Podmiany Wody

Awatar użytkownika
Hunter
Administrator
Administrator
Posty: 11277
Rejestracja: 25 stycznia 09, 17:25
Lokalizacja: NW
Kontaktowanie:

Re: Podmiany Wody

Postautor: Hunter » 31 października 18, 19:32

GreenXgroceR, woda RO z reguły ma zerowe twardości.
Zatem mieszasz z kranówką w odpowiednich proporcjach aby uzyskać pożądane parametry.
Np kranówka GH 10*n, RO 0*n. Chcesz uzyskać 5*n, mieszasz je po połowie.

Odnośnie "odstawiania wody", najbezpieczniej nalać ją kilka godzin przed podmiana do wiadra, gdyż:
1. Odstana woda uwalnia ewentualne związki chloru
2. Ogrzewa się do temperatury pokojowej, a więc unikasz tym wysokich wahań temperatury przy podmianie
3. Wyrównują się stężenia rozpuszczonych gazów (np tlen i dwutlenek węgla) i stabilizuje pH wody.
Neon Innesa piszemy wielką literą, podobnie jak Endlera, Ramireza, Blehera i inne nazwy ryb pochodzące od nazwiska.
Ponadto "Innesa" piszemy przez dwa "n" i jedno "s".

Moje akwaria:
1. Czterdziestka-piątka
2. Było LT, jest CW:

Zapraszam na Oficjalny FanPage naszego forum! Kliknij "Lubię To!"

Cykl azotowy w akwarium- w pigułce

Inspirujesz I Fascynujesz
Obrazek
Obrazek

GreenXgroceR
Narybek
Narybek
Posty: 49
Rejestracja: 12 marca 18, 13:38

Re: Podmiany Wody

Postautor: GreenXgroceR » 31 października 18, 22:51

Oke rozumiem , na pewno jeszcze porusze temat obsady wtedy się okaże co będzie do zmiany

GreenXgroceR
Narybek
Narybek
Posty: 49
Rejestracja: 12 marca 18, 13:38

Re: Podmiany Wody

Postautor: GreenXgroceR » 31 października 18, 23:14

A poruszając nieco inny temat , podłoże będzie piaskiem kwarcowym, i czy takie podłoże też da radę czyścić odmulaczem ? Jeżeli nie to w jaki sposób czyścić akwarium z zanieczyszczeń

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8912
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44
Lokalizacja: BLACK WATER AQUARIUM

Re: Podmiany Wody

Postautor: barttsw » 1 listopada 18, 08:10

Po co zadnego odmulacza wiecej problemow naro isz niz to warte

Awatar użytkownika
Tarcza
Ryba
Ryba
Posty: 102
Rejestracja: 13 października 18, 17:17

Re: Podmiany Wody

Postautor: Tarcza » 1 listopada 18, 08:56

O ile będzie odmulał piasek jak żwirek, tj. na chama. Jeśli będziesz po prostu zbierać delikatnie syf z dna to nic sie nie stanie
Zasada PSS:
Zanim chcesz mieć akwarium musisz czytać, pytać i czekać!

Paski są do spodni: nie do wody :P

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8912
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44
Lokalizacja: BLACK WATER AQUARIUM

Re: Podmiany Wody

Postautor: barttsw » 1 listopada 18, 10:25

przy ziemi odmulanie zycze powodzenia

Awatar użytkownika
Tarcza
Ryba
Ryba
Posty: 102
Rejestracja: 13 października 18, 17:17

Re: Podmiany Wody

Postautor: Tarcza » 1 listopada 18, 11:20

GreenXgroceR pisze:podłoże będzie piaskiem kwarcowym

Od kiedy piasek kwarcowy to ziemia?
Zasada PSS:
Zanim chcesz mieć akwarium musisz czytać, pytać i czekać!

Paski są do spodni: nie do wody :P

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8912
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44
Lokalizacja: BLACK WATER AQUARIUM

Re: Podmiany Wody

Postautor: barttsw » 1 listopada 18, 11:29

czytaj ze zrozumieniem

GreenXgroceR
Narybek
Narybek
Posty: 49
Rejestracja: 12 marca 18, 13:38

Re: Podmiany Wody

Postautor: GreenXgroceR » 1 listopada 18, 11:34

A więc raczej dać sobie z tym spokój

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8912
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44
Lokalizacja: BLACK WATER AQUARIUM

Re: Podmiany Wody

Postautor: barttsw » 1 listopada 18, 11:55

tak dobra cyrkulacja i nic nie trzeba odmulac

GreenXgroceR
Narybek
Narybek
Posty: 49
Rejestracja: 12 marca 18, 13:38

Re: Podmiany Wody

Postautor: GreenXgroceR » 1 listopada 18, 12:01

A Co do mediów filtracyjnych , Ceramika i dalej ? w filtrze mam 3 kosze , nasuwa się tez pytanie ile tych mediów wejdzie do jednego kosza bo nigdzie nie moge znaleźć takiej informacji (hw-302)

pimowo
Ryba
Ryba
Posty: 133
Rejestracja: 4 sierpnia 18, 18:40

Re: Podmiany Wody

Postautor: pimowo » 1 listopada 18, 12:01

Sam mam akwarium na ziemi + piasek i jak podmieniam wodę to po prostu wężykiem zbieram syf z piasku który się gdzieś zawieruszył.

Awatar użytkownika
Zawaś
Ryba
Ryba
Posty: 114
Rejestracja: 29 września 18, 08:50
Lokalizacja: Toruń

Re: Podmiany Wody

Postautor: Zawaś » 1 listopada 18, 12:05

Mam grzałkę przepływową i ktoś wspominał iż podmienić można wodę jednocześnie ją ogrzewajac.
AQUAEL GLOSSY 80 - 125L

Awatar użytkownika
Tarcza
Ryba
Ryba
Posty: 102
Rejestracja: 13 października 18, 17:17

Re: Podmiany Wody

Postautor: Tarcza » 1 listopada 18, 12:06

pimowo pisze:Sam mam akwarium na ziemi + piasek i jak podmieniam wodę to po prostu wężykiem zbieram syf z piasku który się gdzieś zawieruszył.

Własnie o to mi chodziło mówąc o odmulaniu piasku
Zawaś gratuluje setnego posta
Zasada PSS:
Zanim chcesz mieć akwarium musisz czytać, pytać i czekać!

Paski są do spodni: nie do wody :P

GreenXgroceR
Narybek
Narybek
Posty: 49
Rejestracja: 12 marca 18, 13:38

Re: Podmiany Wody

Postautor: GreenXgroceR » 1 listopada 18, 12:23

Panowie co więc z tymi mediami :D

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości