224L - Skalararium.

Awatar użytkownika
Anka cyganka
Akwarysta
Akwarysta
Posty: 700
Rejestracja: 4 października 16, 21:32

Re: 240l-Skalararium.

Postautor: Anka cyganka » 29 kwietnia 17, 19:23

Teraz o wygląda o wiele lepiej z tym tłem :ok: co masz za piasek ?

Awatar użytkownika
Wilkołak
Ryba
Ryba
Posty: 221
Rejestracja: 11 października 16, 15:10
Lokalizacja: Z za lasu.

Re: 240l-Skalararium.

Postautor: Wilkołak » 30 kwietnia 17, 05:57

Piasek to piasek kwarcowy naturalny 0,8-1,2 mm.

Miałem dać tego kreisla ale w moich okolicach brak sklepów obi, tego lero-coś tam, a w mrówce nie było.
Poza tym, wolałem dać taki ze sklepu akwarystycznego. Płukałem go z pięć razy.

Mam jeszcze takie pytanie.
Skoro to nie był czysty restart. Zostawiłem 100l wody starej i dolałem ok 120+ wody nowej, odstałej, to czy teraz mogę wrzucić tam rybki, czy jeszcze poczekać do środy 3-go, by upłyną tydzień i podmienić ok 50l wody i dopiero włożyć rybki.

Czy może poczekać jeszcze dłużej. :niewiem:

Awatar użytkownika
Anka cyganka
Akwarysta
Akwarysta
Posty: 700
Rejestracja: 4 października 16, 21:32

Re: 240l-Skalararium.

Postautor: Anka cyganka » 30 kwietnia 17, 09:21

Ją robiłam restart przed wczoraj rybki od razu wróciły do akwa bo nie miałam co z nimi zrobić i też miałam starej wody mniej więcej co Ty jeżeli filtr cały czas Ci działał to myślę że bez problemu możesz wrzucić

Awatar użytkownika
Wilkołak
Ryba
Ryba
Posty: 221
Rejestracja: 11 października 16, 15:10
Lokalizacja: Z za lasu.

Re: 240l-Skalararium.

Postautor: Wilkołak » 30 kwietnia 17, 10:40

O fajnie, to zaraz je wrzucę. :ok:




Edit. Rybki już pływają i chyba im się podoba. :D

Awatar użytkownika
Wilkołak
Ryba
Ryba
Posty: 221
Rejestracja: 11 października 16, 15:10
Lokalizacja: Z za lasu.

Re: 240l-Skalararium.

Postautor: Wilkołak » 6 maja 17, 19:20

Wilkołak pisze:Ja już po restarcie który nastąpił............ ze środy na czwartek.
Mój dyfuzor co2 z końcówek filtra i filierka papierosowego, co2 bimbrownia.
http://i.imgur.com/A02OlUu.jpg


Co do tego dyfuzora z filtra papierosowego, to nie polecam już, bo jak się za długo go nie zmieni, to później takie małe farfocle z tego filierka pływają w akwa.
Wymieniłem na gałązkę lipową, którą wcisnąłem w tą moją konstrukcję.
Nie chciałem by mi nawożenie Co2 spadło, więc dałem taką prosto z drzewa, bez suszenia i działa.



EDIT.

Dziś postanowiłem wymienić część wierzchnią, tego żwirku co miałem, on był o granulacji 08,-1,2, był trochę za gruby moim zdaniem.
Po osuszeniu akwa, wyjęciu ryb i roślin, przystąpiłem do zbierania podłoża, lekko, by nic nie namieszać.

I się zaczęło, poczułem taki smród, że o Matko Bosko. :cry:

Nie wiem co się działo w akwarium, bo chyba restart wymianę czarnego podłoża na żwirek/piasek 8,0-1,2, robiłem jakieś 6-8 dni temu, a tu taki smród, jakby akwa stało z rok lub dłużej, aż musiałem otwierać okna i drzwi.
To było tak, jakby tak ziemia w akwa zgniła, do tej pory czuję ten odór.

Wywaliłem wszystko z akwa, umyłem wsypałem sam piasek 0,1-0,4 mm. Jutro jak wrócę z pracy, włożę kulki gt, pałeczki nawozowe do kwiatów i za jakiś tydzień, zacznę nawozić nawozami w płynie i niech się dzieje wola nieba.
Teraz by się trochę uspokoić słucham Cichosze Grzegorza Turnau.

Awatar użytkownika
Wilkołak
Ryba
Ryba
Posty: 221
Rejestracja: 11 października 16, 15:10
Lokalizacja: Z za lasu.

Re: 240l-Skalararium.

Postautor: Wilkołak » 28 maja 17, 07:12

Aktualnie zdjęcie akwa, na pierwszej stronie tematu.
Tak jakoś nie mam pomysłu na te akwarium i ogólnie, jego wygląd mi nie bardzo pasuje. Musze sobie jeszcze pooglądać wasze akwa i coś zakombinować, bo hmm nie bardzo obecny wygląd mi pasi.
Na pewno nie będę ruszał Pogestemona Oktopus, bo Skalarki sobie w nim siedzą, szczególnie Pani Skalar.

Musze tez pochwalić ogólnie piach 0-1.0-4, bo po pierwsze fajnie się w nim sadzi roślinki i to czysty mit, że korzenie czernieją czy się psują. Jak miałem ostatnio w żwirku 2-4mm i ziemi, to miałem czarne korzonki u niektórych roślinek, tu są bialutkie.
Nie żałuje też, że nie dałem ziemi jako substratu, bo wszystko fajnie rośnie (nie mam tez roślin super wymagających ale nawet jak bym miał, to dał bym pod nią 2 kulki gt, dwa patyczki do roślin doniczkowych i wydaje mi się że było by ok)
Przy restarcie Neonko-Gupikarium też dam sam piach i gt,pałeczki do roślin doniczkowych bez ziemi.

Jedyny problem jaki mam z Skalararium to jakiś glon który pojawił mi się na piachu taki zielony. Jest dobrze przyczepiony do powierzchni , taka jakby skorupka. Podmianki co piątek/spbota 50L.
Wydaje mi się że on powstał z nadmiaru jedzonka rybek.
Bo moje Skalarki nieraz biorą pokarm w pyszczek, rozdrabniają i wypluwają. Trochę to wygląda jakby miały młode, i chciały je karmić. Też zauważyłem, że robią to w okolicy Pogestyemona. Nie zauważyłem małych Skalarków ale kto wiem, może coś tam jest. Bo Pani Skalrowa siedzi prawie większość czasu w okolicy Pogestemona lub pomiędzy jego łodygami.

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8295
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: 240l-Skalararium.

Postautor: barttsw » 29 maja 17, 13:31

sugiwa pisze:Wg. mnie jest za mało roślin w tym akwarium :) Ja zawsze stawiam na bujną roślinność.

za duzo a nie za mało max 3 gatunki

Awatar użytkownika
Wilkołak
Ryba
Ryba
Posty: 221
Rejestracja: 11 października 16, 15:10
Lokalizacja: Z za lasu.

Re: 240l-Skalararium.

Postautor: Wilkołak » 18 lipca 17, 17:17

Dziś wystartował JBL CRISTALPROFI GREENLINE e1501 i jak na razie jest ok.
Martwię się trochę, o ten lewy obieg ale (mam nadzieję że) dobrze docisnąłem kosze i że będzie git i nie dałem tych prefiltrów do kubła. :mrgreen:
Zmianie z Aquael-a Midikani 800 na JBL-a1501 widać od razu po starcie, bo woda (a dokładniej lustro) aż się trzęsie i dobrze natlenia.
Pralki nie mam, ale może przez to, że za prefiltry służy mi gąbka 30ppi i taka sama, jest w kubełku jako pierwsze medium filtracyjne.
Lawa tez swoje robi, nie była restartowana, tylko dobrze przepłukałem i włożyłem do koszy.
Jedyny problem, to trochę mam z wężami, bo nie stykło mi tych "twardych" oryginałek jbl-a, i założyłem miększe, który troszkę się zgiął ale nie mocno. Poszukam jutro w mieście, jakiegoś twardszego 1,5m i zamienię.

Teraz czas na zmianę pokrywy i ogólnie dołożenie światła, bo mam 60 watów i nie jest dobrze z roślinkami, znaczy tragedii niema, nie gubią liści ale niektóre listki są dziurawe. Ogólnie na dole są same łodygi, a dopiero na górze jest parę liści.
Zastanawiam się albo zrobić(zlecić) pokrywę albo, kupić gotową aluminiową
Mam na oku 4x po 30 wat. Co mniej więcej, dało by mi 0.54 wata na litr. Licząc 130wat podzieli na 220l = 0.590909.+/-

abiba
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 2194
Rejestracja: 3 lutego 15, 14:43

Re: 240l-Skalararium.

Postautor: abiba » 18 lipca 17, 19:54

Wilkołak pisze:...
Zastanawiam się albo zrobić(zlecić) pokrywę albo, kupić gotową aluminiową
Mam na oku 4x po 30 wat. Co mniej więcej, dało by mi 0.54 wata na litr. Licząc 130wat podzieli na 220l = 0.590909.+/-
aż sie prosi o ledy

Awatar użytkownika
Wilkołak
Ryba
Ryba
Posty: 221
Rejestracja: 11 października 16, 15:10
Lokalizacja: Z za lasu.

Re: 240l-Skalararium.

Postautor: Wilkołak » 19 lipca 17, 16:09

abiba pisze:
Wilkołak pisze:...
Zastanawiam się albo zrobić(zlecić) pokrywę albo, kupić gotową aluminiową
Mam na oku 4x po 30 wat. Co mniej więcej, dało by mi 0.54 wata na litr. Licząc 130wat podzieli na 220l = 0.590909.+/-
aż sie prosi o ledy

Hmm ledów nie brałem pod uwagę, a jakie byś proponował.

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8295
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: 240l-Skalararium.

Postautor: barttsw » 19 lipca 17, 19:56

240l to okolo 80-90w power led

abiba
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 2194
Rejestracja: 3 lutego 15, 14:43

Re: 240l-Skalararium.

Postautor: abiba » 19 lipca 17, 20:59

Pokrywa aluminiowa , zwłaszcza robiona na zamówienie daje nieomal nieogranicznoe mozliwości w kwestii integracji w niej oświetlenia ledowego DIY.
Otrzymujesz unikalnej wielkości radiator który jest w stanie odprowadzić każdą nieomal ilośc ciepła w związku z tym znika wiekszość problemów technicznych związanych z dopasowaniem i chłodzeniem LED-ów .
Pokrywa daje możliwości również zastosowania nadmiarowego oświetlenia z jakimś ściemniaczem i/lub sterownikiem zmierzch świt .
Dodatkowo oświetlenie ledoewe zainstalowane w pokrywie nie zajmuje miejsca jak to jest w przypadku świetlówek czyli zwiekasza niejako przy okazji komfort podczas grzebania w akwarium (łub ładniej to ujmując w jego serwisowaniu)

Ja zdecydujesz sie na ledy sądze bez problemu stworzymy razem szczegółowy projekt takowego.

Awatar użytkownika
Wilkołak
Ryba
Ryba
Posty: 221
Rejestracja: 11 października 16, 15:10
Lokalizacja: Z za lasu.

Re: 240l-Skalararium.

Postautor: Wilkołak » 20 lipca 17, 16:36

Może ktoś coś rozwinie/ewnt, poda jakiś link do gotowych pokryw ledowych czy coś lub samoróbek.

Chociaż może jednak świetlówki? Hmm nie wiem.

Awatar użytkownika
Wilkołak
Ryba
Ryba
Posty: 221
Rejestracja: 11 października 16, 15:10
Lokalizacja: Z za lasu.

Re: 224L - Skalararium.

Postautor: Wilkołak » 22 września 17, 19:46

Dziś założyłem sobie naruraka jako prefiltr. Tylko jak to u mnie bywa -ja to sobie lubię utrudnić żyję. :mrgreen:

Wróciwszy wcześniej z pracy zacząłem zabawę, a było to koło 16-stej gdz. popołudniu.
Wyjąłem JBL-a1501e z podstawy, akurat dziś postanowiłem go także wyczyścić, minął bowiem jeden miesiąc i cztery dni od kupienia, więc zabrałem się za to od razu - tak sobie myślę, że jak miał bym to zrobić po montażu, to nie wiem czy bym tego nie odłożył na jutro.

No trochę syfu było, bo kombinowałem z gąbkami jako prefiltry na rurkach i ustawianiem skimmera z zasysem z filtra - czego nie polecam diabelnie się filtr zapowietrza.
Po przepłukaniu lawy i wymianie torfu, zapakowałem wszystko prócz gąbek - pierwszy od dołu poszedł koszyk lawy,potem drugi też lawa, potem torf, wata, gąbka chroniąca ślinik filtra przed dostaniem się waty i tyle filtr zalałem i podłączyłem do wiadra z wodą od podmianek żeby syfu z akwa nie zasysał.

W końcu zabrałem się za montowanie tego ustrojstwa - taka mała rada, dla mnie czy kogoś kto będzie to czytał, jeśli robisz murowaną podstawę pod akwa tak jak ja, to rób ja szerszą niż ok 30cm na jeden sektor. Ledwo mi się obie ręce miesiły.
Skompletowawszy wcześniej: filtr narurowy, 1 metr węża akwarystycznego, opaski ślimakowe-nierdzewne, kołki rozporowe do betonu, zaworki plastikowe i klej - i tu UWAGA kleje z rodzaju schnących błyskawiczne w małych tubkach, nie nadają się do tego typu instalacji.
Wczoraj kleiłem sobie zaworki do korpusu, bo z przejściówkami z nypli nie zmieściły by się w podstawie dziś po pierwszym zalaniu naruraka zaczęło cieknąć!!!!!!!!

Zdemontowałem naruraka z tylnej ściany podstawy, klnąc na czym ziemia stoi. Zaworki same się odłączyły od korpusu filtra, taki ten klej jest mocny. :zly:
Obczyściłem stary klej wysuszyłem zaworki i korpus gdzie miał być klej i nie kombinując jak koń pod górę, skleiłem wszystko na klej na gorąco. Póki co trzyma,nie cieknie. :mrgreen:
Jeszcze muszę dobrze go odpowietrzyć, bo widzę że jest jeszcze nie zalany do końca.

Co do wkładów, to zrobiłem tak jak jest w filtrach, jedną stroną woda wpada, przechodzi przez gąbkę od góry na sam dół i jest zasysana jest dołem, przez rurkę samoróbkę z części od innych filtrów i rurek zasysowych. Gąbka od góry to 20ppi, a na dole 30 pii.
Dałem mocniejszą by zmniejszyć przepływ filtra, bo mi piasek z prawej strony zaczynał się przenosić na lewą stronę ale raczej słabo to wyszło, bo i tak prąd jest zauważalny. Ale teraz już nie tak mocny.

Zdjęcie.
https://i.imgur.com/g1WZzSZ.jpg

Te zielone na dole, to zwykłe karteczki biurowe, które pokażą mi czy dziadyga cieknie. ;)
Póki co jestem zadowolony.

Kosztorys.

Wąż 13zł za 1 metr.
Zaworki po 6 zł za sztukę to daje 12zł.
Zestaw filtr i akcesoria 48zł.
Opaski ślimakowe 6 sztuk po 1.30 to = 7.80
Pistolet do klejenia na gorąco i wkłady to 45 zł.
Kołki rozporowe do betonu 6 zł.
Gąbki 20 zł
Czyli wszystko ok 151.80 zł.

Teraz czas na naruraka w 90l i lekkie przemeblowanie w 224l.

Awatar użytkownika
Anka cyganka
Akwarysta
Akwarysta
Posty: 700
Rejestracja: 4 października 16, 21:32

Re: 224L - Skalararium.

Postautor: Anka cyganka » 22 września 17, 19:52

No to powiem Ci że szybciej i taniej wychodzi prefiltr z hw, jakiej pojemności masz ten prefiltr?

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości