Zaawansowany sterownik akwarium

Awatar użytkownika
Sance
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 2364
Rejestracja: 21 kwietnia 14, 11:18

Re: Zaawansowany sterownik akwarium

Postautor: Sance » 8 stycznia 15, 22:25

Niko_o, Ale namieszałeś w tym opisie :D jestem na etapie projektowania automatycznej podmianki więc zaglądam tu z zainteresowaniem
Zastanawiam się po co woda na dolewkę ma się odstawać przy takiej ilości na dolewki chlor można uznać za nieistotny.

Awatar użytkownika
vader300
Ryba
Ryba
Posty: 464
Rejestracja: 19 grudnia 14, 16:48
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: Zaawansowany sterownik akwarium

Postautor: vader300 » 9 stycznia 15, 10:39

Biorąc pod uwagę że za cholerę już nie wiem o co chodzi mam prośbę czy jak projekt będzie gotowy to mozesz nakręcić filmik na którym zobaczymy jak to wszystko działa??Bardzo jestem ciekawy efektu finalnego.
Roślinne 450L na modułach LED. http://www.aquaforum.pl/viewtopic.php?t=40264

Niko_o
Narybek
Narybek
Posty: 21
Rejestracja: 29 maja 14, 18:49

Re: Zaawansowany sterownik akwarium

Postautor: Niko_o » 11 stycznia 15, 18:53

Co do odstania się chloru to wolę jednak dozować wodę bez niego. Czas odstania nie musi wynosić 24h, to już kwestia ustawienia.
Aktualnie zamówiłem wszystkie potrzebne elementy. Zrobię jeszcze akwarium na dolewkę, parę uchwytów na czujniki, i myślę że będzie wszystko gotowe. Wtedy nakręcę wam film i pokaże jak to działa :)

Zmajstrowałem jeszcze moduł do sony pH. Jak sonda przyjdzie to też to uruchomię :)

Awatar użytkownika
vader300
Ryba
Ryba
Posty: 464
Rejestracja: 19 grudnia 14, 16:48
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: Zaawansowany sterownik akwarium

Postautor: vader300 » 11 stycznia 15, 19:16

Niko_o pisze:Co do odstania się chloru to wolę jednak dozować wodę bez niego. Czas odstania nie musi wynosić 24h, to już kwestia ustawienia.
Aktualnie zamówiłem wszystkie potrzebne elementy. Zrobię jeszcze akwarium na dolewkę, parę uchwytów na czujniki, i myślę że będzie wszystko gotowe. Wtedy nakręcę wam film i pokaże jak to działa :)

Zmajstrowałem jeszcze moduł do sony pH. Jak sonda przyjdzie to też to uruchomię :)


Czekam z niecierpliwością :mrgreen:
Roślinne 450L na modułach LED. http://www.aquaforum.pl/viewtopic.php?t=40264

Niko_o
Narybek
Narybek
Posty: 21
Rejestracja: 29 maja 14, 18:49

Re: Zaawansowany sterownik akwarium

Postautor: Niko_o » 11 stycznia 15, 20:02

PS. odnośnie sondy:

Obrazek

jak by ktoś chciał, schemat jest w pierwszym poście.

Zamówiłem również czujnik przepływu. Będzie można sprawdzać jak wydajny jest filtr i czy wymaga już czyszczenia (przepływ w %).

Niko_o
Narybek
Narybek
Posty: 21
Rejestracja: 29 maja 14, 18:49

Re: Zaawansowany sterownik akwarium

Postautor: Niko_o » 31 stycznia 15, 17:17

Elementy dotarły :) pracę idą jak idą, trochę mało wolnego czasu. Akwarium z dolewką już na miejscu. Uchwyty do czujników i węży zrobione. Dodatkowo zrobiłem dwa wodoszczelne czujniki temperatury ds18b20 (jeden widać w akwarium dolewki, zielony).

Wracając do tego czy dolewanie wody mogło by być bez dodatkowego akwarium to mogę powiedzieć że jeśli jest mała ilość wody do dolania to tak, natomiast jeśli chcecie z tego korzystać również jako do podmiany wody np 20% akwarium to radzę zrobić dodatkowe akwarium... dlaczego? Ze względu na chlor ale również temperaturę wody wodociągowej. Z własnej autopsji wiem że dolewanie takiej ilości wody obniża temperaturę wody o 3 i więcej stopni.

Wykonałem również listę do podłączania wszystkich urządzeń.

Jeszcze ostatnim elementem na który czekam jest pompa wody do akwarium z dolewką. Niestety moja wysłużona nie podniesie tej wody do 1m.
Poza tym to wszystko działa :) Pompka przyjdzie, nakręcę film.

Po fazie testów przyjdzie czas na zamknięcie urządzenia w obudowę.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
deXter
Moderator
Moderator
Posty: 15791
Rejestracja: 7 grudnia 08, 23:29
Lokalizacja: Grójec

Re: Zaawansowany sterownik akwarium

Postautor: deXter » 31 stycznia 15, 17:20

Niko_o pisze:Z własnej autopsji wiem że dolewanie takiej ilości wody obniża temperaturę wody o 3 i więcej stopni.

Moim podopiecznym nie robiło to problemu, a nawet jeżeli to mamy grzałki przepływowe :P

Co do zaawansowania technologii w Twoim akwarium hmm dla mnie to już za dużo:P
Aigel pisze:deXter, jaki ty cham jesteś


http://instagram.com/dexsuj_pierc <--FOLLOW ME!
Estimative Index
Nawozy Blue-Line kocur stuffik dla naszych chwastów

Niko_o
Narybek
Narybek
Posty: 21
Rejestracja: 29 maja 14, 18:49

Re: Zaawansowany sterownik akwarium

Postautor: Niko_o » 31 stycznia 15, 18:18

Niestety ale często mnie nie ma w domu, więc próbuję rozwiązać jakoś problem obsługi akwarium za pomocą technologi :)

W akwarium nie hoduje karpi, miałem kilka rybek z rodziny pyszczaków, przed reup akwarium robiłem przenosiny do innego akwarium. Była w nim woda z poprzedniego akwarium plus 20% kranówki. Niestety ale nie wszystkim rybką spodobało się to.
Pyszczaki nie lubią nagłej zmiany temp.
Woda w akwarium dolewki dochodzi do siebie (nawet temp. pokojowa wody tak mocno nie obniży temp. w akwarium)

abiba
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 2155
Rejestracja: 3 lutego 15, 14:43

Re: Zaawansowany sterownik akwarium

Postautor: abiba » 9 lutego 15, 17:34

Witam i z zainteresowaniem przeczytałem ten wątek choćby z tego powodu że sam wszystkie zbiorniki mam zautomatyzowane i do tego skonstruowałem system w pełni skalowalny więc wszelki konstrukcje "konkurencyjne" śledze z najwyższą uwagą .

Taka moja refleksja wynikająca po częśći z doświadczenia :
o ile czujniki pływakowe w zbiorniku retencyjnym dolewki chyba mogą być (nie stosuje takiego rozwiązania jako zbyt skomplikowanego) o tyle w zbiorniku roślinnym grozi to awarią ( jakiś liść gałazka itp)
Ja stosuje w każdym przypadku elektrodową detekcję poziomu.

zalety :
-niski koszt (elektroda podłączona bezpośrednio do wejścia bramki logicznej CMOS koszt układy CD4011 zawierającego 4 bramki NAND to 50gr)
-wysoka niezawodność (brak elementów mechanicznych i 100% odporność na zwarcia a zwarcie i tak oznacza przepełnienie)
-większa funkcjonalność (wykorzystanie jedneego wejćia bramek NAND podłaczonych jako przerzutnik R-S powoduje np dolewę na rozkaz z jego ostatecznym odwołaniem po osiągnięciu poziomu plus dodatkowa bramka jako wstrzymanie dolewki przy niedostatecznej temperaturze wody w akwarium)
- względy estetyczne - (elektrody praktycznie niewidoczne )

Jako automatyk starej daty preferuję jednak konstrukcje wolne od procesorów i jak sie zdaje udało sie stworzyć sterownik równie skalowalny (albo bardziej) nie wymagający wiedzy z zakresu uP

To oczywiście nie jest moja krytyka Twojego rozwiązania (wręcz przeciwnie) lecz stanowi doskonałą moim zdaniem alternatywę dla mniej zawansowanych konstruktorów poza tym każdy z moich modułów może pracować autonomicznie (poza szyną i poza sterownikiem wogóle) co jest zaletą

kibicuję temu wątkowi a także chętnie podejmę dyskusje współprace czy też po prostu podzielę sie doświadczeniami

Awatar użytkownika
Sance
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 2364
Rejestracja: 21 kwietnia 14, 11:18

Re: Zaawansowany sterownik akwarium

Postautor: Sance » 9 lutego 15, 20:50

abiba,
abiba pisze:po prostu podzielę sie doświadczeniami

Z chęcią poznamy twoje rozwiązania. Jako mniej zaawansowani elektronicznie może skusilibyśmy się na montaż takiego układu we własnym zakresie.

Awatar użytkownika
vader300
Ryba
Ryba
Posty: 464
Rejestracja: 19 grudnia 14, 16:48
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: Zaawansowany sterownik akwarium

Postautor: vader300 » 9 lutego 15, 21:24

Niko_o pisze:Po fazie testów przyjdzie czas na zamknięcie urządzenia w obudowę


Ja ciągle czekam na ten film jak coś -tak tylko przypominam :ok:
Roślinne 450L na modułach LED. http://www.aquaforum.pl/viewtopic.php?t=40264

Niko_o
Narybek
Narybek
Posty: 21
Rejestracja: 29 maja 14, 18:49

Re: Zaawansowany sterownik akwarium

Postautor: Niko_o » 10 lutego 15, 21:51

abiba:
Na samym początku formując założenia myślałem nad jakimiś innymi rozwiązaniami odnośnie pomiaru poziomu wody. Stawiałem nawet na pomiar ultradźwiękowy, z racji małej odporności na wilgoć zrezygnowałem. Czytając wiele tematów wielu ludzi opierało taką konstrukcję na tych pływakach. Także postanowiłem też zastosować takie rozwiązanie. Jakoś nie rzucił mi się pomiar elektrodowy, ale rozważę tą propozycję :) Odnośnie pływaków zdawałem sobie sprawę że są dość dobre, ale nie niezawodne. Dlatego zastosowałem parę rozwiązań zapobiegających niechcianym sytuacją.

Pierwsza. W akwarium (retencyjnym) dolewki jest trzeci czujnik pływakowy. Znajduje się wyżej od wszystkich, woda go praktycznie nie dotyka. Pływak w pozycji NC czyli na dole zwiera obwód zasilania elektrozaworu dolewki wody wodociągowej. Jeśli pływak podniesie się, uniemożliwia jakiekolwiek uruchomienie elektrozaworu (przerwa w obwodzie). Zapobiega to zacięciu się całego układu np. przez niezadziałanie pływaka służącego do normalnego odłączania zasilania elektrozaworu.

Drugi. Zabezpieczenie programowe. Przy pierwszym uruchomieniu układu zapamiętuje czas ile dolewał wodę do akwarium (retencyjnego) dolewki, oraz do samego zbiornika ryb. Do tego czasu dodaje 15s. suma wynosi czas po przekroczeniu którego proces dolewania zostanie przerwany z sygnalizowanym alarmem.


vader300:
Film jutro :)

Wracając do innych rzeczy które chce jeszcze zastosować to:
- znalazłem świetny układ do pomiaru pH. Bardzo prosty w użyciu. Kompensacja temperaturowa w dużym zakresie oraz komunikacja i2c. Już zamówiony, przyjdzie to może uda mi się coś pokazać.
- na dniach myślę że uruchomię czujnik przepływu wody z filtra.

abiba
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 2155
Rejestracja: 3 lutego 15, 14:43

Re: Zaawansowany sterownik akwarium

Postautor: abiba » 10 lutego 15, 23:30

Na jakiej zasadzie zamierzasz mierzyć przepływ?
U siebie mam czujnik turbinkowy z czujnikami halla ale jego wadą jest pewne przewężenie więc zamierzam zastosować rurkę prandtla lecz mam kłopoty z pozyskaniem przetwornika różnicowego (chyba że mi coś podpowiesz) .

Ze skalowaniem nie będzie problemu bo mam drugi przetestowany czujnik


PS
te czujniki które stosujesz są stosunkowo niezawodne więc w retencyjnym bez problemu . jedyne zagrożenie awarią to jakiś ślimak, kawałek roślin czy temu podobny przypadek mechanicznego zawieszenia ale wprowadzenie limitu czasowego dolewki powinno załatwić sprawę.

Ja po awarii (ale przed wymianą czujników) zastosowałem osłonę z koszyka wokół czujnika aby żaden listek mi sie do niego nie przykleił

PS2
w układach w których wymagana jest najwyższa niezawodność (np w układach wodociągowych ) jest stosowany układ elektrodowy .
poczytaj o czujnikach cluwo

Niko_o
Narybek
Narybek
Posty: 21
Rejestracja: 29 maja 14, 18:49

Re: Zaawansowany sterownik akwarium

Postautor: Niko_o » 15 lutego 15, 16:05

Do mierzenia przepływu zastosowałem taki czujnik:

Obrazek

Przepływ mierzony jest raz na minutę. Wychodzi jakieś 250l na godzinę :) jeżeli dobrze mierzy. Jeśli przepływ spadnie poniżej 200l uruchomi cichy alarm informujący o zabrudzeniu filtra.

W końcu dodałem film z działania dolewki.
https://www.youtube.com/watch?v=lBNreurYL60

abiba
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 2155
Rejestracja: 3 lutego 15, 14:43

Re: Zaawansowany sterownik akwarium

Postautor: abiba » 15 lutego 15, 18:00

mam w tej chwili taki sam .
oprócz prezentacji przepływu mam przetwornik (f/U) który steruje falownikiem a ten poprzez zmiane częstotliwości dostosowuje wydajność pompy tak aby zachować stabilny przepływ .

Tak więc zamiast alarmu mam korektę mocy pompy. Pomiar czestotliwości zasilania pompy pośrednio informuje mnie o stopniu zanieczyszczenia filtra.

Stosując sterowanie procesorem masz jeszcze wieksze pole do popisu .

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości