[160L] Ogólne MT - michal_77

Awatar użytkownika
michal_77
Aqua Forum
Aqua Forum
Posty: 237
Rejestracja: 3 marca 15, 15:24
Lokalizacja: Jaworzno

Re: [160L] Ogólne MT - michal_77

Postautor: michal_77 » 5 marca 18, 19:08

Jaki węgiel polecasz? Purugenu na razie nie chce ruszać, żeby woda nie zrobiła się znowu brazowo-mętna.

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8630
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: [160L] Ogólne MT - michal_77

Postautor: barttsw » 5 marca 18, 19:12

AF carbon cenowo w miare wychodzi
Sam go uzyzywam
Michał a ile masz w ogóle tego wegla w filtrze ?

Awatar użytkownika
michal_77
Aqua Forum
Aqua Forum
Posty: 237
Rejestracja: 3 marca 15, 15:24
Lokalizacja: Jaworzno

Re: [160L] Ogólne MT - michal_77

Postautor: michal_77 » 6 marca 18, 08:57

barttsw pisze:Michał a ile masz w ogóle tego wegla w filtrze ?

~100ml - był zalany wcześniej wrzątkiem z RO

Zamówiełem sobie ten AF Carbon, jak przyjdzie to wyciągam purigen i daję ten węgiel.
Widzę, że zalecają przy słodkiej wodzie 50ml węgla na 100l wody, więc ja dam tak z 70ml

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8630
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: [160L] Ogólne MT - michal_77

Postautor: barttsw » 6 marca 18, 09:01

daj 100 ml na poczatek on naprawde dobrze ciągnie :) u siebie mam klar wode tylko u mnie on inaczej działa bo w filtrze przeplywowym
i daje go o wiele mniej :D

Awatar użytkownika
michal_77
Aqua Forum
Aqua Forum
Posty: 237
Rejestracja: 3 marca 15, 15:24
Lokalizacja: Jaworzno

Re: [160L] Ogólne MT - michal_77

Postautor: michal_77 » 6 marca 18, 09:35

daj 100 ml na poczatek on naprawde dobrze ciągnie

ok, dam te 100ml do koszyka od Aquael Turbo 1000
tylko u mnie on inaczej działa bo w filtrze przeplywowym

A mój to niby nie przepływowy :shock:

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8630
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: [160L] Ogólne MT - michal_77

Postautor: barttsw » 6 marca 18, 09:37

Michal twoj inaczej działa choc podobnie

Awatar użytkownika
michal_77
Aqua Forum
Aqua Forum
Posty: 237
Rejestracja: 3 marca 15, 15:24
Lokalizacja: Jaworzno

Re: [160L] Ogólne MT - michal_77

Postautor: michal_77 » 11 marca 18, 00:11

Pięć tygodni od startu minęło. Tył akwarium zaczyna wyglądać mniej więcej tak jak sobie to wyobrażałem, przód muszę dopracować :wink: . Zielenice punktowe wydają się zatrzymane, "zainfekowane" listki wyciąłem, zwiększyłem CO2 i nawóz. Z przodu niestety staurogyne repens musiałem nisko przyciąć w związku z walką z kropkami i teraz zostały takie trochę ogryzki, na ale liczę, że szybko odbije i da fajny efekt obok alternatea reinecki.
Pogostemon erectus też już trochę ruszył w górę, ale przede wszystkim z każdej łodygi wypuścił po 3-4 nowe - jak podrośnie będzie niezły busz :). Ludwigia już była przycinana i zagęszczona, riccia również, grzybieńczyk rośnie jak szalony i puszcza małe roślinki z łodyg - muszę przycinać go co tydzień.

W środę wyciągnąłem Purigen i włożyłem 100ml AF Carbon. Jednak po dwóch dniach woda niestety nie jest jak po purigenie... Co prawda lekko słomkowy kolor wody mi nie przeszkadza, tym bardziej, że patrząc od przodu niemal tego nie widać, niemniej jednak dzisiaj przy okazji podmianki wody dorzuciłem jeszcze 100ml. Chyba mam po prostu korzenie bardzo bogate w garbniki...

kodzaj11 pisze:Dawaj fotki :)

Proszę bardzo:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Łukasz101291
Ryba
Ryba
Posty: 218
Rejestracja: 30 sierpnia 15, 19:08
Lokalizacja: Grzybowo K. Kołobrzegu

Re: [160L] Ogólne MT - michal_77

Postautor: Łukasz101291 » 11 marca 18, 17:10

Super to wygląda :D

Awatar użytkownika
kodzaj11
Akwarysta
Akwarysta
Posty: 833
Rejestracja: 25 marca 17, 20:30
Lokalizacja: Okolice Lublina

Re: [160L] Ogólne MT - michal_77

Postautor: kodzaj11 » 11 marca 18, 18:00

Pięknie to wygląda, zazdroszczę Ci tak spokojnego startu, u mnie najpierw brunatnice, później punktowe zielenice, teraz już i nitki zaczęły się pojawiać razem z pyłem na szybach ale być może jak Rafał doradza przedawkowałem Azot no i ostatnio niewykrywalny fosfor może to zachwiało równowagę.

Awatar użytkownika
michal_77
Aqua Forum
Aqua Forum
Posty: 237
Rejestracja: 3 marca 15, 15:24
Lokalizacja: Jaworzno

Re: [160L] Ogólne MT - michal_77

Postautor: michal_77 » 11 marca 18, 22:19

kodzaj11 pisze:zazdroszczę Ci tak spokojnego start

Nie mów hop - to dopiero pięć tygodni, więc jeszcze dużo może się wydarzyć.
Myślę, że duże znaczenie w moim przypadku ma 5 centymetrowa warstwa piasku, która dobrze odcina oddawanie nawozów z ziemi do słupa i udaje się uniknąć problemów typowych przy akwariach na ziemi i żwirku. Muszę też pomyśleć nad pierwszym planem, bo trochę na razie łyso...
Myślę też o zwiększeniu obsady ryb, na pewno jeszcze kilka otosków żeby było ich łącznie z 8szt, no i coś na środek - może neony czerwone, ale z tym się nie będę na razie śpieszył, niech baniak się porządnie rozbuja :)

Awatar użytkownika
Donayo
Narybek
Narybek
Posty: 60
Rejestracja: 14 lutego 18, 04:02
Lokalizacja: Poznań

Re: [160L] Ogólne MT - michal_77

Postautor: Donayo » 11 marca 18, 23:07

Wygląda świetnie, gratuluję :D

Awatar użytkownika
kodzaj11
Akwarysta
Akwarysta
Posty: 833
Rejestracja: 25 marca 17, 20:30
Lokalizacja: Okolice Lublina

Re: [160L] Ogólne MT - michal_77

Postautor: kodzaj11 » 15 marca 18, 23:57

U mnie też na pierwszym planie łyso, trafiły 3 gatunki roślin typowych na trawniki a żadna coś nie kwapi się do poszerzania tylko w górę rosną... Ja wcześniej miałem ziemię a na niej piasek ale u mnie to okazało się niewypałem bo ziemia mimo oddzielenia piaskiem zatwardzała mi niemiłosiernie wodę.... Stąd kolejny restart bo nie widziało się mi robienia podmian 30% co 2 dni... by utrzymać odpowiednie parametry. Tobie idzie całkiem nieźle na ziemi :)

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości