Zaawansowany sterownik akwarium

Niko_o
Narybek
Narybek
Posty: 21
Rejestracja: 29 maja 14, 18:49

Zaawansowany sterownik akwarium

Postautor: Niko_o » 29 maja 14, 19:46

Witam wszystkich forumowiczów. Od dawna choruję na sterownik do akwarium. Przyszedł czas i pora, więc zaczynam :)

Sterownik ma za zadanie:

- pomiar temperatury, max z 4 termometrów,

- połączenie prze bluethooth z tabletem z androidem.
Całym mózgiem sterownika będzie układ Atmega328, będzie łączył się przez Bluethooth z Tabletem. Stwierdziłem że ładny dotykowy wyświetlacz kosztuje około 100zł, dokładając drugą stówkę mam tablet. Tablet z Androidem będzie spełniał role interface z użytkownikiem. Zainstalowana aplikacja będzie odczytywać przesłane dane, wyświetlać je w przystępnej formie oraz analizować, wysyłać dane do układu wykonawczego (atmega328). Tablet będzie ładnie się prezentować w pomieszczeniu oraz łatwiej zaprogramować logikę w Javie niż kombinować w AVR.

- Pomiar prądu dzięki dołączonej PCB z układem ACS712 do 30A (oblicze wtedy zużycie energii na całe akwarium, napięcie będzie wpisane programowo 230V, nie miałem pomysłu na łatwy i bezpieczny pomiar tej wartości)

- Zasilanie awaryjne. Przy braku napięcia sieciowego, zostanie uruchomiony tryb oszczędzania energii i w razie potrzeby uruchomiony napowietrzacz 12V

- ładowanie akumulatora podczas normalnej pracy

- Połączenie z układem przez port rs232

- Buzzer (sygnał alarmowy) cichy i głośny. Dość głośny buzzer uruchomi się w czasie krytycznych alarmów.

- System dolewki wody. Do akwarium jest dołączony dodatkowy zbiornik który napełnia się wodą wodociągową, po 24h jest gotowa do dolania, wtedy pompka w tym zbiorniku przepompuje wodę do akwarium aż do podniesienia czujnika poziomu wody OK, pompa dolewająca zabezpieczona jest także przez przekaźnik, nie uruchomi się gdy czujnik w akwarium będzie pokazywać stan napełnionego akwarium (dodatkowe zabezpieczenie)

- Pomiar napięcia na akumulatorze oraz na zasilaniu głównym 12V

- Wyjścia 12V do zaworu CO2 wentylatorów w klapie akwarium oraz karmnika

- Zegar czasu rzeczywistego (prawdopodobnie dołączę gotową PCB, wychodzi taniej i może pewniej :) )

- Pomiar przepływu wody z filtra za pomocą przepływomierza (sprawdzanie zabrudzenia filtra, kalibracja będzie wykonywana na świeżym filtrze, po ustaleniu wzorcowego przepływu, uC będzie porównywać aktualny stan i wyświetlać w procentach)

- Sterowanie 14 wyjściami PWM do klapy oświetleniowej LED (płynna symulacja wschodu i zachodu słońca) Posiadam około 90W ledów.

- Wyjścia wysokonapięciowe, napowietrzacz, filtr zewnętrzny, pompa dolewka wody, lampa UV, grzałka (sterowanie za pomocą temperatury) Elektro zawór do dopuszczania wody do zbiornika dolewki, dwa dodatkowe wyjścia do skonfigurowania.

- Czujnik zalania (wyzwalanie alarmu i przerywanie procesów po rozlaniu wody, jako sonda będą dwa przewody)

- Pomiar pH za pomocą sondy Hydromet ERH-AQ1 (regulacja zaworu co2 oraz napowietrzacza według Wpisanej tabeli oraz współczynnika KH )

Zwracam się do was z prośbą o sprawdzenie schematu sterownika do akwarium. Chciałbym szczególnie zwrócić uwagę na człon ładujący akumulator i przechodzący w tryb zasilania awaryjnego oraz pomiaru napięcia.

Sterownik będzie tak zbudowany aby można było bez problemu dołączać do niego dodatkowe układy :) może coś później się urodzi. Użyta została magistrala danych I2C. Można później dołączyć płytkę z pomiarem potencjału REDOX i używać sterownika do akwarium morskiego. Reszta rzeczy będzie ustalana programowo według własnego uznania.

Jestem otwarty na wszystkie wasze sugestie :)

Link do pobrania schematu ideowego:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=593445

Niko_o
Narybek
Narybek
Posty: 21
Rejestracja: 29 maja 14, 18:49

Re: Zaawansowany sterownik akwarium

Postautor: Niko_o » 5 lipca 14, 11:19

Hej znowu powracam :) Nadal kontynuuje projekt, ale trochę z nową koncepcją. Rozdzieliłem schemat na różne płytki. Zależy kto co będzie chciał, wszystkie moduł będą połączone taśmą IDE. Pod spodem płytka główna (procesor) oraz płytka do sterowania oświetleniem LED. Teraz czekam na elementy.

Obrazek Obrazek Obrazek ObrazekObrazek

Niko_o
Narybek
Narybek
Posty: 21
Rejestracja: 29 maja 14, 18:49

Re: Zaawansowany sterownik akwarium

Postautor: Niko_o » 30 grudnia 14, 20:30

https://www.youtube.com/watch?v=MYgew7OQ9tM

Sterownik oświetlenia LED akwarium zbudowany na arduino. Możliwość sterowania według zegara oraz przez androida (tryb manualny). Oświetlenie symuluje świt oraz zmierzch słońca. Składa się z diod 4x 1W czerwonych, 4x 1W niebieskie, 10x 3W zimne białe, 6x ciepłe białe. Na filmie przyspieszona wizualizacja, normalnie trwa to kilka godzin.


Obrazek
Obrazek
Obrazek


Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
vader300
Ryba
Ryba
Posty: 464
Rejestracja: 19 grudnia 14, 16:48
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: Zaawansowany sterownik akwarium

Postautor: vader300 » 31 grudnia 14, 15:32

ten filmik na you tube pokazuje Twój zbiornik?czy tylko pokazałeś jak twoje urządzenie będzie działać.
Aha i chciałem zapytać bo na jednym zdjęciu pokazałeś ledy.Czy one będą bezpośrednio nad taflą wody?
Roślinne 450L na modułach LED. http://www.aquaforum.pl/viewtopic.php?t=40264

Niko_o
Narybek
Narybek
Posty: 21
Rejestracja: 29 maja 14, 18:49

Re: Zaawansowany sterownik akwarium

Postautor: Niko_o » 1 stycznia 15, 13:05

Tak to jest mój zbiornik i urządzenie w nim pracuje :) Listwa aluminiowa jest bezpośrednio nad taflą wody. Jeśli chodzi ci o wytrzymałość LED to mogę powiedzieć że wszystkie są w porządku i nie widać po nich żadnych uszkodzeń, oprócz jednej która była bezpośrednio nad bąbelkami od napowietrzacza, rozpryskanie bąbelków spowodowało za oksydowanie miedzi i LED się uszkodził.

Awatar użytkownika
vader300
Ryba
Ryba
Posty: 464
Rejestracja: 19 grudnia 14, 16:48
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: Zaawansowany sterownik akwarium

Postautor: vader300 » 2 stycznia 15, 12:33

Fajny pomysł wschód i zachód słońca w zbiorniku jednak mysle że miedż będzie z biegiem czasu śniedzieć od wilgoci efekt fajny
Roślinne 450L na modułach LED. http://www.aquaforum.pl/viewtopic.php?t=40264

Niko_o
Narybek
Narybek
Posty: 21
Rejestracja: 29 maja 14, 18:49

Re: Zaawansowany sterownik akwarium

Postautor: Niko_o » 2 stycznia 15, 23:51

Dostosowałem wartości i efekt jest jeszcze lepszy niż na filmie :) Teraz pracuję nad programem oraz płytką wyjść do sterowania układami zewnętrznymi. Jutro pokaże jakieś zdjęcia.

Awatar użytkownika
vader300
Ryba
Ryba
Posty: 464
Rejestracja: 19 grudnia 14, 16:48
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: Zaawansowany sterownik akwarium

Postautor: vader300 » 3 stycznia 15, 09:05

Niko_o pisze:Dostosowałem wartości i efekt jest jeszcze lepszy niż na filmie :) Teraz pracuję nad programem oraz płytką wyjść do sterowania układami zewnętrznymi. Jutro pokaże jakieś zdjęcia.

aczy możesz przedstawić bilans finansowy ile coś takiego pochłonie kaski?
Roślinne 450L na modułach LED. http://www.aquaforum.pl/viewtopic.php?t=40264

Niko_o
Narybek
Narybek
Posty: 21
Rejestracja: 29 maja 14, 18:49

Re: Zaawansowany sterownik akwarium

Postautor: Niko_o » 3 stycznia 15, 13:56

Sama elektronika nie była taka droga około 100zł. łącznie z płytką do sterowania wyjściami. Do droższych można zaliczyć diody.
LED COB 3W 350mA - 4zł za sztukę. X 16 sztuk = 64
LED 1W 2,5zł za sztukę X 8 sztuk = 20
Suma 84zł.
Profile aluminiowe miałem :) resztę tego też.

Awatar użytkownika
vader300
Ryba
Ryba
Posty: 464
Rejestracja: 19 grudnia 14, 16:48
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: Zaawansowany sterownik akwarium

Postautor: vader300 » 3 stycznia 15, 14:08

Niko_o pisze:Sama elektronika nie była taka droga około 100zł. łącznie z płytką do sterowania wyjściami. Do droższych można zaliczyć diody.
LED COB 3W 350mA - 4zł za sztukę. X 16 sztuk = 64
LED 1W 2,5zł za sztukę X 8 sztuk = 20
Suma 84zł.
Profile aluminiowe miałem :) resztę tego też.


eee to nie ma jakiegos dramatu :mrgreen:
Roślinne 450L na modułach LED. http://www.aquaforum.pl/viewtopic.php?t=40264

Niko_o
Narybek
Narybek
Posty: 21
Rejestracja: 29 maja 14, 18:49

Re: Zaawansowany sterownik akwarium

Postautor: Niko_o » 3 stycznia 15, 14:35

No nie :) Taka własna alternatywa na sterowniki akwarium za 1000zł. Ogólnie to sterownik ma możliwości rozbudowania w szerokim zakresie. Płytki łączy się taśmą wieloprzewodową. Poniżej płytka sterująca 8 wyjściami 230V. 3 wyjściami 12V, buzzer, wyjście na głośny alarm, 3 wejścia na czujniki do dolewki. Aktualnie prototyp, do małych zamian, ale wszystkie funkcje działają.

Obrazek

Awatar użytkownika
vader300
Ryba
Ryba
Posty: 464
Rejestracja: 19 grudnia 14, 16:48
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: Zaawansowany sterownik akwarium

Postautor: vader300 » 3 stycznia 15, 14:50

Niko_o pisze:No nie :) Taka własna alternatywa na sterowniki akwarium za 1000zł. Ogólnie to sterownik ma możliwości rozbudowania w szerokim zakresie. Płytki łączy się taśmą wieloprzewodową. Poniżej płytka sterująca 8 wyjściami 230V. 3 wyjściami 12V, buzzer, wyjście na głośny alarm, 3 wejścia na czujniki do dolewki. Aktualnie prototyp, do małych zamian, ale wszystkie funkcje działają.

[url=http://obrazki.elektroda.pl/3483026100_1420291752_thumb.jpg]Obrazek[/url]


Ja mam panel Led składający się z 204 ledów połowa chodzi na jednym zasilaczu 25v/50W a druga połowa na drugim takim samym.Da się coś takiego podpiąc do tego żeby nie zapalać perwersyjnie tego światła?
Roślinne 450L na modułach LED. http://www.aquaforum.pl/viewtopic.php?t=40264

Niko_o
Narybek
Narybek
Posty: 21
Rejestracja: 29 maja 14, 18:49

Re: Zaawansowany sterownik akwarium

Postautor: Niko_o » 3 stycznia 15, 15:31

Jakich LED'ów? 1W? czy tych małych? 5mm 25mA? W moim sterowniku jest 14 wyjść PWM którymi reguluje jasność odpowiednich sekcji od 0 do 255 :) czyli regulacja jest bardzo płynna. W twoim przypadku jeśli są dwie linie to można podpiąć je do osobnych wyjść sterownika i w ogóle zmniejszyć go o wiele co za tym idzie mniejszy koszt. Trzeba by było policzyć czy wyjścia PWM wyrobią prądowo, może lepiej wykorzystać 4 wyjścia i wtedy rozdzielisz świt i zmierz na prawą stronę akwarium i lewą oraz przód i tył. Myślę że spokojnie można zastosować ten układ :)

Filasel
Ikra
Ikra
Posty: 11
Rejestracja: 31 grudnia 14, 11:46

Re: Zaawansowany sterownik akwarium

Postautor: Filasel » 6 stycznia 15, 20:32

Konkretny projekt. W szczególności nowatorski pomysł odnośnie modułu z dolewaniem wody- podoba mi się :) Dodatkowy zbiornik będzie nad akwarium? W jaki sposób woda będzie nalewana i odkręcana do dodatkowego zbiornika? Projekt idealny na prace magisterską, nawet jego część by wystarczyła ;) Chętnie zobaczę kolejne zdjęcia lub nagrania :)

PS. Pomyśl też o innym przesyle danych niż bluetooth! Taki sterownik jest idealny gdy jedziesz na urlop na 2 tyg i nie ma kto opiekować się akwarium. Fajnie jakbyś wszystkie te dane/parametry sobie wysyłał na @ lub tel pod twoją nieobecność. Dzięki temu będziesz wiedział co się dzieje z twoim zbiornikiem :)

Niko_o
Narybek
Narybek
Posty: 21
Rejestracja: 29 maja 14, 18:49

Re: Zaawansowany sterownik akwarium

Postautor: Niko_o » 7 stycznia 15, 17:49

Zbiornik będzie umieszczony pod akwarium w szafce. Poniżej zdjęcie poglądowe.

Obrazek

W akwarium będzie umieszczony czujnik pływakowy. W akwarium dolewce będą umieszczone dwa takie czujniki. Jeśli poziom wody w akwarium spadnie, czyli czujnik pływakowy rozłączy się, będzie odliczany czas (do ustawienia indywidualnie np: 2 dni :) ) wtedy woda obniży się na tyle aby dolać wodę. Woda będzie pobierana z zbiornika pod akwarium przy pomocy zwykłej pompki 230V podłączonej przez zawór zwrotny do węża wylotowego filtra zewnętrznego. Woda w dolewce będzie dolewana po osiągnięciu minimalnego stanu (dolny czujnik = 0 ) przez moje magiczne gniazdo wodno-elektryczne :)

Obrazek

Jest to doprowadzenie wody za akwarium wyzwalane elektrozaworem, tak jak działa to w zmywarkach. Woda leci po podaniu napięcia na gniazdo.
Dolewanie wody będzie trwało tak długo aż poziom nie osiągnie drugiego czujnika w dolewce (górny czujnik = 1). Wtedy zawór zostaje odcięty. Następuje odliczanie czasu po którym woda będzie mogła być dolana, np: 24h. Po tym czasie woda jest dolewana do akwarium aż czujnik który się w nim znajduje nie osiągnie wysokiego poziomu. Jeśli braknie wody w dolewce, woda zostanie dolana do dolewki, ale będzie musiała się znowu odstać. Wyjścia 230V można tak wysterować aby umieścić dodatkową grzałkę w akwarium dolewki oraz małą pompkę napowietrzającą, ale przy moim 140l zbiorniku to nie będzie konieczne :)

Filasel PS. Odnośnie twojej propozycji dodatkowych modułów, nie będzie z tym problemu :) jak udoskonalę to co napisałem wyżej, zajmę się kolejnymi funkcjami. Bardzo fajnym pomysłem jest wysyłanie danych na serwer. Myślę że można zbudować w pełni funkcjonalny serwer z danymi a aktualnym stanie akwarium + ewentualne zmiany ustawień i alarmy.

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 2 gości