiast na jakich wysokościach powinienem być spływ i rewizja w stosunku do tafli wody. Jakie średnice otworów wiercić w dnie komina?


Teraz kwestia sumpa.
Nasmarowałem coś takiego:
Obrazek
Proszę o komentarz co jest nie tak i czy takie ustawienie grodzi będzie ok.
Wymiar sumpa też proszę ocenić czy się sprawdzi.
Gdzie kupić rury, złączki do dna komina, zawór itp?
Wszelkie użyteczne porady od doświadczonych akwarystów mile widziane.

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8228
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: Akwarium w zabudowie.

Postautor: barttsw » 13 czerwca 18, 13:17

po pierwsz zrob sumpa 120x40x40(50 ) bo dolewka jeszcze po drugie grodzie sa zle i za wysokie przy braku pradu wyleje ci się woda z sumpa tak samo przy podmianach
policz sobie woda z komina oraz powierzchnia nad grzebien 120x50x2 to sie musi zmiescic (jeszcze wchiodzi ile popa zassie wody to zalezne jest od zanurzenia wylotu)
tak jak jest u mnie komin ma 30x12x48 musi ci sie zmiescic około 30-35l + jeszcze zapas paru litrow
ty w tym co narysowałeś to masz tak
100x40x40 poziom wody na poziomie 30 cm wiec zosta 100x40x10 co daje 40L i tu ci mowie ze jest to za mało
kwestia kupna hydrauliki itp to https://oceanius.pl/kategoria-produktu/ ... ydraulika/
Forsaken pisze:Teraz pytanie do Was jaki szeroki otwór na grzebień(komin zewnętrzny z boku).
dlaczego strzelasz sobie w kolano zrob komin wewnętrzny praktyniejszy
Forsaken pisze: natomiast na jakich wysokościach powinienem być spływ i rewizja w stosunku do tafli wody. Jakie średnice otworów wiercić w dnie komina?
jakie srednice rur będa?
zrzut normalnie wkladasz do przelotu a rewizja tak do polowy grzebienia wyjdzie w praniu najwyzej skrucisz jak chcesz rozrysuje ci sumpa ale musze miec ze 3-4 dni bo mam troche roboty

Awatar użytkownika
Forsaken
Ryba
Ryba
Posty: 107
Rejestracja: 22 marca 10, 19:04
Lokalizacja: Kraków

Re: Akwarium w zabudowie.

Postautor: Forsaken » 14 czerwca 18, 10:50

Jeśli możesz to bardzo proszę o rozrysowanie sumpa wraz z dolewką - poczekam :)
Co do otworów jeszcze nie wywierciłem natomiast planuje takie jak mi tu doradzono:"zrzut i rewizja 40mm powrót 32mm"
Robię zewnętrzny, gdyż planuje tło strukturalne na trzech ścianach. Komin sprawę mocno komplikuje, poza tym moim zdaniem trochę szpeci.

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8228
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: Akwarium w zabudowie.

Postautor: barttsw » 14 czerwca 18, 10:57

to bedziesz narzekał i przeklinał przerabialem to :D
ale jak chcesz
zbiornik mniejszy b tylko 300l wiec otwory i rury mniejsze 2x25+32
wiec otwory 2x35+45 i ani mniej ani wiecej
wiecej cie hydraulika wyjdzie bo rura od pompy nie powina miec zadnych zalan i trzeba dac łuki ktore kosztuja w granicach 20 zł
ile masz miejsca pod akwarium dokladna przestrzen

Awatar użytkownika
Forsaken
Ryba
Ryba
Posty: 107
Rejestracja: 22 marca 10, 19:04
Lokalizacja: Kraków

Re: Akwarium w zabudowie.

Postautor: Forsaken » 15 czerwca 18, 07:45

Tak mnie przestraszyłeś, że na szybko odwołałem wycinanie bocznej szyby :D
W związku z tym komin będzie w środku. Powiedz mi dlaczego ten zewnętrzny jest taki problematyczny?
Czy ten w środku mogę dać do rogu? ułatwi to odrobinę klejenie tła.
Otwory są większe o 10mm od średnicy rury? Dlaczego dla rury 25mm będzie otwór 35mm a dla rury 32mm będzie 45mm?
Musze dość szybko podać wymiary komina oraz rozmieszczenie i średnicę otworów.
Zakładając, że akwarium ma 50cm wysokości ile powinien mieć komin oraz jaki ma być duży. Otwory też muszę zaplanować tak, aby nie wchodziły na profil stelaża (on jeszcze nie jest gotowy więc można tutaj dobrać grubość profili.


Szafka pod akwarium ma wysokość 60 cm odliczając powiedzmy 5cm na stelaż plus powiedzmy 3cm na podkład i deskę zostaje ok 52cm wysokości. Szerokość akwarium 50, ale z racji nóg stelaża zostanie ok 40cm no i długość 120cm.
Podsumowując 120 x 40 x 52.

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8228
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: Akwarium w zabudowie.

Postautor: barttsw » 15 czerwca 18, 08:49

komin wewnetrzny nie slychac chlupania przy zewnetrznych zawsze chlubie
po drugie jak odpukac jak my na srubunkach cos przeciekalopoleci do sumpa
gdzie ty robisz ten zbiornik ze nie wiedza jaki duzy komin jakie otwory itp ?
kazdy producent akwarii ma to w malym palcu :D
ale wysokosc komina okolo 45-46cm
szerokosc okolo 30cm glebokosc okolo 12-15cm
to sump 120x40x40 4 komorowy
a rozmieszczenie to niech to zrobi symetrycznie najlepiej kup mu srubunki i daj mu niech tak wywierci
i nie wiem czy dla ciebie przy tym litrazu nie bedzie lepszy kubel

Awatar użytkownika
Forsaken
Ryba
Ryba
Posty: 107
Rejestracja: 22 marca 10, 19:04
Lokalizacja: Kraków

Re: Akwarium w zabudowie.

Postautor: Forsaken » 15 czerwca 18, 09:16

Dlaczego lepszy kubeł? Myślałem, że sump zawsze będzie lepszy od niego?
No i zawsze to więcej wody w obiegu.
W solniczce 70l mam sumpa i jest o niebo lepiej niż bez niego to dlaczego dla 300l miałby się nie sprawdzić?

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8228
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: Akwarium w zabudowie.

Postautor: barttsw » 15 czerwca 18, 09:19

tto zmien szklarza
bo jak on ma problem z najprostrzymi rzeczami typu komin ,otwory tomamobawe ze ci to zp.......

Awatar użytkownika
Forsaken
Ryba
Ryba
Posty: 107
Rejestracja: 22 marca 10, 19:04
Lokalizacja: Kraków

Re: Akwarium w zabudowie.

Postautor: Forsaken » 15 czerwca 18, 09:25

Z tego co wiem już ni jedno kleił, ale pewne dane muszę mu podać . Na pewno średnicę otworów.
Czyli na pewno 2x 35 i 1x 45? rozumiem że ich kolejność jest dowolna?(np idąc od lewej 35, 35 i na końcu 45 ).
Mogę zamawiać już przelotki, ale bez sensu same. Jesteś e stanie podać mi jakie elementy murzę jeszcze zakupić w Oceaniusie?

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8228
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: Akwarium w zabudowie.

Postautor: barttsw » 15 czerwca 18, 09:42

Forsaken pisze:Czyli na pewno 2x 35 i 1x 45? rozumiem że ich kolejność jest dowolna?(np idąc od lewej 35, 35 i na końcu 45 ).

tak
35mm zrzut
35mm powrot
45mm
Forsaken pisze:Jesteś e stanie podać mi jakie elementy murzę jeszcze zakupić w Oceaniusie?
rewizja mniej wiecej bo hydrauliki dokladnie nie da sie określić
osobiscie ja zawsze zamawiam wiecej ale ja mam to ze predzej czy ozniej wykorzystam
moge mniej wiecej ci napisac
Pompa Aqua-nowa 5000 1 szt
Wąż silikonowy 25mm 15 cm
Łącznik węża PCV 25mm 1 szt
Mufka 25mm 1 szt
grzebuien to zalezy jaki bedzie komin grzebien ma 32 cm ale pewno 2
Przelot 25mm 2 szt
przelot 32mm 1 szt
zawor 25mm 1 szt
rura 25mm 3 szt( ja bym wziol 4)
rura 32mm 2 szt (wzioł bym 3)
sitko 25mm 1 szt
kolanko 25mm 90 st
kolanko 32mm 90 st
kolanko 25mm 45 st
przy kolankach wez po pare szt bo nie wiadomo jak to wyjdzie
zrob tak aby od pompy szła najlepiej prosta rura
autodolewka Aqua trend SW 1 szt
pompa do autodolewki 300l/h 1 szt
klej do pcv-u 1 szt
silikon akwarystyczny saudal 1 szt
Ostatnio zmieniony 15 czerwca 18, 09:56 przez barttsw, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Forsaken
Ryba
Ryba
Posty: 107
Rejestracja: 22 marca 10, 19:04
Lokalizacja: Kraków

Re: Akwarium w zabudowie.

Postautor: Forsaken » 15 czerwca 18, 09:48

Oczywiście chodzi mi o mniej więcej :)
Wiadomo, że ciężko tak na szybko to dokładnie wyliczyć.

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8228
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: Akwarium w zabudowie.

Postautor: barttsw » 15 czerwca 18, 09:54

masz wyzej zedytowalem posta do tego gabka 50x50 30ppi oraz 20ppi
medium biologiczne zalezne od obsady
lawa wulkaniczna /siporax
masz wszystko to co potrzebujesz klej i silikon w castoramie

Awatar użytkownika
Forsaken
Ryba
Ryba
Posty: 107
Rejestracja: 22 marca 10, 19:04
Lokalizacja: Kraków

Re: Akwarium w zabudowie.

Postautor: Forsaken » 18 czerwca 18, 11:47

Super. Wielkie dzięki!
Zostaje teraz kwestia sumpa. Plus zbiornika na autodolewkę.
I czy ta autodolewka aquatrend sw nie jest przeznaczona dla akwariów bez sumpa?

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8228
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: Akwarium w zabudowie.

Postautor: barttsw » 18 czerwca 18, 12:07

Forsaken pisze:I czy ta autodolewka aquatrend sw nie jest przeznaczona dla akwariów bez sumpa?
zycze powodzenia z ustawieniem dolewki bez sumpa :D
tak naprawde to tylko dolewki grawitacyjne sie nadaja choc ja i tak do nich nie mam nerwow

Awatar użytkownika
Forsaken
Ryba
Ryba
Posty: 107
Rejestracja: 22 marca 10, 19:04
Lokalizacja: Kraków

Re: Akwarium w zabudowie.

Postautor: Forsaken » 18 czerwca 18, 12:29

Mogę sobie ją w ogóle podarować czy jednak warto w to brnąć?
Nigdy nie korzystałem z dolewki i tak naprawdę to nie wiem jak się ją projektuje.
Na kiedy udało by Ci się rozpisać wymiary sumpa?
A i rozumiem że pompy i dolewki to szukać gdzie indziej? w tym sklepie ich nie ma.
Sitka też nie widzę.
Ostatnio zmieniony 18 czerwca 18, 12:36 przez Forsaken, łącznie zmieniany 1 raz.

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 2 gości