[215L] Aquael Glossy na poważnie...

mihow1979
Akwarysta
Akwarysta
Posty: 862
Rejestracja: 23 grudnia 15, 21:53
Lokalizacja: Płock

Re: [215L] Aquael Glossy na poważnie...

Postautor: mihow1979 » 13 maja 16, 14:39

Unimax 250 - gabka gruba, ceramika i na wylocie gabka gesta

Eheim 2075 - 3 kosze lawy i jeden kosz waty
Glossy Reef 215L

slawekj
Ryba
Ryba
Posty: 275
Rejestracja: 3 stycznia 10, 17:55
Lokalizacja: Warszawa

Re: [215L] Aquael Glossy na poważnie...

Postautor: slawekj » 13 maja 16, 15:09

Po kolei.... biorąc dane z wodociągów Płock wyliczyłem powyżej KH 10 a ph wody podawane przez wodociągi to 7.3. Czyli ok 15 ppm CO2. GH wyliczyłem 16 może być lekko większe w akwarium bo lana jest tylko woda z kranu bez dolewek destylowanej.
To pH 6,5 jest wątpliwe i trzeba koniecznie sprawdzić sondą.
Może jest tak że mamy pH znacznie powyżej 7 i niska zawartość CO2 nie rozpuszcza dostatecznie wytrąconego węglanu wapnia. Stąd ta zawiesina.
Czy dalej lejemy węgiel czy tylko CO2?

mihow1979
Akwarysta
Akwarysta
Posty: 862
Rejestracja: 23 grudnia 15, 21:53
Lokalizacja: Płock

Re: [215L] Aquael Glossy na poważnie...

Postautor: mihow1979 » 13 maja 16, 15:16

Podawane jest jednocześnie CO2 i Carbo.

Ph na pewno jest dobrze zmierzone. Mierzylem wielokrotnie. Paski tez tak pokazuja.
Glossy Reef 215L

slawekj
Ryba
Ryba
Posty: 275
Rejestracja: 3 stycznia 10, 17:55
Lokalizacja: Warszawa

Re: [215L] Aquael Glossy na poważnie...

Postautor: slawekj » 13 maja 16, 15:20

Jest w miarę dokładny test CO2 JBL. Mam i pomiary są zgodne z tabelą CO2.
Prośba o taki test CO2.

mihow1979
Akwarysta
Akwarysta
Posty: 862
Rejestracja: 23 grudnia 15, 21:53
Lokalizacja: Płock

Re: [215L] Aquael Glossy na poważnie...

Postautor: mihow1979 » 13 maja 16, 16:14

Jezeli problem tkwi w twardosci wody to jutro biore baniaki i jade po miekka wode do znajomego :) Ma stacje uzdatniania wody i u niego twardosc to ok 4.

Niestety nie mam testu co2 JBL. Musialbym zamowic
Glossy Reef 215L

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8299
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: [215L] Aquael Glossy na poważnie...

Postautor: barttsw » 13 maja 16, 16:55

mihow1979 pisze:Jezeli problem tkwi w twardosci wody to jutro biore baniaki i jade po miekka wode do znajomego Ma stacje uzdatniania wody i u niego twardosc to ok 4.

nie prosciej zamontowac RO zawsze bedziesz mial pod reka

mihow1979
Akwarysta
Akwarysta
Posty: 862
Rejestracja: 23 grudnia 15, 21:53
Lokalizacja: Płock

Re: [215L] Aquael Glossy na poważnie...

Postautor: mihow1979 » 13 maja 16, 17:05

Nie mam miejsca na RO. Juz pisalem :)
Glossy Reef 215L

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8299
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: [215L] Aquael Glossy na poważnie...

Postautor: barttsw » 13 maja 16, 17:36

sory nie przemawia na mnie taki argument

pod zlewem pod umywalka spokojnie to zamontujesz

mihow1979
Akwarysta
Akwarysta
Posty: 862
Rejestracja: 23 grudnia 15, 21:53
Lokalizacja: Płock

Re: [215L] Aquael Glossy na poważnie...

Postautor: mihow1979 » 13 maja 16, 17:45

Instalacja nie. Ale te 100L wody trzeba gdzies trzymac :)
Glossy Reef 215L

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8299
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: [215L] Aquael Glossy na poważnie...

Postautor: barttsw » 13 maja 16, 17:47

a wiadro to nie laska 20l :) i tak w 5 min nie bedziesz mial wody

mihow1979
Akwarysta
Akwarysta
Posty: 862
Rejestracja: 23 grudnia 15, 21:53
Lokalizacja: Płock

Re: [215L] Aquael Glossy na poważnie...

Postautor: mihow1979 » 14 maja 16, 13:02

Dzień 70

Prócz walki z klarownością wody (pył w toni wodnej) akwarium nie sprawia żadnych problemów!

Kompozycję roślin uznaję za zamkniętą i docelową. Teraz tylko cotygodniowa obsługa i przycinanie roślin :)

Obecna konfiguracja zbiornika:

Start: 5 marca 2016 r.
Zbiornik: Zestaw Aquael Glossy 215L z szafką (100x40x63 cm)
Oświetlenie: 3 x 18W PowerLED Aquael 6500K SUNNY
Czas świecenia: 8h (14-22)
Podłoże: H.E.L.P. Advanced Soil Plants (36L)
Kamienie: Dark Grey Stone
Korzenie: Old Pine Wood
Filtracja: Unimax 250 (gąbka + ceramika) + Eheim Pro 3 2075 (lawa + wata)
Ogrzewanie: Aquael Gold 200W
CO2: butla wysokociśnieniowa 2L, 24h/d, 2b/s, reaktor CO2 Sera Flore 500
Nawożenie: EI + Carbo codziennie
Woda: NO3 10, PO4 1, Fe 0,5, pH 6,5, kH 13, gH 13
Temp: 25st
Obsługa: 2-3h tygodniowo
Podmiany: co tydzień kranówka

Fauna:
- 15 x Neon Czerwony
- 15 x Rosbora Klinowa
- 5 x Gurami Mozaikowy
- 6 x Otosek Przyujściowy
- 6 x Kosiarka
- krewetki Amano
- krewetki Red Cherry

Flora:
- Hydrocotyle tripartita japan
- Cryptocoryne wendtii brown
- Pogostemon octopus
- Micranthemum umbrosum
- Rotala Green
- Rotala Indica
- Rotala Macrandra
- Polygonum Red
- Cryptocoryne wendtii green
- Ammania gracilis
- Bacopa australis
- Pogostemon stellatus
- Staurogyne repens
- Ammania Bonsai
- Hygrophila pinnatifida
- Alternanthera reineckii sp. Mini

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Glossy Reef 215L

Carmelka00
Ryba
Ryba
Posty: 120
Rejestracja: 15 grudnia 15, 23:50

Re: [215L] Aquael Glossy na poważnie...

Postautor: Carmelka00 » 14 maja 16, 15:39

Bajka akwarium :D
Teraz wiem o jaki pył Ci chodzi, też go mam, chyba ,że na kilka dni wrzucę purigen :mrgreen: wtedy znika :grin:

mihow1979
Akwarysta
Akwarysta
Posty: 862
Rejestracja: 23 grudnia 15, 21:53
Lokalizacja: Płock

Re: [215L] Aquael Glossy na poważnie...

Postautor: mihow1979 » 14 maja 16, 19:57

Purigenu jeszcze nie testowałem :) Ale to nie jest rozwiązanie problemu... Ja muszę się dowiedzieć skąd mam ten syf w wodzie...

O dziwo mam też kostkę 30L z Bojownikami u syna w pokoju. Tam woda jest idealna. Podłoże to jakiś żwirek, jakiś korzeń i parę roślinek. I tam mogę wody nie podmieniać przez miesiąc a woda jest idealna :)
Glossy Reef 215L

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8299
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: [215L] Aquael Glossy na poważnie...

Postautor: barttsw » 14 maja 16, 20:16

Purigen to bardzo dobre zloze ale jednoczesnie jest absorwentem wiec trzeba go wymieniac lub regenerowac

Carmelka00
Ryba
Ryba
Posty: 120
Rejestracja: 15 grudnia 15, 23:50

Re: [215L] Aquael Glossy na poważnie...

Postautor: Carmelka00 » 14 maja 16, 21:12

Tak, ale w sumie dość łatwo go regenerować, w ace a potem 2, 3 dni moczenia w antychlorze :mrgreen:

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości