Filtr wewnętrzny podżwirowy DIY do dużego akwarium

Awatar użytkownika
Hunter
Administrator
Administrator
Posty: 11214
Rejestracja: 25 stycznia 09, 17:25
Lokalizacja: NW
Kontaktowanie:

Re: Filtr wewnętrzny podżwirowy DIY do dużego akwarium

Postautor: Hunter » 26 grudnia 15, 10:07

Heeej i jak tam filtr po kilku tygodniach pracy? :)
Sprawdza się? :P
Neon Innesa piszemy wielką literą, podobnie jak Endlera, Ramireza, Blehera i inne nazwy ryb pochodzące od nazwiska.
Ponadto "Innesa" piszemy przez dwa "n" i jedno "s".

Moje akwaria:
1. Czterdziestka-piątka
2. Było LT, jest CW:

Zapraszam na Oficjalny FanPage naszego forum! Kliknij "Lubię To!"

Cykl azotowy w akwarium- w pigułce

Inspirujesz I Fascynujesz
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Greek
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 3620
Rejestracja: 25 sierpnia 08, 16:05
Lokalizacja: Kraków

Re: Filtr wewnętrzny podżwirowy DIY do dużego akwarium

Postautor: Greek » 26 grudnia 15, 15:20

No więc tak:
Nie ma już tego filtra w dużym baniaku, gdyż młyn jaki robił był zbyt mały - liczyłem na wyraźną cyrkulację we wszystkich warstwach wody w całym baniaku, ale jak widać konstrukcja miała zbyt duże opory, aby dmuchać na tyle mocno by porządnie rozrzucać wodę na powierzchni 180x55cm.
Natomiast w małym baniaczku 112l mam filtr dokładnie tej samej konstrukcji i sprawuje się znakomicie. Cyrkulacja jest na tyle duża, że dobowe zmiany pH nie są większe niż 0.05, zatem idealnie (a zaznaczę, że w tamtym baniaku rośliny całkiem dobrze rosną - jak nie u mnie :P , więc bez cyrkulacji pH skakałoby wyraźnie).

Jakie są konkluzje:
- Lepszy jest większy pojemnik na złoża, zamiast dłuższych rurek. Rurki dają duży opór, a jeżeli nie wypełnimy kanału po brzegi (a technicznie jest to raczej niemożliwe) to woda będzie nim płynąć bardziej swobodnie. Dlatego też w mniejszym akwarium to rozwiązanie się świetnie sprawdza (mimo, że tam pompa jest 2x słabsza - 1000l/h), bo jest kaseta 50cm długości, więc rury stanowią znacznie mniejszą część. Stąd w większym baniaku powinienem był zastosować jeden długi kanał 1m i połączyć go z mniejszym 50cm, aby uzyskać półtora metra kanału i tylko niewielką długość rur.
- Dziubek to kiepskie rozwiązanie, bo łatwo może oblepić się glutkami nitryfikacyjnymi i się przytykać. W zamian najlepiej zastosować takie rozwiązanie (paint :twisted: ):
Obrazek
Kolanko na rurce, już wewnątrz kanału (linia przerywana to gąbka). W ten sposób nic większego nie zablokuje tego zasysu, a mniejsze glutki spokojnie się tamtędy przedostaną.
- Gąbka na wylocie kasety musi być dokładnie przysypana piaskiem. Chodzi o tę część z lewej strony kanału na zdjęciu:
Obrazek
Inaczej właśnie tamtędy będzie zasysana woda, gdyż zwyczajnie będzie miała w ten sposób mniejszy opór. Trzeba tego uniknąć, bo nie będzie odpowiedniego przepływu przez złoże. Ja mam stosunkowo niedużą warstwę piachu, ale przy normalnej ilości to żaden problem.
- Z powyższym punktem wiąże się rodzaj podłoża. Nie powinien to być żwir grubszy niż 5mm, bo umożliwiałby przepływ wody pomiędzy ziarnami i znowu byłoby ssanie przez wylot kasety. Oczywiście jest to grubość orientacyjna, bo dużo zależy też od głębokości warstwy podłoża przykrywającej filtr.
- No i najciekawsze - czyli pewien sposób na jako-taki dostęp do środka filtra. Mianowicie kupujemy pasujące do takiego kanału kolanko:
https://www.obi.pl/decom/product/Vents_ ... t./2321685
... i zamiast rurki, która będzie zasysała wodę, po prostu w tym kolanku umieszczamy gąbkę (będzie ona spokojnie nad poziomem piachu. W ten sposób:
Obrazek Wyjmując gąbkę będzie można dostać się do środka. Oczywiście ręki tam nie włożymy i nie wyjmiemy mediów, ale po cóż mielibyśmy to robić? ;) Natomiast jakieś proste prace konserwacyjne, jak np. włożenie tam węża odsysającego wodę z akwarium i odciągnięcie ewentualnych brudów czy nadmiaru glutów - jak najbardziej. Jakby się uprzeć to odpowiednio szerokim wężem można by wyssać sypkie złoże jakąś pompą =]
Takie dodatkowe kolanko daje też możliwość dyskretnego umieszczenia zasysu niekoniecznie na końcu akwarium.

Reasumując - jak najbardziej "na tak", ale należy zastosować kanał na jak największej długości i zminimalizować odcinki rurek. Te również polecam zastosować jak najszersze - ja mam dość cienkie, wchodzą one do otworu w pompie, zamiast ją obejmować, więc światło jest jeszcze bardziej zwężone. Gdybym zastosował szersze, byłoby z pewnością jeszcze lepiej.
Ponadto warto nie wypełniać kanału po brzegi - dzięki temu przepływ będzie lepszy, a i tak woda będzie przepływać przez złoże, tyle że nieco wolniej - ale to akurat korzystne. Być może przy zastosowaniu złoża jak np. sypka lawa, w dolnych warstwach będzie dochodzić nawet do denitryfikacji.
/
Przeciwko despotyzmowi, zatykaniu ust i wkładaniu w nie niewypowiedzianych zdań.

ploplo144
Narybek
Narybek
Posty: 46
Rejestracja: 12 marca 13, 13:41
Lokalizacja: Wisła

Re: Filtr wewnętrzny podżwirowy DIY do dużego akwarium

Postautor: ploplo144 » 9 stycznia 16, 20:17

Witam, ja mam do Ciebie Greek pytanie. Sprawdzałeś może jaki przepływ jest przez ten filterek z tą pompą 1000l\h? Mam zamiar do mojej 112 zrobić coś podobnego albo ze względu na raczej dość trudny dostęp do niego zwykły kubeł z rury kanalizacyjnej. Tylko nie wiem czy mi ten aquael circulator 1000 starczy czy może warto kupić 1500, który ma o 10W większą moc co jak co, a 1000 fajnie tylko 11W.
A może ktoś ma lepszą propozycje co do pompki?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Greek
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 3620
Rejestracja: 25 sierpnia 08, 16:05
Lokalizacja: Kraków

Re: Filtr wewnętrzny podżwirowy DIY do dużego akwarium

Postautor: Greek » 9 stycznia 16, 20:31

Chodzi Ci o przepływ przez pompę pod obciążeniem filtra? Raczej nie do sprawdzenia, bo to się raczej sprawdza przez napełnianie wiadra :) Natomiast w tej konstrukcji przepływ w 112L jest ok - jak pisałem wyżej. Może byłbym w stanie jakoś oszacować i odpowiedzieć na Twoje pytanie, tylko nie za bardzo wiem jakby to miało wyglądać, więc mógłbyś rozjaśnić/narysować.
/
Przeciwko despotyzmowi, zatykaniu ust i wkładaniu w nie niewypowiedzianych zdań.

ploplo144
Narybek
Narybek
Posty: 46
Rejestracja: 12 marca 13, 13:41
Lokalizacja: Wisła

Re: Filtr wewnętrzny podżwirowy DIY do dużego akwarium

Postautor: ploplo144 » 9 stycznia 16, 20:56

Nie, po prostu myślałem, że przed zamontowaniem może sprawdziłeś przepływ już z wszystkimi mediami(bo ja bym z ciekawości nie wytrzymał :D). Ale jak mówisz, że przy takiej konstrukcji się sprawdza to może w kuble też. Bo co powiesz na temat czyszczenia tego filtra?

Awatar użytkownika
Greek
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 3620
Rejestracja: 25 sierpnia 08, 16:05
Lokalizacja: Kraków

Re: Filtr wewnętrzny podżwirowy DIY do dużego akwarium

Postautor: Greek » 9 stycznia 16, 21:06

ploplo144 pisze:Nie, po prostu myślałem, że przed zamontowaniem może sprawdziłeś przepływ już z wszystkimi mediami(bo ja bym z ciekawości nie wytrzymał :D ).

To nie jest możliwe, bo filtr może pracować tylko w akwarium, w jaki sposób miałbym to zrobić poza nim? ;)

ploplo144 pisze:Bo co powiesz na temat czyszczenia tego filtra?

Tu już opisałem pomysł na to: http://www.aquaforum.pl/viewtopic.php?p=373122#373122
Niemniej przy poprawnej konstrukcji czyszczenie jest zbędne.
/
Przeciwko despotyzmowi, zatykaniu ust i wkładaniu w nie niewypowiedzianych zdań.

Awatar użytkownika
KAMYK32
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 3219
Rejestracja: 22 grudnia 13, 17:30
Lokalizacja: GDAŃSK

Re: Filtr wewnętrzny podżwirowy DIY do dużego akwarium

Postautor: KAMYK32 » 9 stycznia 16, 21:12

Greek pisze:
ploplo144 pisze:Nie, po prostu myślałem, że przed zamontowaniem może sprawdziłeś przepływ już z wszystkimi mediami(bo ja bym z ciekawości nie wytrzymał :D ).

To nie jest możliwe, bo filtr może pracować tylko w akwarium, w jaki sposób miałbym to zrobić poza nim? ;)

Na sucho :razz: nie da się :roll: .

ploplo144
Narybek
Narybek
Posty: 46
Rejestracja: 12 marca 13, 13:41
Lokalizacja: Wisła

Re: Filtr wewnętrzny podżwirowy DIY do dużego akwarium

Postautor: ploplo144 » 9 stycznia 16, 21:15

Greek pisze:To nie jest możliwe, bo filtr może pracować tylko w akwarium, w jaki sposób miałbym to zrobić poza nim?


Wiem, że jak Ci ta informacja nie była potrzebna to bez sensu byłoby to sprawdzać, ale na pewno sie da :D Na kawałek rurki pcv wężyk i konstrukcja do wiadra. Ale mówie jak ja bym z ciekawości zrobil i nie dziwie sie, że nie kombinowałeś jak Ci ta informacja nie była potrzebna :D
Pozdrawiam

EDIT: heh Przez chwile zapomniałem, że to nie układ zamknięty :D

Awatar użytkownika
Greek
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 3620
Rejestracja: 25 sierpnia 08, 16:05
Lokalizacja: Kraków

Re: Filtr wewnętrzny podżwirowy DIY do dużego akwarium

Postautor: Greek » 9 stycznia 16, 21:22

ploplo144 pisze:Wiem, że jak Ci ta informacja nie była potrzebna to bez sensu byłoby to sprawdzać, ale na pewno sie da :D Na kawałek rurki pcv wężyk i konstrukcja do wiadra. Ale mówie jak ja bym z ciekawości zrobil i nie dziwie sie, że nie kombinowałeś jak Ci ta informacja nie była potrzebna :D
Pozdrawiam

No a guzik prawda.
Po pierwsze konstrukcja za duża do wiadra, ale pomińmy to i idźmy dalej.
Po drugie - wkładam zasys do wiadra, wylot do drugiego, a te różnice wysokości dają opory i już całe pomiary idą w łeb.
Po trzecie - ok, zrobiłem już tak, nakupowałem 10 kolanek żeby zrobić ten test i załączam pompę.
Woda wylewa mi się na podłogę przez gąbki - no super.
Po czwarte - wiadro się napełniło, długo to potrwało, bo drugie tyle jest na podłodze. Teraz skrzętnie to wycieram i wyciskam szmatkę do wiadra - przecież pomiar musi być dokładny! Mogę też odessać strzykawką, a co! Przecież wody jest sporo to i da się to zrobić.
Po piąte - warunki w akwarium, gdzie działa ciśnienie wody są diametralnie inne niż poza środowiskiem wodnym.

Jeszcze jakieś pomysły? :ok:
/
Przeciwko despotyzmowi, zatykaniu ust i wkładaniu w nie niewypowiedzianych zdań.

ploplo144
Narybek
Narybek
Posty: 46
Rejestracja: 12 marca 13, 13:41
Lokalizacja: Wisła

Re: Filtr wewnętrzny podżwirowy DIY do dużego akwarium

Postautor: ploplo144 » 9 stycznia 16, 21:28

Greek pisze:Po pierwsze konstrukcja za duża do wiadra, ale pomińmy to i idźmy dalej.


Greek pisze:Po trzecie - ok, zrobiłem już tak, nakupowałem 10 kolanek żeby zrobić ten test i załączam pompę.

Woda wylewa mi się na podłogę przez gąbki - no super.


ploplo144 pisze:EDIT: heh Przez chwile zapomniałem, że to nie układ zamknięty


I tu jest pies pogrzebany :D Poddaje się :D

Chociaż.. jeszcze by można przy podmianie wężyk do wylotu podłączyć :D

Awatar użytkownika
KAMYK32
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 3219
Rejestracja: 22 grudnia 13, 17:30
Lokalizacja: GDAŃSK

Re: Filtr wewnętrzny podżwirowy DIY do dużego akwarium

Postautor: KAMYK32 » 9 stycznia 16, 22:52

ploplo144 pisze:Chociaż.. jeszcze by można przy podmianie wężyk do wylotu podłączyć :D

Każda ingerencja ma wpływ na taką wydajność :ok: więc oszacowanie realu jest "teoretyczne" :ok: natomiast sam przepływ nie jest "super" istotny -ma działać :razz: .

Awatar użytkownika
deXter
Moderator
Moderator
Posty: 15791
Rejestracja: 7 grudnia 08, 23:29
Lokalizacja: Grójec

Re: Filtr wewnętrzny podżwirowy DIY do dużego akwarium

Postautor: deXter » 10 stycznia 16, 13:45

Koledzy wanna ;] 30-50 cm wężyka już nie zrobi większej różnicy :)
Aigel pisze:deXter, jaki ty cham jesteś


http://instagram.com/dexsuj_pierc <--FOLLOW ME!
Estimative Index
Nawozy Blue-Line kocur stuffik dla naszych chwastów

kondr
Ikra
Ikra
Posty: 1
Rejestracja: 27 marca 16, 18:43

Re: Filtr wewnętrzny podżwirowy DIY do dużego akwarium

Postautor: kondr » 27 marca 16, 18:47

Myślę, żeby takie zakupić bo nowe rybki planujemy;)

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość