Dzień dobry,
Mój bojownik od 3 dni leży przy dnie ( przemieszcza się co jakiś czas, ale przy samym dnie).
Nic nie je, sprawie wrażenie jakby "ciężko oddychał"
Rybka ma ok 3 lat
Akwarium:
- kostka 30l
- zbiornik wraz z bojownikiem ma 3 lata
- żywe rośliny, filtr, grzałka
- temp. wody 29C, filtr , lampka
- podmianki ok 20-30% robione raz na 1-1,5 miesiąca
- rybka od początku u nas w tym zbiorniku wraz ze ślimakiem zebrą.
Proszę o info. bo nie wiem, co robić a nie chce żeby ryba się męczyła
Bojownik leży przy dnie "ciężko oddycha"
Regulamin forum
Jeżeli chcesz pomocy lub rady związanej z chorobami ryb powinieneś udzielić niezbędnych informacji o swoim akwarium i sposobie jego prowadzenia. TUTAJ jest dostępny wzór tworzenia nowych tematów. Tematy odbiegające od standardów będą usuwane.
Jeżeli chcesz pomocy lub rady związanej z chorobami ryb powinieneś udzielić niezbędnych informacji o swoim akwarium i sposobie jego prowadzenia. TUTAJ jest dostępny wzór tworzenia nowych tematów. Tematy odbiegające od standardów będą usuwane.
Re: Bojownik leży przy dnie "ciężko oddycha"
Natychmiast podmień wodę, około 30%.
Podmiany należy wykonywać systematycznie co tydzień w ilości około 20%. Raz na miesiąc czy półtora to zdecydowanie za mało na akwarium 30l. W tak małym akwarium samoczynne utrzymywanie stabilności biologicznej jest praktycznie niemożliwe.
Jaki masz filtr?
Podmiany należy wykonywać systematycznie co tydzień w ilości około 20%. Raz na miesiąc czy półtora to zdecydowanie za mało na akwarium 30l. W tak małym akwarium samoczynne utrzymywanie stabilności biologicznej jest praktycznie niemożliwe.
Jaki masz filtr?
Neon Innesa piszemy wielką literą, podobnie jak Endlera, Ramireza, Blehera i inne nazwy ryb pochodzące od nazwiska.
Ponadto "Innesa" piszemy przez dwa "n" i jedno "s".
Moje akwaria:
1. Czterdziestka-piątka
2. Było LT, jest CW:
Zapraszam na Oficjalny FanPage naszego forum! Kliknij "Lubię To!"
Cykl azotowy w akwarium- w pigułce
Inspirujesz I Fascynujesz

Moje akwaria:
1. Czterdziestka-piątka
2. Było LT, jest CW:

Witam,
Filtr to Pat MIni... zestaw z tym bojownikiem działa od 3 lat i wydaje się że równowaga jest brak glonów, rybka przez 3 lata była zdrowa i żwawa.. teraz dopiero pojawił się problem.
Woda od początku podmianek jest z filtra dafi, 3 lata było ok
Filtr to Pat MIni... zestaw z tym bojownikiem działa od 3 lat i wydaje się że równowaga jest brak glonów, rybka przez 3 lata była zdrowa i żwawa.. teraz dopiero pojawił się problem.
Woda od początku podmianek jest z filtra dafi, 3 lata było ok
Poradniki dla początkujących pan przyswajał? Wątpię.
Z tymi podmianami raz na półtorej miesiąca to pojechałeś
Większość tak się tłumaczy... że "było OK". Zawsze "jest OK" do czasu... Człowiek na co dzień wdychający smog też je, uprawia aktywność, nawet się rozmnaża, normalnie żyje i ma się dobrze. Do czasu... Nieodpowiednia woda dla ryb też wygląda, że jest OK. Do czasu.
Filterek trochę przymaławy. Kaskada aquaela FZN1 z dobrymi wkładami byłaby wskazana.
Z tymi podmianami raz na półtorej miesiąca to pojechałeś

Większość tak się tłumaczy... że "było OK". Zawsze "jest OK" do czasu... Człowiek na co dzień wdychający smog też je, uprawia aktywność, nawet się rozmnaża, normalnie żyje i ma się dobrze. Do czasu... Nieodpowiednia woda dla ryb też wygląda, że jest OK. Do czasu.
Filterek trochę przymaławy. Kaskada aquaela FZN1 z dobrymi wkładami byłaby wskazana.
Neon Innesa piszemy wielką literą, podobnie jak Endlera, Ramireza, Blehera i inne nazwy ryb pochodzące od nazwiska.
Moje akwaria:
1. Czterdziestka-piątka
2. Było LT, jest CW:

Moje akwaria:
1. Czterdziestka-piątka
2. Było LT, jest CW:

Po prostu starość go dopadła, i tyle.
też o tym myślałem czy to nie nadchodzi jego koniec i nie chce żeby się nie potrzebnie męczył.