Sterownik akwariowy Arduino

Awatar użytkownika
Xinum
Ryba
Ryba
Posty: 242
Rejestracja: 10 lipca 16, 23:15
Lokalizacja: Świętochłowice

Sterownik akwariowy Arduino

Postautor: Xinum » 18 września 16, 11:46

Cześć,

Tak przeglądając sterowniki do akwarium wpadłem na pomysł, aby stworzyć własny. Dla osób, które nie wiedzą całość koduje się za pomocą C/C+. Nie oszukujmy się cena takiego sterownika jest śmieszna, bynajmniej na zagranicznych stronach. Spodobało mi się to co stworzyli Robo-Tank, Link do filmu . Jakby nie patrząc rozwój takiego sterownika jest nieograniczony, jedynym ograniczeniem są nasze umiejętności kodowania, z racji, że znam się w pewnym stopniu na tym bo zajmowałem się kodowaniem, będę działał, aby stworzyć również taki sterownik. Póki co wymyśliłem to całość będzie oparta tak jak na w/w filmie o wyświetlacz 5" z możliwością wyświetlania grafiki. Na początku to będą proste rzeczy jak podłączenie czujnika temperatury itd.

Czy ktoś z Was próbował już z Arduino? :czat:

Awatar użytkownika
Xinum
Ryba
Ryba
Posty: 242
Rejestracja: 10 lipca 16, 23:15
Lokalizacja: Świętochłowice

Re: Sterownik akwariowy Arduino

Postautor: Xinum » 19 września 16, 13:04

Rozejrzałem się w temacie i sprawa wygląda tak:
- Całość będzie oparta na płytce Arduino Leonardo Ethernet. Z racji tego, że posiada port Ethernet. Oczywiście będzie to w początkowej wersji komputera. Potem dodam modul Wi-Fi. Dlaczego wybrałem tą płytkę? Chcę, aby całość byla podłączona do sieci, aby móc tak naprawdę sterować akwarium z każdego miejsca na świecie.
- Wyświetlacz tak jak pisałem będzie 5 calowy, obsługujący grafikę.
- Na początek będzie termometr, sterowanie ogrzewaniem, czujnik PH (będzie mierzył PH wody co kilkanaście godzin), sterowanie oświetleniem. To są początkowe funkcje. Z rozwojem będę dodawał kolejne.

Czasu realizacji projektu nie będę określał dokładnie bo ciężko mi to określić. 2 tygodnie będę czekał na same części. W kolejnych dniach dodam docelowo co będzie posiadał cały komputer. Jeżeli skończę pierwszy prototyp zrobię 2 kolejne, które udzielę forumowiczom do testów. ;-) Wszystko będzie opisane tutaj oraz na mojej stronie.

Awatar użytkownika
Hunter
Administrator
Administrator
Posty: 11129
Rejestracja: 25 stycznia 09, 17:25
Lokalizacja: NW
Kontaktowanie:

Re: Sterownik akwariowy Arduino

Postautor: Hunter » 19 września 16, 15:44

Interesowałem się tematem chcąc wysterować swoją lampę na Power Ledach, ale temat mnie przeraził ;) Mam zbyt mało czasu, aby się wkręcać w szczegóły.
W każdym razie będę śledził na bieżąco co Tobie wyjdzie. Czekam na relacje ;)
Neon Innesa piszemy wielką literą, podobnie jak Endlera, Ramireza, Blehera i inne nazwy ryb pochodzące od nazwiska.
Ponadto "Innesa" piszemy przez dwa "n" i jedno "s".

Moje akwaria:
1. Czterdziestka-piątka
2. Było LT, jest CW:

Zapraszam na Oficjalny FanPage naszego forum! Kliknij "Lubię To!"

Cykl azotowy w akwarium- w pigułce

Inspirujesz I Fascynujesz
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Xinum
Ryba
Ryba
Posty: 242
Rejestracja: 10 lipca 16, 23:15
Lokalizacja: Świętochłowice

Re: Sterownik akwariowy Arduino

Postautor: Xinum » 19 września 16, 16:03

Hunter pisze:Interesowałem się tematem chcąc wysterować swoją lampę na Power Ledach, ale temat mnie przeraził ;) Mam zbyt mało czasu, aby się wkręcać w szczegóły.
W każdym razie będę śledził na bieżąco co Tobie wyjdzie. Czekam na relacje ;)


Dzięki :) Czekam teraz na płytkę bo nie mają na stanie i czas oczekiwania to 2 tyg. Mógłbym kupić klony, ale wolę oryginalne przynajmniej mają dożywotnia gwarancje :) A w piatek przysiade do szaty graficznej. :)

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8187
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: Sterownik akwariowy Arduino

Postautor: barttsw » 19 września 16, 17:32

Xinum, co chcesz uzyskac z tego sterownika

Awatar użytkownika
Xinum
Ryba
Ryba
Posty: 242
Rejestracja: 10 lipca 16, 23:15
Lokalizacja: Świętochłowice

Re: Sterownik akwariowy Arduino

Postautor: Xinum » 19 września 16, 17:40

barttsw pisze:Xinum, co chcesz uzyskac z tego sterownika


Tak jak pisałem. Na początek sterowanie oświetleniem, czujnik wraz z miernikiem PH, sterowanie grzałką, standardowy termometr. A potem więcej funkcji :)

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8187
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: Sterownik akwariowy Arduino

Postautor: barttsw » 19 września 16, 17:42

popatrz sie na sterowniki programawalne typu eaton EASY albo innych producentów

Awatar użytkownika
Xinum
Ryba
Ryba
Posty: 242
Rejestracja: 10 lipca 16, 23:15
Lokalizacja: Świętochłowice

Re: Sterownik akwariowy Arduino

Postautor: Xinum » 19 września 16, 17:46

barttsw pisze:popatrz sie na sterowniki programawalne typu eaton EASY albo innych producentów


A co złego jest w Arduino? Tamtych pozostalych nie znam i ciężko mi porównać.

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8187
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: Sterownik akwariowy Arduino

Postautor: barttsw » 19 września 16, 17:47

nie mowie ze zly
tylko mowie ze masz jeszcze taka opcje

Awatar użytkownika
Xinum
Ryba
Ryba
Posty: 242
Rejestracja: 10 lipca 16, 23:15
Lokalizacja: Świętochłowice

Re: Sterownik akwariowy Arduino

Postautor: Xinum » 19 września 16, 17:49

barttsw pisze:nie mowie ze zly
tylko mowie ze masz jeszcze taka opcje


Będę w domu to zobaczę i porównam je trochę. Bo tamtych kompletnie nie znam :)

abiba
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 2170
Rejestracja: 3 lutego 15, 14:43

Re: Sterownik akwariowy Arduino

Postautor: abiba » 19 września 16, 20:18

Xinum pisze:(będzie mierzył PH wody co kilkanaście godzin),
dlaczego tak dziwnie ?
jeżeli jest pomiar pH to bez problemu mozna to skorelować z dozowaniem CO2 a taki interwał to masakra

Awatar użytkownika
Xinum
Ryba
Ryba
Posty: 242
Rejestracja: 10 lipca 16, 23:15
Lokalizacja: Świętochłowice

Re: Sterownik akwariowy Arduino

Postautor: Xinum » 20 września 16, 03:03

abiba pisze:
Xinum pisze:(będzie mierzył PH wody co kilkanaście godzin),
dlaczego tak dziwnie ?
jeżeli jest pomiar pH to bez problemu mozna to skorelować z dozowaniem CO2 a taki interwał to masakra


Chodzi mi o to, że będzie tryb manualny tzn. Pomiar na żądanie. A druga opcja będzie dla tych co nie mają CO2. Tzn. Po prostu będzie mierzył co x czasu

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość