korzeń
Re: korzeń
To ile czasu go suszyc? Jak dlugo? Korzen nie jest bardzo gruby ale ma jeszcze kore. Wolalbym nie uzywac piekarnika...
Re: korzeń
Ty masz trochę łatwiej bo z tego co pamiętam mam parowar przemysłowy
Gospodarczy, przemysłowy to już zbyt wielki na moje możliwości.
Re: korzeń
Moglby ktos cos odpisac na pytanie powyzej?
To ile czasu go suszyc? Jak dlugo? Korzen nie jest bardzo gruby ale ma jeszcze kore. Wolalbym nie uzywac piekarnika...
To ile czasu go suszyc? Jak dlugo? Korzen nie jest bardzo gruby ale ma jeszcze kore. Wolalbym nie uzywac piekarnika...
Re: korzeń
Aż będzie suchy..
Co my jesteśmy magicy?
Co to znaczy nie gruby? skąd mamy wiedzieć w jakiej temp i wilgotności będziesz go suszył?
Jest więcej zmiennych niz Ci się wydaje.
Ale leżąc w pokoju z 2-3miechy na bidę tak do pół roku, a okoruj jak najszybciej potem będzie trudniej.
Co my jesteśmy magicy?
Co to znaczy nie gruby? skąd mamy wiedzieć w jakiej temp i wilgotności będziesz go suszył?
Jest więcej zmiennych niz Ci się wydaje.
Ale leżąc w pokoju z 2-3miechy na bidę tak do pół roku, a okoruj jak najszybciej potem będzie trudniej.
Aigel pisze:deXter, jaki ty cham jesteś
http://instagram.com/dexsuj_pierc <--FOLLOW ME!
Estimative Index
Nawozy Blue-Line kocur stuffik dla naszych chwastów
Re: korzeń
hej,
poczytałem trochę o preparowaniu korzeni, ale mam wątpliwości.
Otóż, podczas działkowych porządków, musiałem wyrwać parę metrowych drzewek. Tak się składa że robię sobie baniaczek 10L, więc takie małe korzonki w sam raz (max 1 cm średnicy). No więc suszyłem je na kaloryferze 3 dni (suche jak zapałki - niektóre odnóżki się odłamały...), potem wygotowałem. No ale dla pewności, przeszukałem jeszcze fora, a tam bach: nie preparujemy świeżych korzeni. Tu czytam że należy je wysuszyć (rozumiem, że te pół roku dotyczy korzeniu, nie korzonków) i można preparować.
No i moje pytanie:
czy świeże korzenie (takie prosto z ziemi), można preparować czy muszą to być koniecznie korzenie z bagien/torfowisk/rzek/morza itd.
Pozdrawiam
poczytałem trochę o preparowaniu korzeni, ale mam wątpliwości.
Otóż, podczas działkowych porządków, musiałem wyrwać parę metrowych drzewek. Tak się składa że robię sobie baniaczek 10L, więc takie małe korzonki w sam raz (max 1 cm średnicy). No więc suszyłem je na kaloryferze 3 dni (suche jak zapałki - niektóre odnóżki się odłamały...), potem wygotowałem. No ale dla pewności, przeszukałem jeszcze fora, a tam bach: nie preparujemy świeżych korzeni. Tu czytam że należy je wysuszyć (rozumiem, że te pół roku dotyczy korzeniu, nie korzonków) i można preparować.
No i moje pytanie:
czy świeże korzenie (takie prosto z ziemi), można preparować czy muszą to być koniecznie korzenie z bagien/torfowisk/rzek/morza itd.
Pozdrawiam
Re: korzeń
Takie prosto z ziemi muszą się najpierw wysuchyć w sposób naturalny a nie na kaloryferze, później po kilku miesięcznym suszeniu można preparować, te z torfowisk itp. od razu nadają się do preparowania.
Re: korzeń
Ja mam takiego korzonka w akwa, tylko ze on nie rosl w ziemi tylko jakby to powiedziec w wodzie z rzeczki. Nie wiem czy to ten sam przypadek co Twoj, ale moj 1,5miesiecznym pseudo suszeniu i 1,5godzinnym pseudo preparowaniu jest juz w akwa Minus tego taki ze wyplywa ale ryby cale zdrowe i szczesliwe
Re: korzeń
To jest z jakiejś książki ale już nie pamiętam jakiej . c.d. poniżej
Ostatnio zmieniony 25 listopada 10, 20:45 przez Dyzioo, łącznie zmieniany 2 razy.
300l, 112l, 45l
Nikt nie urodził się fenomenem,
każdy z nas nawet chodzić
musiał się nauczyć.
Nikt nie urodził się fenomenem,
każdy z nas nawet chodzić
musiał się nauczyć.
Re: korzeń
Dyzioo, . Tak pliku z dysku nam nie pokażesz. Wrzuć go na jakiś hosting.
Właśnie myślałem że mi sie w necie otworzył..... heh,tak też właśnie zrobiłem
[ Dodano: 25 Listopad 10, 20:39 ]
ten komp robi mnie w balona...
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 00878.html
300l, 112l, 45l
Nikt nie urodził się fenomenem,
każdy z nas nawet chodzić
musiał się nauczyć.
Nikt nie urodził się fenomenem,
każdy z nas nawet chodzić
musiał się nauczyć.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 18 gości