korzeń

Awatar użytkownika
Plewek01
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 1689
Rejestracja: 20 kwietnia 10, 20:01
Lokalizacja: Hajnówka

Re: korzeń

Postautor: Plewek01 » 4 sierpnia 10, 12:41

polak.krk pisze:Tak jak pisalem jest to buk, korzen nie jest bardzo gruby, ma kilka mniejszych korzeni wystajacych z jednego glownego.

Tak jak pisałem... idź i działaj :)

Awatar użytkownika
polak.krk
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 4974
Rejestracja: 19 marca 09, 00:15
Lokalizacja: Krakow/Sliema

Re: korzeń

Postautor: polak.krk » 4 sierpnia 10, 12:52

Dzieki zobaczymy co z tego wyjdzie :dzieki:

gazownik
Akwarysta
Akwarysta
Posty: 551
Rejestracja: 24 lutego 10, 18:47

Re: korzeń

Postautor: gazownik » 4 sierpnia 10, 18:46

Gotuj kilkakrotnie po parę godzin w wodzie z dużą zawartością soli super by było gdyby korzeń był na przemian gotowany i moczony.Ja tak robię ze świeżymi potem kilka dni próby czy nie barwi wody i do akwarium...nieraz wyjdzie minimalnie pleśń ale usunięta mechanicznie już nie wraca.

kilan
Narybek
Narybek
Posty: 44
Rejestracja: 18 lutego 09, 18:35
Lokalizacja: Lidzbark

Re: korzeń

Postautor: kilan » 4 sierpnia 10, 18:51

Czy można korzeń sparzyć (polać wrzątkiem kilkukrotnie) w miejsce gotowania??
Czy moczenie w wodzie z solą da jakiekolwiek podobne rezultaty jak gotowanie w słonej wodzie??
Na czasie mi nie zależy - może tak leżeć i miesiąc (właściwie to leży już w wodzie 1,5 tyg.).
Po prostu jest tak duży, że nie znajdę odpowiedniej wielkości wiadra, a ciąć nie mam zamiaru - wyląduje w akwa w całości.

Pozdrawiam
Adam
112l - razbory.

Awatar użytkownika
noovaa
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 1556
Rejestracja: 8 września 09, 16:25
Lokalizacja: Białystok

Re: korzeń

Postautor: noovaa » 4 sierpnia 10, 19:32

Polewaj go w wannie wrzątkiem.
"Cała superrzeczywistość przemieniła się w zupę grzybową"

gazownik
Akwarysta
Akwarysta
Posty: 551
Rejestracja: 24 lutego 10, 18:47

Re: korzeń

Postautor: gazownik » 5 sierpnia 10, 14:23

Możesz polewać tylko spójrz na to że w wodzie jeżeli go gotujemy to jest we wrzątku parę godzin polany jest we wrzątku parę sekund...może nie tyle polewaj co wlej tego wrzątku do miski lub ewentualnie jeśli korzeń się nie mieści to do tej wanny ale niech będzie w tym wrzątku a nie wrzątek zaraz spłynie do kanalizy...im dokładniej przygotujesz korzeń tym mniej niespodzianek czeka Cię w przyszłości z nim :smile:

Ruki
Akwarysta
Akwarysta
Posty: 674
Rejestracja: 4 sierpnia 09, 10:21
Lokalizacja: Kraków

Re: korzeń

Postautor: Ruki » 5 sierpnia 10, 21:55

Polać wrzątkiem to można do dezynfekcji co najwyżej. ;-)
Krótki czas ekspozycji uniemożliwi jakąś większą penetrację wrzątku w głąb drewna(dodatkowo wrzątek stygnie).
Sól, podobno, ma otwierać pory w drewnie i dzięki temu ułatwić penetrację.
pozdrawiam, Łukasz
Obrazek

Awatar użytkownika
polak.krk
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 4974
Rejestracja: 19 marca 09, 00:15
Lokalizacja: Krakow/Sliema

Re: korzeń

Postautor: polak.krk » 7 sierpnia 10, 21:20

Ktos moze wie ile lyzek kopiatych soli dac do garnka na 1 litr wody? Z gory dzieki.

Awatar użytkownika
marrkus85
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 1991
Rejestracja: 20 lipca 08, 08:23
Lokalizacja: Siedlce

Re: korzeń

Postautor: marrkus85 » 8 sierpnia 10, 08:52

Niby należy zrobić nasycony roztwór wody z solą. Czyli sypiesz sól w wodę do momentu aż przestanie się rozpuszczać.

Ruki
Akwarysta
Akwarysta
Posty: 674
Rejestracja: 4 sierpnia 09, 10:21
Lokalizacja: Kraków

Re: korzeń

Postautor: Ruki » 8 sierpnia 10, 10:09

Wystarczy łyżka stołowa(około 20-25g) na litr wody.
pozdrawiam, Łukasz
Obrazek

Awatar użytkownika
polak.krk
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 4974
Rejestracja: 19 marca 09, 00:15
Lokalizacja: Krakow/Sliema

Re: korzeń

Postautor: polak.krk » 9 sierpnia 10, 00:03

Tak sie zastanawiam czy go gotowac czy nie, czy czekac pol roku az wyschnie? Czy wrzucic go do piekarnika i tak go suszyc? Czy nic nie robic z nim tylko od razu gotowac? :?

Zielonooka
Ryba
Ryba
Posty: 326
Rejestracja: 29 maja 10, 09:09

Re: korzeń

Postautor: Zielonooka » 9 sierpnia 10, 07:03

polak.krk, ja Ci powiem tak: pośpiech w akwarystyce to najgorszy doradca. Cierpliwość jest cnotą :mrgreen: Zrób z tym korzeniem tak, żebyś potem nie miał większych problemów.

Awatar użytkownika
deXter
Moderator
Moderator
Posty: 15791
Rejestracja: 7 grudnia 08, 23:29
Lokalizacja: Grójec

Re: korzeń

Postautor: deXter » 9 sierpnia 10, 07:30

polak.krk pisze:zy wrzucic go do piekarnika i tak go suszyc?



Nie wysuszysz go tak :P
polak.krk pisze:czy czekac pol roku az wyschnie?


A niby czemu aż tyle?
polak.krk pisze:Czy nic nie robic z nim tylko od razu gotowac?

Musisz go wysuszyć aby go potem ugotować nie ma innej opcji.
Aigel pisze:deXter, jaki ty cham jesteś


http://instagram.com/dexsuj_pierc <--FOLLOW ME!
Estimative Index
Nawozy Blue-Line kocur stuffik dla naszych chwastów

Ruki
Akwarysta
Akwarysta
Posty: 674
Rejestracja: 4 sierpnia 09, 10:21
Lokalizacja: Kraków

Re: korzeń

Postautor: Ruki » 9 sierpnia 10, 09:01

deXter pisze:Nie wysuszysz go tak :P

Wysuszy. ;-)
deXter pisze:Musisz go wysuszyć aby go potem ugotować nie ma innej opcji.

Można kilkukrotnie ugotować, a raczej zagotować. Ja tak czasem robię.
pozdrawiam, Łukasz
Obrazek

Awatar użytkownika
deXter
Moderator
Moderator
Posty: 15791
Rejestracja: 7 grudnia 08, 23:29
Lokalizacja: Grójec

Re: korzeń

Postautor: deXter » 9 sierpnia 10, 09:21

Wiesz próbowałem kiedyś, ale stwierdziłem, że tydzień włączony piekarnik to ostre przegięcie...

Ja się nigdy nie cackałem z korzeniami, ale ciesze się, że przeszedłem na głazy :P

Ruki pisze:Można kilkukrotnie ugotować, a raczej zagotować. Ja tak czasem

Ty masz trochę łatwiej bo z tego co pamiętam mam parowar przemysłowy :P
Aigel pisze:deXter, jaki ty cham jesteś


http://instagram.com/dexsuj_pierc <--FOLLOW ME!
Estimative Index
Nawozy Blue-Line kocur stuffik dla naszych chwastów

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości