Już od jakiegoś czasu szykuję się do startu z nowym akwarium 160l. Zbiornik 100x40x40 3xopti kupiłem już w wakacje jednak się nie mogę zebrać z resztą... Zdecydowałem, że nie chcę już HT - duże tygodniowe podmiany już mi się znudziły

Poniżej wyszczególnię swoje założenia:
1. PODŁOŻE
Planuję ~2cm ziemi kwiatowej + 4-6cm piasku kwarcowego granulacji 1mm.
Wiem, że ziemia najtańsza - z możliwie niską ilością nawozów. Czy możecie polecić jakąś sprawdzoną konkretną markę?
Piasek taki http://www.kreisel.pl/PRODUKTY/MATERIAL ... ARCOWY-099
2. OŚWIETLENIE
Na pewno LED. Chciałbym aby ilość światła była równoważna z ~0,4W/l w świetlówkach. Spotkałem się z takim przelicznikiem, że 1W w świetlówce to około 0,4W w LED. Czyli potrzebowałbym 160*0,4*0,4=25W.
Myślałem o belce Aquael LEDDY Slim 36W - ale chyba trochę za dużo mocy. No i do niej chyba musiałbym dać szybę nakrywową z uwagi na gurami mozaikowe, które mam. Czy opcja szyba i belka się sprawdza? Trochę obawiam się, że duża ilość światła będzie się od tej szyby odbijała, dodatkowo na szybie będzie się robił osad.
Druga opcja to coś w rodzaju korony z belką DIY- co prawda brzydsza, ale praktyczniejsza. W lecie można bezpiecznie zdjąć od góry osłony, aby zbić temperaturę w akwarium.
3. FILTRACJA
Tutaj bez zmian:
Eheim Classic 2213 (440l/h) wypełniony ceramiką + prefiltr
- przełożę dojrzały filtr z obecnego akwarium
Aquael Turbo 1000 (1000l/h) pewnie lekko skręcony, aby nie robił zbyt dużego zamieszania
4. ROŚLINY
Tutaj pytanie co z mojego obecnego HT pociągnie w nowym LT:
- rotala rotundifolia
- ludwigia repens
- cabomba caroliniana
- staurogyne repens
- hemianthus micranthemoides (duży heniek)
- bacopa caroliniana
Oczywiście będę dokupował jakieś łatwiejsze rośliny typu: kryptokoryny, żabienice, anubiasy, microsorum itp aby maksymalnie obsadzić zbiornik
5. WODA
Na start dam 40l wody starej (GH8, KH4) i resztę kranowit lub kranowit+RO.
6. NAWOZY
Generalnie nie planuję nic oprócz CARBO i ewentalnie potasu do podmian. Mogę też podłączyć butlę z CO2 i minimalnie gazować.
Co o tym wszystkim sądzicie? Zapraszam do dyskusji - wszelkie uwagi wynikające z własnych doświadczeń mile widziane.