Prefiltr z filtra narurowego

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 7069
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Prefiltr z filtra narurowego

Postautor: barttsw » 21 stycznia 17, 20:44

Witajcie :)
Że, jako ostatnim czasie mam dość sporo pytań o prefiltry do kubłów z filtra narurowego postanowiłem to opisać - jednym może się przydać drudzy się będą czepiać o jakieś pierdoły ale może będzie pożyteczne.
Więc tak - prefiltr montujemy na zasys, ma to za zadanie wyłapanie wszelkich zanieczyszczeń mechanicznych, aby biologia się nie zasyfiała odchodami, resztkami roślin, resztkami pokarmów a także klarowanie wody.

Potrzebne nam będą :

Filtr narurowy 10" z wejściem 1/2 cala ( wąż 22/16)

Obrazek

Rurka od wkładu sznurkowego

Obrazek

Gąbka 25x7 30 lub 45 ppi

Obrazek

2 zawory

Obrazek

2 złączki na węża 1/2" / 16mm

Obrazek

4 opaski zaciskowe 16-25mm ( osobiśnie mam ze stali nierdzewnej)

Obrazek

ponadto będziemy potrzebować klucze najlepiej typu żabka taśmę teflonową ja używam teflonu do gazu

Montaż :

Najpierw przygotowujemy sobie rurkę od wkładu sznurkowego, ściągamy ten sznurek, nasadzamy gąbkę.
Następnie bierzemy się za uszczelnienie i przykręcenie zaworów i złączek do korpusu pamiętajmy aby dobrze uszczelnić aby nie było tragedii :P

Kolejnym krokiem będzie założenie węzy na złączki i zakręcenie opasek na węzach po 2 sztuki z każdej strony
i tu jest dość istotna sprawa na korpusie jest napisane gdzie jest zasilanie ( IN) i odpływ (OUT) lub jest narysowana strzałka
jeżeli to już zrobimy zakładamy rurkę z gąbką do pojemnika zakręcamy pojemnik z korpusem dokręcając kluczem załączonym do kompletu
i gotowe można uruchamiać tylko trzeba pamiętać by otworzyć zawory
można też zamontować prefiltr na uchwycie montażowym który powinien być w komplecie

efekt końcowy powinien wyglądać tak u mnie osobiście nie ma jednego zaworu (lenistwo)

Obrazek

Amen może komuś się przyda

Awatar użytkownika
Peter007
Ryba
Ryba
Posty: 330
Rejestracja: 30 października 16, 17:15
Lokalizacja: Opoczno

Re: Prefiltr z filtra narurowego

Postautor: Peter007 » 21 stycznia 17, 20:53

Dobra robota. W końcu wywalę tą szpetną gąbkę z akwarium.
W drodze ku Tanganice

Awatar użytkownika
Anka cyganka
Akwarysta
Akwarysta
Posty: 672
Rejestracja: 4 października 16, 21:32

Re: Prefiltr z filtra narurowego

Postautor: Anka cyganka » 21 stycznia 17, 22:30

Brawo Ty :D opis pierwsza klasa myślę że dużo osób na nim skorzysta :ok:

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 7069
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: Prefiltr z filtra narurowego

Postautor: barttsw » 21 stycznia 17, 22:32

Kosztorys :
Gabka 25x7 45 ppi 1 x 16 = 16,00
wklad sznurkiowy 1 x 3 = 3,00
filtr 1 x 22 = 22,00
zawór 2 x 7 = 14,00
złączka 2 x 4 = 8,00
opaska 4 x 1 = 4,00
taśma teflonowa 1x 1 = 1,00
___________________
RAZEM 68,00

Awatar użytkownika
Mattija2
Ryba
Ryba
Posty: 223
Rejestracja: 17 września 15, 16:05

Re: Prefiltr z filtra narurowego

Postautor: Mattija2 » 22 stycznia 17, 12:04

Dobry patent na pozbycie się zbędnego sprzętu w akwa :)
Proponowałbym to gdzieś podwiesić :ok:
80x35x40 - P.Simulans
Nigdy, zawsze, na pewno - pułapka gotowa.

Awatar użytkownika
skrzatekMK
Akwarysta
Akwarysta
Posty: 648
Rejestracja: 24 lutego 14, 12:19
Lokalizacja: EZG

Re: Prefiltr z filtra narurowego

Postautor: skrzatekMK » 22 stycznia 17, 13:22

Opis dobry. Na pewno się nie jednej osobie przyda. Ja mogę jeszcze powiedzieć, że jako prefiltr można wykorzystać główny moduł filtra multikani 800. Ja mam tak u siebie i też jestem zadowolony. Wyczyszczenie go nie wymaga rozpinania niczego - tylko przestawienie pokrętła na nimimum i wypięcie go z pokrywy. Dodatkowy plus takiego rozwiązania to to że nie trzeba wyłączać filtra na ten czas.

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 7069
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: Prefiltr z filtra narurowego

Postautor: barttsw » 22 stycznia 17, 13:35

skrzatekMK można tylko to są o wiele wieksze koszta :)

Awatar użytkownika
skrzatekMK
Akwarysta
Akwarysta
Posty: 648
Rejestracja: 24 lutego 14, 12:19
Lokalizacja: EZG

Re: Prefiltr z filtra narurowego

Postautor: skrzatekMK » 22 stycznia 17, 13:37

Bartek, może i większe ale podaję jako alternatywę, dla kogoś kto ma taki filtr lub może go dostać od kogoś po kosztach. ja akurat miałem taką możliwość i z niej skorzystałem.

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 7069
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: Prefiltr z filtra narurowego

Postautor: barttsw » 22 stycznia 17, 13:45

tak ja nie neguje absolutnie tylko wiesz jak jest teraz kazdy szuka oszczednoscie gdzie sie tylko da jajlepiej jak by filtracje dalo sie za 50 zł
ogolnie planuje przerobic swoja filtracje dolozenie zaworow bo to dosc upierdliwe :D

Awatar użytkownika
slaeer
Fish Master
Fish Master
Posty: 1359
Rejestracja: 22 kwietnia 14, 20:07
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Prefiltr z filtra narurowego

Postautor: slaeer » 22 stycznia 17, 14:44

skrzatek daj fotkę jak masz to spiete, może pogrzebie na Olx :mrgreen:
Było Tanganika 240 l
http://www.aquaforum.pl/viewtopic.php?f=13&t=44388
Jest Tanganika 264 l

Awatar użytkownika
skrzatekMK
Akwarysta
Akwarysta
Posty: 648
Rejestracja: 24 lutego 14, 12:19
Lokalizacja: EZG

Re: Prefiltr z filtra narurowego

Postautor: skrzatekMK » 22 stycznia 17, 15:16

Proszę bardzo.

Obrazek

Awatar użytkownika
slaeer
Fish Master
Fish Master
Posty: 1359
Rejestracja: 22 kwietnia 14, 20:07
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Prefiltr z filtra narurowego

Postautor: slaeer » 22 stycznia 17, 17:12

No, sporo gąbki wejdzie. Używasz dodatkowo tej zewnętrznej pompy którą miałeś z tym multi?
Było Tanganika 240 l
http://www.aquaforum.pl/viewtopic.php?f=13&t=44388
Jest Tanganika 264 l

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 7069
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: Prefiltr z filtra narurowego

Postautor: barttsw » 22 stycznia 17, 17:19

Andrzej nie ma po co pompy uzywac

Awatar użytkownika
slaeer
Fish Master
Fish Master
Posty: 1359
Rejestracja: 22 kwietnia 14, 20:07
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Prefiltr z filtra narurowego

Postautor: slaeer » 22 stycznia 17, 17:31

Bartek napisz jeszcze jak wygląda odpowietrzanie, po czyszczeniu tego korpusu narurowego. Idzie to w miarę sprawnie czy musisz machać całym filtrem na prawo i lewo :mrgreen:
Było Tanganika 240 l
http://www.aquaforum.pl/viewtopic.php?f=13&t=44388
Jest Tanganika 264 l

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 7069
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: Prefiltr z filtra narurowego

Postautor: barttsw » 22 stycznia 17, 17:57

u siebie mam prz.......(lenistwo nie jest dobra sprawa) ale jak sa 2 zawory to nie jest problem ponadto narurowiec ma odpowiecznik

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości