[112] Towarzyskie akwa (a moze Azja?)

Awatar użytkownika
BORYS27
Ryba
Ryba
Posty: 484
Rejestracja: 22 września 14, 16:32
Lokalizacja: KRK-Krzeszowice

Re: [112] Towarzyskie akwa (a moze Azja?)

Postautor: BORYS27 » 8 lutego 16, 12:59

Bardzo ładnie oby tak dalej i wszystko grało jak należy :ok:
moje szkiełko ,, SKROMNE 300''
http://www.aquaforum.pl/viewtopic.php?p=339382#339382
Zapraszam do oceny :-D

Awatar użytkownika
skrzatekMK
Akwarysta
Akwarysta
Posty: 678
Rejestracja: 24 lutego 14, 12:19
Lokalizacja: EZG

Re: [112] Towarzyskie akwa (a moze Azja?)

Postautor: skrzatekMK » 8 lutego 16, 14:12

Reaktor już działa. Wczoraj ph było 6,8 - na spieku ceramicznym. Dziś 3 godziny po montażu ph wynosi 6,4. Co przy kh 5 daje poziom CO2 = 59,7. Czyli dużo za dużo. Już skręciłem zaworek aby mniej szło CO2.

Awatar użytkownika
Hunter
Administrator
Administrator
Posty: 11151
Rejestracja: 25 stycznia 09, 17:25
Lokalizacja: NW
Kontaktowanie:

Re: [112] Towarzyskie akwa (a moze Azja?)

Postautor: Hunter » 8 lutego 16, 15:04

skrzatekMK pisze:Dziś 3 godziny po montażu ph wynosi 6,4. Co przy kh 5 daje poziom CO2 = 59,7.

Zaleta reaktorów :)
Ostrożnie z tym, bo można łatwo zagazować obsadę. Swoją drogą ciekawe doświadczenie ;) Wychodzi na to, że na spieku prawie 2/3 podawanego gazu ulatnia się do atmosfery. A więc butla powinna wystarczyć Ci na 2/3 dłużej. Spora oszczędność. Długoterminowo koszt reaktora zwróci się.
Neon Innesa piszemy wielką literą, podobnie jak Endlera, Ramireza, Blehera i inne nazwy ryb pochodzące od nazwiska.
Ponadto "Innesa" piszemy przez dwa "n" i jedno "s".

Moje akwaria:
1. Czterdziestka-piątka
2. Było LT, jest CW:

Zapraszam na Oficjalny FanPage naszego forum! Kliknij "Lubię To!"

Cykl azotowy w akwarium- w pigułce

Inspirujesz I Fascynujesz
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8295
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: [112] Towarzyskie akwa (a moze Azja?)

Postautor: barttsw » 8 lutego 16, 15:06

skrzatekMK, mogę wiedziec co to za reaktor bo tez planuje wymieć

Awatar użytkownika
skrzatekMK
Akwarysta
Akwarysta
Posty: 678
Rejestracja: 24 lutego 14, 12:19
Lokalizacja: EZG

Re: [112] Towarzyskie akwa (a moze Azja?)

Postautor: skrzatekMK » 8 lutego 16, 15:47

Hunter, No że zagazować łatwo to wiem i mam nadzieję, że uda mi się tego uniknąć. Też mam nadzieję, że butla starczy na dłużej niż 3 miesiąca jak to miało miejsce ostatnio.

barttsw, AQUA NOVA NCO2-3
Obrazek

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8295
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: [112] Towarzyskie akwa (a moze Azja?)

Postautor: barttsw » 8 lutego 16, 15:49

i tu problem bo reaktor jest na waz 16/12 :(

Awatar użytkownika
KAMYK32
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 3219
Rejestracja: 22 grudnia 13, 17:30
Lokalizacja: GDAŃSK

Re: [112] Towarzyskie akwa (a moze Azja?)

Postautor: KAMYK32 » 8 lutego 16, 18:21

Lipa jak nic :razz: bynajmniej u mnie ;-) i do tego całkiem nieźle hałasuje ,a miałem to w sypialni no i o silikonie trzeba myśleć(z tego co sobie przypominam po podpięciu pod kubeł) biobale ograniczają przepływ,ciężko z takimi krótkimi króćcami sensownie węże nałożyć .

Awatar użytkownika
skrzatekMK
Akwarysta
Akwarysta
Posty: 678
Rejestracja: 24 lutego 14, 12:19
Lokalizacja: EZG

Re: [112] Towarzyskie akwa (a moze Azja?)

Postautor: skrzatekMK » 8 lutego 16, 18:45

KAMYK32 pisze:całkiem nieźle hałasuje

To prawda, głośny jest. Lekko irytujący jest dźwięk plusku wody i obijających się biobali.

KAMYK32 pisze:no i o silikonie trzeba myśleć

Trzeba, bo inaczej woda leci. Reaktor jest modułowy i trzeba je uszczelnić.

KAMYK32 pisze:biobale ograniczają przepływ

Tego nie zauważyłem

KAMYK32 pisze:ciężko z takimi krótkimi króćcami sensownie węże nałożyć

No to jest chyba największa wada. Dopóki nie założyłem metalowych opasek zaciskowych to ciągle coś ciekło.

KAMYK32 pisze:Lipa jak nic

Czego używasz teraz? Bo wkurzał mnie spiek, bo ciągle się odklejał od szyby i właził w rośliny. Osobiście nie jestem jakoś specjalnie zadowolony z tego reaktora i może masz coś lepszego.

Awatar użytkownika
KAMYK32
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 3219
Rejestracja: 22 grudnia 13, 17:30
Lokalizacja: GDAŃSK

Re: [112] Towarzyskie akwa (a moze Azja?)

Postautor: KAMYK32 » 8 lutego 16, 18:55

skrzatekMK pisze:Czego używasz teraz? Bo wkurzał mnie spiek, bo ciągle się odklejał od szyby i właził w rośliny. Osobiście nie jestem jakoś specjalnie zadowolony z tego reaktora i może masz coś lepszego.

Niczego :ok: bo obecnie nie bawię się zielskiem ;-) u mnie zdawał egzamin spiek+głowica nad nim .

Awatar użytkownika
locdog
Ryba
Ryba
Posty: 244
Rejestracja: 11 sierpnia 13, 20:23
Lokalizacja: Warszawa

Re: [112] Towarzyskie akwa (a moze Azja?)

Postautor: locdog » 9 lutego 16, 01:34

Ja kiedyś, gdy bawiłem się w roślinniaki, używałem reaktora DIY z flitra narurowego. Nie hałasował i miał dobrą rozpuszczalność.
Obrazek

Awatar użytkownika
skrzatekMK
Akwarysta
Akwarysta
Posty: 678
Rejestracja: 24 lutego 14, 12:19
Lokalizacja: EZG

Re: [112] Towarzyskie akwa (a moze Azja?)

Postautor: skrzatekMK » 9 lutego 16, 06:56

KAMYK32 pisze:całkiem nieźle hałasuje

KAMYK32 pisze: biobale ograniczają przepływ

No dzisiaj w nocy mnie trochę drażniły te biobale. Ciągle któraś pukała. Przyjrzałem się teraz i wiem, ze puka górny biobal o górną część reaktora, a dokładnie o wejście dopływu CO2. Zastanawiam się czy jakbym wyjął jednego biobala czy było by lepiej. Nie powinno pukać, no chyba, że obecnie środkowa kula poleci go góry, ale mam nadzieję że grawitacją ją jednak ściągnie. Dodatkowa powinno zwiększyć się przepływ jeśli one je zmniejszają.

locdog pisze: reaktora DIY z flitra narurowego

Dziś jak znajdę czas to chyba pojadę do jakieś marketu i zobaczę co ile kosztuje. Może spróbuję zrobić jak mnie dalej będzie irytował obecny reaktor.

Awatar użytkownika
KAMYK32
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 3219
Rejestracja: 22 grudnia 13, 17:30
Lokalizacja: GDAŃSK

Re: [112] Towarzyskie akwa (a moze Azja?)

Postautor: KAMYK32 » 9 lutego 16, 14:34

A spróbuj wyjąć wszystkie biobale i wklej do środka kawałek wężyka(kilka cm) w miejsce gdzie jest dostarczane co2 i na koniec wężyka załóż kostkę lipową lub coś podobnego ;-) .Powinno "trybić " :razz: .

Awatar użytkownika
skrzatekMK
Akwarysta
Akwarysta
Posty: 678
Rejestracja: 24 lutego 14, 12:19
Lokalizacja: EZG

Re: [112] Towarzyskie akwa (a moze Azja?)

Postautor: skrzatekMK » 9 lutego 16, 19:03

Pomysł może niezły, ale wydaje mi się, że strumień wody będzie zabierał ze sobą bąbelki, które będzie "produkować" kostka lipowa. I wtedy co2 będzie się mieszać tylko na długości węża.

Na razie wyjmę jedną biobale i zobaczę co to będzie. Jutro.

Awatar użytkownika
locdog
Ryba
Ryba
Posty: 244
Rejestracja: 11 sierpnia 13, 20:23
Lokalizacja: Warszawa

Re: [112] Towarzyskie akwa (a moze Azja?)

Postautor: locdog » 10 lutego 16, 00:32

skrzatekMK pisze:Dziś jak znajdę czas to chyba pojadę do jakieś marketu i zobaczę co ile kosztuje. Może spróbuję zrobić jak mnie dalej będzie irytował obecny reaktor.


Jakby co to w szafie mam ten reaktor. Mogę Ci go wysłać poprzez paczkomat.
Obrazek

Awatar użytkownika
skrzatekMK
Akwarysta
Akwarysta
Posty: 678
Rejestracja: 24 lutego 14, 12:19
Lokalizacja: EZG

Re: [112] Towarzyskie akwa (a moze Azja?)

Postautor: skrzatekMK » 10 lutego 16, 15:26

locdog, będę pamiętał :ok:

Na razie wyjąłem dwie biobale, aby zmniejszyć pukanie i zwiększyć przepływ. Efekt? Różnicy w przepływie nie widzę, a pukanie jest nadal :zly:. Na razie to tak zostawię. Najwyżej jak będą miał dość lub małżonka będzie narzekać, to wtedy się zgłoszę do Ciebie po Twój reaktor.

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości