Problem/choroba w nowym akwarium

Regulamin forum
Jeżeli chcesz pomocy lub rady związanej z chorobami ryb powinieneś udzielić niezbędnych informacji o swoim akwarium i sposobie jego prowadzenia. TUTAJ jest dostępny wzór tworzenia nowych tematów. Tematy odbiegające od standardów będą usuwane.
Jackobek
Ikra
Ikra
Posty: 6
Rejestracja: 30 stycznia 18, 10:26

Problem/choroba w nowym akwarium

Postautor: Jackobek » 30 stycznia 18, 12:18

Witam, posiadam akwarium 58L. W zestawie posiadam filtr AquaEL FAN Mini plus, oraz grzałkę. Akwarium było założone 2 tyg temu, temperatura w nim wynosi 26*C. Trzy dni temu wpuściłem rybki do akwarium: 2 Piskorki, 2 krewetki filtrujące, 7 Gupików, 4 danio oraz 2 glonojady( Glonojady będę musiał oddać, ponieważ mam za małe akwarium). Rybki wpuściłem według zaleceń, żeby nie dostały szoku termicznego.Karmię je Tropical Płatkami. Pierwszego dnia umarły mi dwie Piskorki, jedna z nich była bardzo żywa po wpuszczeniu do akwarium, a druga się schowała. W nocy obie umarły. Na ich brzuchu były czerwone ślady. (W akwarium mam piasek kwarcowy 1mm). Następnego dnia umarły mi dwa gupiki, jeden z nich rano leżał na dnie, tak jak by sparaliżowany a po chwili był już martwy, a drugi miał postrzępione płetwy, wtedy w internecie przeczytałem, że kawałek rafy koralowej, którą włożyłem do wody podczas dekorowania akwarium, mógł to powodować, dlatego od razu ją wyjąłem. Kupiłem test na PH który pokazał mi 8. Zakupiłem też CMF Tropical, ponieważ to na płetwie gupika wyglądało mi na martwicę, dlatego nalałem do akwarium 5ml tego preparatu.Jednak to nie pomogło i gupik umarł. Również Pan w sklepie polecił mi AQUACID, do obniżenia PH, który również kupiłem jednak go jeszcze nie użyłem. W dniu dzisiejszym zauważyłem na kolejnych dwóch gupikach problemy z płetwami. Czy mogę zacząć zbijać PH, tym Aquacidem(jeżeli wczoraj wlałem CMF)? Czy dobrze zrobiłem wlewając CMF czy tylko pogorszyłem sprawę? Co powinienem teraz zrobić?

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8433
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: Problem/choroba w nowym akwarium

Postautor: barttsw » 30 stycznia 18, 13:02

ryby wpuszczone do niedojrzałego zbiornika i efekt murowany
jaka była aklimatyzacja zwierzaków?
dla Gupikow Ph 8 to nie problem
ponadto ryby odmiennych wymagan jakie to danio ?
karmisz poza tym fastfoodem tropikal to najgorszy pokarm na rynku
jak chcesz karmic suszem to tropical soft/hikari/naturafood/osi najlepsze by byly mrozonki i najbardziej ekonoicznie wychodzą

Jackobek
Ikra
Ikra
Posty: 6
Rejestracja: 30 stycznia 18, 10:26

Re: Problem/choroba w nowym akwarium

Postautor: Jackobek » 30 stycznia 18, 13:24

Przez pierwszy dzień rybki pływały przy powierzchni, od następnego dnia, pływały po całym akwarium, bardzo do gustu rybkom danio przypadł mech obok, którego się poruszaj, a głupiki pływają po całym akwarium, jedynie chory osobnik pływa przy powierzchni obecnie. Krewetki jak i glonojady od początku poruszają się po całej powierzchni akwarium.
Jest to danio pręgowany.
Jakie ryby są odmiennych wymagań?
W Internecie przeczytałem że tydzień jest wystarczający żeby wpuścić rybki, ja wpuściłem po półtora tygodnia to i tak za wczesnie?
Czy mogę coś zrobić żeby pomóc rybkom?

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8433
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: Problem/choroba w nowym akwarium

Postautor: barttsw » 30 stycznia 18, 13:51

Jackobek pisze:Czy mogę coś zrobić żeby pomóc rybkom?
zamknąc cykl azotowy który trwa 3-6 tyg
masz ryby rózniące się temparutowaro zyjace w całkowicie roznych wodaach (GH,Ph)
Jak przebiegla aklimatyzacja ??????

Jackobek pisze:W Internecie przeczytałem że tydzień jest wystarczający żeby wpuścić rybki, ja wpuściłem po półtora tygodnia to i tak za wczesnie?
w tydzień nierealne , tak zwierzaki byly za wczesnie wpuszczone i wszystkie naraz

Jackobek
Ikra
Ikra
Posty: 6
Rejestracja: 30 stycznia 18, 10:26

Re: Problem/choroba w nowym akwarium

Postautor: Jackobek » 30 stycznia 18, 14:08

Gdy przywiozłem ryby ze sklepu, wsadziłem je w woreczku do wody na 10 min, po 10 min co 3 min dolewałem wodę z akwarium do woreczka, po 3 takich cyklach wpuściłem rybki do wody wraz z wodą z woreczka.

abiba
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 2203
Rejestracja: 3 lutego 15, 14:43

Re: Problem/choroba w nowym akwarium

Postautor: abiba » 30 stycznia 18, 16:43

No i bardzo dobrze zdrobiłeś przy czym uwagi barttsw nalezy uwzględnić , Czyli w sumie ze 2 tygodnie za wcześnie

Jackobek
Ikra
Ikra
Posty: 6
Rejestracja: 30 stycznia 18, 10:26

Re: Problem/choroba w nowym akwarium

Postautor: Jackobek » 30 stycznia 18, 16:53

Rozumiem, jednak już je wstawiłem do wody i czy mogę coś zrobić żeby przyspieszyc cykl azotowy, aby wiecej rybek nie stracić?

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8433
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: Problem/choroba w nowym akwarium

Postautor: barttsw » 30 stycznia 18, 17:28

nigdy nie dawaj wody ze sklepu osobiscie nie uwazam takiej aklimatyzacji ale to kazdego wybor

abiba
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 2203
Rejestracja: 3 lutego 15, 14:43

Re: Problem/choroba w nowym akwarium

Postautor: abiba » 30 stycznia 18, 18:09

Jackobek pisze:Rozumiem, jednak już je wstawiłem do wody i czy mogę coś zrobić żeby przyspieszyc cykl ozonowy, aby wiecej rybek nie stracić?

po piersze : czy kntrolujesz parametry wody? zwłaszcza NO2 ? jeśłi nie to raczej keipsko i domyślne należałoby przyjąc że stężenie związków jest zbyt duże . W takiej sytuacji staje sie koneiczne zwększenie podmian (codzienne małe podmiany rzędu 10-20% )

Oczywiście to może spowodować wydłużenie cyklu azotowego ale daje szanse na przetrwanie życia . Oczywistym jest również że większe podmiany rozcieńczą szkodliwe związki i polepszą warunki bytowania ale z drugiej strony zaburzą skąpą biologię tego niedojrzałego zbiornika i radykalnie wydłuża czas dojrzewania . Stąd mogą się pojawić inne opcje postępowania ale wobec braku danych (parametry wody ) domyślnie należy postąpić jak wyżej zaproponowałem

Jackobek
Ikra
Ikra
Posty: 6
Rejestracja: 30 stycznia 18, 10:26

Re: Problem/choroba w nowym akwarium

Postautor: Jackobek » 30 stycznia 18, 18:33

Super dziękuję za rady, na pewno się do nich ustosunkuje. Niestety nie mierzyłem nic po za ph. Mam jeszcze jedno pytanie, ponieważ dowiedziałem się że ph w akwarium sprzedawacy miało 7, czy to też może stanowić problem jeżeli był przeskok do 8?

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8433
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: Problem/choroba w nowym akwarium

Postautor: barttsw » 30 stycznia 18, 18:57

Jackobek pisze:Mam jeszcze jedno pytanie, ponieważ dowiedziałem się że ph w akwarium sprzedawacy miało 7, czy to też może stanowić problem jeżeli był przeskok do 8?
bardzo duzy

abiba
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 2203
Rejestracja: 3 lutego 15, 14:43

Re: Problem/choroba w nowym akwarium

Postautor: abiba » 30 stycznia 18, 20:14

zgoda barttsw o ile uznamy ta informacje ( pH 7) za wiarygodną

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8433
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: Problem/choroba w nowym akwarium

Postautor: barttsw » 30 stycznia 18, 20:14

abiba pisze:zgoda barttsw o ile uznamy ta informacje ( pH 7) za wiarygodną
dokladnie choc osobiscie w to nie wierze :P

Jackobek
Ikra
Ikra
Posty: 6
Rejestracja: 30 stycznia 18, 10:26

Re: Problem/choroba w nowym akwarium

Postautor: Jackobek » 30 stycznia 18, 20:17

Taka odp udzielił mi Pan prowadzący sklep, ale nie sprawdzałem tego.

abiba
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 2203
Rejestracja: 3 lutego 15, 14:43

Re: Problem/choroba w nowym akwarium

Postautor: abiba » 30 stycznia 18, 20:24

Wierzę mu tak samo jak w innych kwestiach :). osobiście mam zasadę : kazdy sprzedawca/handlarz kłamie choć powody bywają rózne . A jak się czasami (bardzo czasami) zdarzy że sie mylę to mam dobry dzień

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości