Długie planowanie wszystkiego - akwarium ok 140cm

Awatar użytkownika
wespazjan
Akwarysta
Akwarysta
Posty: 646
Rejestracja: 24 grudnia 16, 11:36
Lokalizacja: Czarnków

Re: Długie planowanie wszystkiego - akwarium ok 140cm

Postautor: wespazjan » 18 grudnia 17, 21:56

a wtedy woda nie będzie lecieć równie wolno co przez RO3?
Obrazek

abiba
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 2194
Rejestracja: 3 lutego 15, 14:43

Re: Długie planowanie wszystkiego - akwarium ok 140cm

Postautor: abiba » 18 grudnia 17, 22:09

wespazjan pisze:...

Wodę do podmian w 112l przez filtr szykuję pół dnia. Przeraża mnie myśl o robieniu tego samego do 300l... Ale chyba nie będę miała wyjścia, chyba że istnieje jakiś uzdatniacz, który by mi tu pomógł.


Te pół dnia to kapie RO i to jest pproblem? Moim zdaniem rozwiazanie jest banalne .

Niech sobie leci np cała noc a problem pilnowania przed przelaniem należy powierzyć automatowi . Słowo automat jest tutaj dość patetycznym okresleniem :

Czujnik poziomu wody ma za zadanie wyłaczyć elektrozawór który zasila instalację RO w podobny sposób jak to sie dziej w pralce .
W ten sposób ograniczasz uciążliwości do konieczności zaplanowania dzień wcześniej podmiany .

Awatar użytkownika
Hunter
Administrator
Administrator
Posty: 11158
Rejestracja: 25 stycznia 09, 17:25
Lokalizacja: NW
Kontaktowanie:

Re: Długie planowanie wszystkiego - akwarium ok 140cm

Postautor: Hunter » 18 grudnia 17, 22:13

wespazjan pisze:To możliwe, że moja kranówka jest w jakiś sposób odpowiedzialna za tą plagę?

Możliwe. Sinica to cyjanobakteria, całkiem możliwe że dostarczasz ją do akwarium wraz z wodą. Pytanie co to za woda? Studzienna czy wodociągowa? Wodociągowa teoretycznie powinna być sterylna.

wespazjan pisze:a wtedy woda nie będzie lecieć równie wolno co przez RO3?

Nie. Ogranicznikiem przepływu wody przez filtr jest ogranicznik ścieków (takie małe okrągłe, podłużne zamontowane na węzyku odprowadzającym odpad) :P Jeśli pobierzesz wodę przed ogranicznikiem to woda przeleci przez filtr takim samym ciśnieniem jak z rur - z tym że bez ogranicznika woda nie "przeciśnie się" przez membranę i czystej wody nie otrzymasz.

Jeśli chcesz spróbować przefiltrować wodę jedynie przez węgiel (co moim zdaniem nic nie da) to po prostu wyjmij wężyk przed membraną i pobieraj wodę przepuszczoną tylko przez węgiel i mechanika. Poleci jak z kranu.

Ewentualnie jeśli parametry wody pozwolą to można użyć odpadu do podmian. Odpad z RO jest wodą przepuszczoną przez filtr mechaniczny i węgiel. Pozbawiona piasku, rdzy, chloru i metali ciężkich, które zostają w w filtrze sedymentacyjnym i węglowym
Neon Innesa piszemy wielką literą, podobnie jak Endlera, Ramireza, Blehera i inne nazwy ryb pochodzące od nazwiska.
Ponadto "Innesa" piszemy przez dwa "n" i jedno "s".

Moje akwaria:
1. Czterdziestka-piątka
2. Było LT, jest CW:

Zapraszam na Oficjalny FanPage naszego forum! Kliknij "Lubię To!"

Cykl azotowy w akwarium- w pigułce

Inspirujesz I Fascynujesz
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8301
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: Długie planowanie wszystkiego - akwarium ok 140cm

Postautor: barttsw » 19 grudnia 17, 07:05

wespazjan pisze:a wtedy woda nie będzie lecieć równie wolno co przez RO3?
nie troche wolniej ale nie to co w ro
Hunter pisze: Ogranicznikiem przepływu wody przez filtr jest ogranicznik ścieków (takie małe okrągłe, podłużne zamontowane na węzyku odprowadzającym odpad) Jeśli pobierzesz wodę przed ogranicznikiem to woda przeleci przez filtr takim samym ciśnieniem jak z rur - z tym że bez ogranicznika woda nie "przeciśnie się" przez membranę i czystej wody nie otrzymasz.
nic z tego Rafał
woda leci całkiem czysta i troche szybciej ja wlasnie na samym poczatku wywalilem ten cholerny ogranicznik
i nie jest tak ze woda poleci tak jak z rur
u mnie przy dobrym cisnieniu i 2x DI wiaderko 10l leje sie około godzine

Awatar użytkownika
Hunter
Administrator
Administrator
Posty: 11158
Rejestracja: 25 stycznia 09, 17:25
Lokalizacja: NW
Kontaktowanie:

Re: Długie planowanie wszystkiego - akwarium ok 140cm

Postautor: Hunter » 19 grudnia 17, 10:23

Ty masz inny filtr. Na korpusach. Nie do końca orientuje się jak one działają i jakim cudem u Ciebie leci czysta woda bez ogranicznika, ale na liniowym bez ogranicznika woda wali ciśnieniem jak z rur. Opływa membranę do okola, nie przeciskając się przez nią. W wolnej chwili nagram film i wrzucę, bo już kiedyś o tym pisaliśmy na forum (i chyba wtedy się nie dogadaliśmy).
Neon Innesa piszemy wielką literą, podobnie jak Endlera, Ramireza, Blehera i inne nazwy ryb pochodzące od nazwiska.
Ponadto "Innesa" piszemy przez dwa "n" i jedno "s".

Moje akwaria:
1. Czterdziestka-piątka
2. Było LT, jest CW:

Zapraszam na Oficjalny FanPage naszego forum! Kliknij "Lubię To!"

Cykl azotowy w akwarium- w pigułce

Inspirujesz I Fascynujesz
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8301
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: Długie planowanie wszystkiego - akwarium ok 140cm

Postautor: barttsw » 19 grudnia 17, 10:27

Hunter pisze:Ty masz inny filtr. Na korpusach. Nie do końca orientuje się jak one działają i jakim cudem u Ciebie leci czysta woda bez ogranicznika, ale na liniowym bez ogranicznika woda wali ciśnieniem jak z rur. Opływa membranę do okola, nie przeciskając się przez nią. W wolnej chwili nagram film i wrzucę, bo już kiedyś o tym pisaliśmy na forum (i chyba wtedy się nie dogadaliśmy).
nie pamietam mam skleroze postepującą :D

abiba
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 2194
Rejestracja: 3 lutego 15, 14:43

Re: Długie planowanie wszystkiego - akwarium ok 140cm

Postautor: abiba » 19 grudnia 17, 14:55

Hunter pisze:Ty masz inny filtr. Na korpusach. Nie do końca orientuje się jak one działają ....
Dokładnie tak samo jak u Ciebie .

Awatar użytkownika
Hunter
Administrator
Administrator
Posty: 11158
Rejestracja: 25 stycznia 09, 17:25
Lokalizacja: NW
Kontaktowanie:

Re: Długie planowanie wszystkiego - akwarium ok 140cm

Postautor: Hunter » 19 grudnia 17, 17:34

abiba pisze:Dokładnie tak samo jak u Ciebie .

Tym bardziej niezrozumiałe jest dla mnie jak mogą wam działać te filtry bez ograniczników ścieków 8)

Trochę teorii. Przypomnijmy sobie zasadę działania odwróconej osmozy i membran.
Zdjęcie przedstawia przekrój korpusu z membraną. Zasada działania opiera się na przeciskaniu się wody pod ciśnieniem przez membranę. W efekcie uzyskujemy mniejszą część czystej wody i większą część odpadu.

Obrazek

To dzięki ogranicznikowi ścieków rośnie ciśnienie w korpusie, które pozwala na "przeciśnięcie się" cząsteczek H2O przez membranę która działa jak sitko odsiewając inne chemiczne cząsteczki, dzięki czemu otrzymujemy czystą wodę.

Zdemontowanie ogranicznika ścieków powoduje swobodny przepływ wody po membranie (a nie przez nią). Producenci filtrów RO raz na jakiś czas zalecają zdjęcie ogranicznika i przepuszczenie kilka litrów wody po membranie w celu przeczyszczenia jej.

Film z pracy mojego filtra z ogranicznikiem ścieków: https://drive.google.com/open?id=0B2_wx ... YtRm1PNWZV
czysta woda spływa do wiadra, odpad leci do ścieków.

FIlm z pracy mojego filtra bez ogranicznika. Woda swobodnie przepływa i tryska prawie jak z kranu: https://drive.google.com/open?id=0B2_wx ... pmdm9pZFQ0
Czysta woda ledwo kapie, odpad tryska jak z kranu.

Nie rozumiem jak Wasze filtry mogą działać prawidłowo bez ograniczników :) To przeczy zasadzie działania membran.
Neon Innesa piszemy wielką literą, podobnie jak Endlera, Ramireza, Blehera i inne nazwy ryb pochodzące od nazwiska.
Ponadto "Innesa" piszemy przez dwa "n" i jedno "s".

Moje akwaria:
1. Czterdziestka-piątka
2. Było LT, jest CW:

Zapraszam na Oficjalny FanPage naszego forum! Kliknij "Lubię To!"

Cykl azotowy w akwarium- w pigułce

Inspirujesz I Fascynujesz
Obrazek
Obrazek

abiba
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 2194
Rejestracja: 3 lutego 15, 14:43

Re: Długie planowanie wszystkiego - akwarium ok 140cm

Postautor: abiba » 19 grudnia 17, 18:48

pisząc "wasze" kogo oprócz barttsw masz na myśli ? bo zdaje sie jemu jedynemu takie coś działa (a bardziej prawdopodobne jest że mu sie wydaje ze działą )

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8301
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: Długie planowanie wszystkiego - akwarium ok 140cm

Postautor: barttsw » 19 grudnia 17, 20:32

abiba pisze:pisząc "wasze" kogo oprócz barttsw masz na myśli ? bo zdaje sie jemu jedynemu takie coś działa (a bardziej prawdopodobne jest że mu sie wydaje ze działą )
nie tylko mi Marcinus tez tak ma i dziala te filtry nawet w zestawie go nie mialy :P

Awatar użytkownika
wespazjan
Akwarysta
Akwarysta
Posty: 646
Rejestracja: 24 grudnia 16, 11:36
Lokalizacja: Czarnków

Re: Długie planowanie wszystkiego - akwarium ok 140cm

Postautor: wespazjan » 19 grudnia 17, 20:50

a ja myślałam o takim kuchennym, na baterię w zlewie zakładaną :P

Tesciowa mówi, że kiedyś mieli, ale właśnie wolno woda przez to leciała

Edit: mąż nie widzi problemu w stawianiu 300l na RO... Podobnie jak Abiba. "To kupimy wielką beczkę, założy się elektrozawór i niech leci przez noc". To pewnie dlatego, że nie płacimy rachunków za wodę... :P
Obrazek

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8301
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: Długie planowanie wszystkiego - akwarium ok 140cm

Postautor: barttsw » 19 grudnia 17, 20:58

Hunter pisze:Nie rozumiem jak Wasze filtry mogą działać prawidłowo bez ograniczników To przeczy zasadzie działania membran.

taki skład zestawu jest
System Aquarius składa się z:

1. Mechanicznego filtra 5µm,
2. Mechanicznego filtra 1µm,
3. Filtra z węglem aktywnym,
4. Kompletnej obudowy membrany,
5. Płytki montażowej,
6. Membrany osmotycznej o wydajności do 75 gpd /do 280 litrów na dobę/
7. Podłączenia 1/2" wraz z zaworem kulowym,
8. Podłączenia do kanalizacji,
9. 5 m wężyka,
10. Klucza do odkręcania obudów
11. Zaworu czystej wody

Awatar użytkownika
Hunter
Administrator
Administrator
Posty: 11158
Rejestracja: 25 stycznia 09, 17:25
Lokalizacja: NW
Kontaktowanie:

Re: Długie planowanie wszystkiego - akwarium ok 140cm

Postautor: Hunter » 19 grudnia 17, 21:42

barttsw pisze:
abiba pisze:pisząc "wasze" kogo oprócz barttsw masz na myśli ? bo zdaje sie jemu jedynemu takie coś działa (a bardziej prawdopodobne jest że mu sie wydaje ze działą )
nie tylko mi Marcinus tez tak ma i dziala te filtry nawet w zestawie go nie mialy :P

A w sklepie osmoza.pl zestaw Aquarius ma ogranicznik na zdjęciach (wewnątrz klucza do korpusu).

wespazjan pisze:Edit: mąż nie widzi problemu w stawianiu 300l na RO... Podobnie jak Abiba. "To kupimy wielką beczkę, założy się elektrozawór i niech leci przez noc". To pewnie dlatego, że nie płacimy rachunków za wodę... :P

Bo to naprawdę nie problem :)
Jeszcze prościej, bez czujników. Mniej więcej określasz ile godzin potrzebujesz na napełnienie beczki, a potem zakładasz elektrozawór i ustawiasz timer czasowy.
Neon Innesa piszemy wielką literą, podobnie jak Endlera, Ramireza, Blehera i inne nazwy ryb pochodzące od nazwiska.
Ponadto "Innesa" piszemy przez dwa "n" i jedno "s".

Moje akwaria:
1. Czterdziestka-piątka
2. Było LT, jest CW:

Zapraszam na Oficjalny FanPage naszego forum! Kliknij "Lubię To!"

Cykl azotowy w akwarium- w pigułce

Inspirujesz I Fascynujesz
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8301
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: Długie planowanie wszystkiego - akwarium ok 140cm

Postautor: barttsw » 19 grudnia 17, 21:55

Hunter pisze:A w sklepie osmoza.pl zestaw Aquarius ma ogranicznik na zdjęciach (wewnątrz klucza do korpusu).
od pol roku dopiero moze jakis nowy system
wespazjan pisze:mąż nie widzi problemu w stawianiu 300l na RO... Podobnie jak Abiba. "To kupimy wielką beczkę, założy się elektrozawór i niech leci przez noc". To pewnie dlatego, że nie płacimy rachunków za wodę...
mi sie tak przelalo tyle ze bez elektrozaworu :P

abiba
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 2194
Rejestracja: 3 lutego 15, 14:43

Re: Długie planowanie wszystkiego - akwarium ok 140cm

Postautor: abiba » 19 grudnia 17, 21:58

Hunter pisze:Jeszcze prościej, bez czujników. Mniej więcej określasz ile godzin potrzebujesz na napełnienie beczki, a potem zakładasz elektrozawór i ustawiasz timer czasowy.

Ale jaja :) (sobie robisz )

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości