Białe nitki w akwarium

exit
Ikra
Ikra

Re: Białe nitki w akwarium

Postautor: exit » 27 marca 09, 13:22

dzięki wszystkim za pomoc:-)))

Krewetki jakos nie daja rady wiec nie pozostaje mi nic innego jak ,,wylanie dzieci z kąpielą,,

BTW: żwir tez do wywalenia czy do ponownego wygotowania?

pozdrawiam
exit

Awatar użytkownika
Natrix
Ryba
Ryba

Postautor: Natrix » 27 marca 09, 20:24

Mam podobny problem do poprzedników.. ( staram się nie panikować ;D)
W moim akwarium dzisiaj pojawiły się białe nitki na 2mm długie. Jak szalone pełzają po szybach.. Czy to stanowi zagrożenie dla jeszcze nie przybyłych rybek? Akwarium ma 2 tyg.
Filtr- Hailea Grzałka- 50W Oświetlenie- 12 h w ciągu dnia. na razie nie było żadnych podmian wody.
Mam nadzieję, że to nie zaszkodzi niczemu co żywe?..

Bobov
Ryba
Ryba

Postautor: Bobov » 27 marca 09, 20:40

Akwarium ma 2 tygodnie i dajesz 12h dziennie światło przy takim filtrowaniu? :neutral: Masz jakieś roślinki? Jeśli chodzi o te małe 2mm białe robaczki, a nie o te siatki na szybach to robaczki zjada prawie wszystko u mnie 3 samiczki bojowniczki wyczyściły 100L za 1 wieczór. Myślę, że gupiki też to polubią ;)
100L towarzyskie było... 70L towarzyskie stoi... 100L po restarcie LT w trakcie budowy...
kilka mniejszych na porodówki :)
a wszystko to razem ze mną mieszka w pokoju w bloku 2,20x2,60m - ciężkie jest życie wiecznego studenta hehe

Awatar użytkownika
Natrix
Ryba
Ryba

Postautor: Natrix » 27 marca 09, 21:08

Zapytam tutaj, ile powinnam w takim razie oświetlać? I czy to jest powodem pojawienia się tych robali?

Awatar użytkownika
Greek
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina

Postautor: Greek » 27 marca 09, 21:38

Natrix pisze:Zapytam tutaj, ile powinnam w takim razie oświetlać?

Około 10h dziennie , jednak proponuje zaczynać oświetlać od 6h i stopniowo zwiększać do tych 10h .
Natrix pisze:I czy to jest powodem pojawienia się tych robali?

IMO raczej nie.
/
Przeciwko despotyzmowi, zatykaniu ust i wkładaniu w nie niewypowiedzianych zdań.

szlapek
Ikra
Ikra

Postautor: szlapek » 14 lutego 25, 13:16

Witam,

Podpinam się pod wątek
Dopiero zaczyna przygodę z akwarium i około tygodnia temu pojawiły się takie białe nitki jak na zdjęciu. Jest ich dość sporo. Akwarium ma ~3 miesięcy, co 1,5 tygodnia jest podmiana wody (1/3) i jeśli trzeba to czyszczenie. Wcześniej nie było z tym problemu.

Akwarium 45L, grzałka, filtr Aquael ASAP, napowietrzacz. W akwarium neonki, kirysek i glonojad.
Obrazek