Troche za duzo NO3 w zbiorniku

Puszek123
Ikra
Ikra
Posty: 3
Rejestracja: 30 listopada 17, 18:21

Troche za duzo NO3 w zbiorniku

Postautor: Puszek123 » 30 listopada 17, 18:27

Witam!
Mam mały problem mianowicie od 3 miesięcy mam akwarium i w ostatnim czasie podniosło mi sie znacznie NO3 w zbiorniku. Parametry mierze testami paskowymi z JBL 6 in 1. Wiem ze mogą byc one niezbyt dokładne ale pokazują mi ze NO2 jest na poziomie 0 natomiast NO3 miedzy 50 a 100. PH na poziomie 6.8/7.2 . Moje pytanie jest jak moglbym obniżyć poziom NO3.
Akwarium 25l
Obsada akwarium:
3x danio żółte
3x danio pomarańczowe
Para platek czerwonych
Para glupikow endlera ’tiger’
2x kirysek
1x zbrojnik czerwony
1x krewetka filtracyjna
8x red cherry
(Nie wiem czy obsada nie jest zbyt duża)

Filtr kaskadowy AquaNova 450l/h
Oświetlenie 2x 8w
Dosyć sporo roślin w tym gałezatka, Alternantera Reineckego

Bardzo prosze o pomoc jak obniżyć NO3 bo wode podmieniam raz w tygodniu ( kiedy podniosło sie NO3 to co jakies 3 dni ) dodaje bakterie nitryfikacyjne z tetry . Chciałbym tez zapytać o tą moja obsadę czy jest nie za duża.
Z góry dzięki za pomoc

andrzejkowac
Akwarysta
Akwarysta
Posty: 533
Rejestracja: 26 października 06, 11:39
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Troche za duzo NO3 w zbiorniku

Postautor: andrzejkowac » 30 listopada 17, 18:39

Z obsady zostają tylko krewetki ,regularne podmiany bez dawania chemii i masz problem rozwiązany
Młode ampularie oddam

Awatar użytkownika
wespazjan
Akwarysta
Akwarysta
Posty: 589
Rejestracja: 24 grudnia 16, 11:36
Lokalizacja: Czarnków

Re: Troche za duzo NO3 w zbiorniku

Postautor: wespazjan » 30 listopada 17, 18:50

przerybienie. Za małe akwarium na prawie każdy z tych gatunków. A co dopiero wszystkie razem. Za wysoki poziom NO3 nieunikniony.
Wiem, że na to nie wygląda, bo rybki małe, ale tak jest.
Na dodatek kiryski (które swoją drogą są stadne, powinno ich być więcej, ale nie w takim baniaku), zbrojniki i żyworódki to straszne brudaski.
Jeśli to Twoje pierwsze akwarium to obstawiam, że przekarmiasz. Każdy to robi na początku. Plan krótkofalowy: karm połowę mniej (ryba potrzebuje sporo mniej, niż nam się wydaje) i regularnie podmieniaj wodę.
Plan długofalowy: porządek z obsadą albo najlepiej większy baniak.
Obrazek

Puszek123
Ikra
Ikra
Posty: 3
Rejestracja: 30 listopada 17, 18:21

Re: Troche za duzo NO3 w zbiorniku

Postautor: Puszek123 » 30 listopada 17, 18:51

andrzejkowac pisze:Z obsady zostają tylko krewetki ,regularne podmiany bez dawania chemii i masz problem rozwiązany


Czyli ze obsada jest zła ? Całe akwarium ze wszystkim kupowałem w największym sklepie akwarystycznym w Krakowie który miał same dobre opinie i pan stwierdził ze przy takiej filtracji rybki beda sobie żyły spokojnie. Do tej pory od założenia i zarobienia rybki żyły bardzo dobrze były ruchliwe jadły wszystko i teraz tez takie sa oprócz tego ze zbrojnik zrobił sie jakis wychudzony troszke i ospały

Puszek123
Ikra
Ikra
Posty: 3
Rejestracja: 30 listopada 17, 18:21

Re: Troche za duzo NO3 w zbiorniku

Postautor: Puszek123 » 30 listopada 17, 18:54

wespazjan pisze:przerybienie. Za małe akwarium na prawie każdy z tych gatunków. A co dopiero wszystkie razem. Za wysoki poziom NO3 nieunikniony.
Wiem, że na to nie wygląda, bo rybki małe, ale tak jest.
Na dodatek kiryski (które swoją drogą są stadne, powinno ich być więcej, ale nie w takim baniaku), zbrojniki i żyworódki to straszne brudaski.
Jeśli to Twoje pierwsze akwarium to obstawiam, że przekarmiasz. Każdy to robi na początku. Plan krótkofalowy: karm połowę mniej (ryba potrzebuje sporo mniej, niż nam się wydaje) i regularnie podmieniaj wodę.
Plan długofalowy: porządek z obsadą albo najlepiej większy baniak.


Powiedz mi jaki litraż przy tych rybkach bys polecał ?

abiba
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 1937
Rejestracja: 3 lutego 15, 14:43

Re: Troche za duzo NO3 w zbiorniku

Postautor: abiba » 30 listopada 17, 19:00

Twój przypadek jest klasyczny i jak widać wszyscy są zgodni .
Na teraz : codzienne podmiany wody ( woda o takiej samej temperaturze jak w akwarium - to ważne). Oczywiście lepiej byłoby to załatwić dużą podmianą ale obawiam sie że Twoja biologia może tego nie wytrzymać

Pomyśl o większym zbiorniku . Sądze że 60-80cm mozna wygospodarować prawie w każdym mieszkaniu a to już dawaloby jakieś możliwości.
Samo szkło jest stosunkowo tanie (przynajmniej w takim zakresie wielkości zbiornika ).

edit:
zbrojniki docelowo potrzebują zbiornika rzędu 200l . pozostałe ryby też są z tych co lubią dużo wody . Zasada prosta - im większy zbiornik tym lepiej

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości