Pierwsza obsada 126l LT

Regulamin forum
Jeżeli chcesz pomocy lub rady związanej z obsadą zbiornika powinieneś udzielić niezbędnych informacji o swoim akwarium i sposobie jego prowadzenia. TUTAJ jest dostępny wzór tworzenia nowych tematów.
rego
Narybek
Narybek
Posty: 22
Rejestracja: 13 października 16, 23:04

Pierwsza obsada 126l LT

Postautor: rego » 15 sierpnia 17, 20:05

Cześć

Proszę o pomoc w dobraniu obsady do akwa 126l. O akwarium pisałem w tym temacie, są tam też zdjęcia, poniżej w skrócie najważniejsze fakty
rego pisze:- 126l, pokrywa z 2 świetlówkami LED po 18 W (paski LED)
- podłoże to ziemia ogrodowa (wyprażona na blasze) przykryta piaskiem piaskownicowym (solidnie wypłukanym)
- oprócz tego, w akwarium są 3 korzenie i troche kamieni zebranych w górach (wszystko wygotowane w solance)
- filtr wewnętrzny Aquael turbo 1000 + grzałka ustawiona na 24-25 st.
- posadziłem trochę roślin (Lobelia Cardinalis, Cryptocoryne Wendtii Brown, Echinodorus vesuvius, Cryptocoryne Nana, Lilaeopsis Mauritana, Limnophila Sessiliflora, Ludwigia Repens, Microsorium Windelov, Bacopa caroliniana, Echinodorus tenellus)
- ryb oczywiście na razie nie ma
- akwarium ma 5 dni, no2 = 0,1, no3 = 2
- światło włączone 4 godziny dziennie
- docelowo chciałbym żeby był to low tech, w miarę możliwości bez dodatkowego nawożenia, lania chemii, co2, itd.

w tej chwili akwarium ma już 2 miesiące, rośliny trochę się porozrastały, tak że chyba jest ok
świecę 8-9h dziennie, jak dotąd robiłem 2 podmiany wody po około 20l, czyli mniej więcej co miesiąc

dzisiaj mierzone parametry:
pH 7.1
Gh 6
kh 4
temperatura 25 st., ale gdyby była taka potrzeba to można tu coś zmienić

Ktoś kiedyś podpowiadał mi obsadę platka i żwawik czerwieniak, od tamtego czasu woda jest trochę miększa (pewnie za sprawą korzeni) i nie wiem czy te rybki nadal będą tu pasować? jeśli tak to w jakiej ilości? Czy może zaproponujecie coś innego?

rego
Narybek
Narybek
Posty: 22
Rejestracja: 13 października 16, 23:04

Re: Pierwsza obsada 126l LT

Postautor: rego » 26 września 17, 22:07

pomimo, że mój temat nie wzbudził szalonego zainteresowania, dopytam :D

ktoś podpowiedział mi następującą obsadę: neon inessa + kiryski + otoski + pielęgniczki Borelli
przypomnę, że moje akwarium to low-tech i nie chcę przesadzić z ilością ryb, dlatego proszę o kometarz co do tych gatunków ale też co do ich ilości

- neon Innesa x10
- otosek x5
- kirysek panda/spiżowy/pstry x6
- pielęgniczka Borelli (może jakaś inna?) 1+1

czy dobrym pomysłem jest zamiana otosków na zbrojniki L010a? jeśli tak, to ile ich może być? jakoś nie umiem sobie wyobrazić takich ryb 10cm w ilości większej niż 1-2 sztuki? poza tym, czy one są łatwo dostępne w sklepach? nie kojarzę, żebym spotkał kiedykolwiek w mojej okolicy

Awatar użytkownika
mimo12
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 1581
Rejestracja: 17 marca 13, 17:41
Lokalizacja: Jaworzno

Re: Pierwsza obsada 126l LT

Postautor: mimo12 » 26 września 17, 22:14

Jakich testów używałeś? Jakie obecne wyniki?

Loricaria Red mogłyby być, ale jedna warto mieć ich grupkę ze względu na zachowania.

Jak obecnie wygląda baniak?

Na start z obsadą nie poszalejesz na tej filtracji, ale z czasem będzie można dojść do większej ilości ryb. ( Baniaki się długo stabilizują. Starsze przyjmą więcej.)

Zaczekam na odpowiedzi na dwa pierwsze pytania, ale od razu mówię, że z pH trzeba by trochę było zejść. Przy tej filtracji nie bawiłbym się w kiryski- mocno syfią. Otoski są dosyć wrażliwymi rybami i je wprowadzałbym na końcu, jeżeli pH w ogóle pozwoli.

rego
Narybek
Narybek
Posty: 22
Rejestracja: 13 października 16, 23:04

Re: Pierwsza obsada 126l LT

Postautor: rego » 26 września 17, 22:31

mimo12 pisze:Jakich testów używałeś? Jakie obecne wyniki?

kropelkowe zoolek, wyniki raczej bez zmian - ph 7, kh 3-4 gh 5-6
mimo12 pisze:Jak obecnie wygląda baniak?

Obrazek
kiepska jakość bo strzelone na szybko telefonem, jutro mogę zrobić coś lepszego
mam też w planach małe zmiany w roślinach, bo niektóre się nie przyjęły lub mi się nie podobają ;)
mimo12 pisze:Na start z obsadą nie poszalejesz na tej filtracji, ale z czasem będzie można dojść do większej ilości ryb. ( Baniaki się długo stabilizują. Starsze przyjmą więcej.)

Zakładam je już pół roku, więc czekanie nie jest mi obce ;)
mimo12 pisze:
Zaczekam na odpowiedzi na dwa pierwsze pytania, ale od razu mówię, że z pH trzeba by trochę było zejść. Przy tej filtracji nie bawiłbym się w kiryski- mocno syfią.

nie chcę raczej gmerać przy pH, wolę dobrać obsadę do warunków niż odwrotnie
mimo12 pisze:Otoski są dosyć wrażliwymi rybami i je wprowadzałbym na końcu, jeżeli pH w ogóle pozwoli.

hmm.. to mnie zmartwiłeś bo ostatnio mam problem z glonami i od otosków chciałem z tego powodu zacząć, jakieś alternatywy antyglonowe?

na koniec jeszcze: jakby tutaj pasowały razbora klinowa albo danio perłowe? mogłoby być? zamiast czego? ile sztuk?

Awatar użytkownika
mimo12
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 1581
Rejestracja: 17 marca 13, 17:41
Lokalizacja: Jaworzno

Re: Pierwsza obsada 126l LT

Postautor: mimo12 » 27 września 17, 09:57

Testy względnie dobrze powinny pokazywać, więc trzymamy się tej wody.

Wtedy- dla neonów Innesa pH jest ciut za wysokie, aczkolwiek możliwe, że dałyby radę. Tutaj dobrze by było, jakby ktoś potwierdził.

Otoski wcale nie ogarną plagi glonów.
Zdecydowanie polecam zamiast nich ślimaki. Clithon spp., np. Clithon corona, radzą sobie z glonami i okrzemkami rewelacyjnie.

Borelli jak najbardziej pasują. Możnaby 1+2 dać.

rego pisze:mam też w planach małe zmiany w roślinach, bo niektóre się nie przyjęły lub mi się nie podobają ;)


To ryby najwcześniej tydzień po większym grzebaniu w podłożu wpuść.

rego pisze:jakieś alternatywy antyglonowe?


Ustabilizować baniak, odpowiednie stężenia NO3, PO4 i innych związków chemicznych... :P
Można to ogarnąć ślimakami i trzymanie odpowiedniego stosunku NO3:PO4 10:1. Stąd też konieczne roszady w obsadzie w coraz starszym baniaku, bo zbiornik będzie coraz lepiej przerabiał azot.

Jakie glony Cię atakują?


rego pisze:na koniec jeszcze: jakby tutaj pasowały razbora klinowa albo danio perłowe? mogłoby być? zamiast czego? ile sztuk?


Razborkę możnaby zamiast neonów.
Danio perłowe to nie ta woda. pH musiałoby być ciut wyższe. Tutaj nie ufałbym w ogóle przedziałom parametrów na stronach- to delikatne ryby- najlepiej zapewnić im warunki wodne, jak w naturze.

Wracając do Loricarii. Nie są zazwyczaj dostępne w każdym sklepie, ale nie jest bardzo trudne zdobycie ich. Jednak to musiałyby być ze 4 sztuki.

Może na start 10 sztuk neona, potem wprowadzić Borelli 1+2( polecam dołożyć kokosy dla nich, jako kryjówki), następnie w zależności od poziomu NO3- dokładać neonów tak do około 15. Jeżeli baniak będzie to nadal przerabiać, to wtedy się pomyśli o jeszcze jakichś rybach, np. kiryskach karłowatych, które nie syfią tak, jak więksi kuzyni.

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8564
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: Pierwsza obsada 126l LT

Postautor: barttsw » 27 września 17, 10:38

mimo12 pisze:Wtedy- dla neonów Innesa pH jest ciut za wysokie, aczkolwiek możliwe, że dałyby radę. Tutaj dobrze by było, jakby ktoś potwierdził.
Maciek za wysokie dla neonów jak by bylo 6,7-6,8 to dalo by rade
mimo12 pisze:Może na start 10 sztuk neona, potem wprowadzić Borelli 1+2
Maciek Temperatura neony Inessa to zimnolubne oba gatunki i pytanie czy kolega jest w stanie utrzymać tąką temperature
kolejnym problemem przy tych neonach jest swiatlo te ryby żyją naprawde w cienych wodach wrecz w totalnych ciemnoiściach
Ostatnio zmieniony 27 września 17, 10:46 przez barttsw, łącznie zmieniany 1 raz.

rego
Narybek
Narybek
Posty: 22
Rejestracja: 13 października 16, 23:04

Re: Pierwsza obsada 126l LT

Postautor: rego » 27 września 17, 10:41

mimo12 pisze:Otoski wcale nie ogarną plagi glonów.
Zdecydowanie polecam zamiast nich ślimaki. Clithon spp., np. Clithon corona, radzą sobie z glonami i okrzemkami rewelacyjnie.

ok, poczytam, rozejrzę się
mimo12 pisze:Borelli jak najbardziej pasują. Możnaby 1+2 dać..

2 samce czy samice?
mimo12 pisze:Jakie glony Cię atakują?.

Zobacz tutaj kilka zdjęć
mimo12 pisze:Może na start 10 sztuk neona, potem wprowadzić Borelli 1+2( polecam dołożyć kokosy dla nich, jako kryjówki).

mam kryjówkę w postaci przestrzeni pod tym dużym korzeniem po lewej, wystarczy? czy muszą być bardziej intymne? ;)

widzę jeszcze, że jesteś z Jaworzna, ja mieszkam w Sosnowcu, możesz polecić jakieś zaufane sklepy w okolicy gdzie warto szukać rybek?

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8564
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: Pierwsza obsada 126l LT

Postautor: barttsw » 27 września 17, 10:43

rego pisze:2 samce czy samice?
zapamietaj sobie na przyszłość jak podajemy 1+2 to pierwsza cyfra jest samcem druga natomiast samicą

Awatar użytkownika
mimo12
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 1581
Rejestracja: 17 marca 13, 17:41
Lokalizacja: Jaworzno

Re: Pierwsza obsada 126l LT

Postautor: mimo12 » 27 września 17, 10:51

Borelli też są zimnolubne. Jak mieszkanie nie nagrzewa się latem znacznie, to będzie w porządku.

Czyli razbory też by odpadły?


@rego, co myślisz o prystelkach do Borelli? Parametrami by pasowały idealnie.

Dwie samice. Wtedy jeszcze jakiś kokos. Może być wydrążony z marketu.

Kryjówki najlepiej z małym wejściem.

Glony masz nitki zielone + okrzemki. Tymi drugimi bym się nie przejmował, ale z nitkami trzeba zacząć walczyć. Podmianki + sprawdzenie poziomu NO3 i PO4.

W Jaworznie AquaZoo na Farnej w Jaworznie jest najbardziej ogarniętym sklepem w rejonie, który znam, ale też trzeba być uważnym przy zakupie ryb.

rego
Narybek
Narybek
Posty: 22
Rejestracja: 13 października 16, 23:04

Re: Pierwsza obsada 126l LT

Postautor: rego » 15 listopada 17, 18:18

Cześć
Wracam po ponad miesiącu, problemy z glonami niestety występują nadal więc proszę o pomoc.
Tutaj zdjęcia przed wczorajszą podmianą wody: KLIK

Co się zmieniło
- kupiłem 7 ślimaków na glony, jednak niewiele to dało (za mało?)
- pH dziwnie skoczyło mi na 7,4, mierzyłem wczoraj 3 razy i bardzo mnie to zdziwiło bo oprócz obecności ślimaków, akwarium praktycznie nie było ruszane, w międzyczasie była 1 podmiana wody
- kupiłem testy po4, zrobiłem wczoraj wszystkie (po4, nh3, no3, no2), wszystkie = 0; gh=7, kh=4

Pytania
1. co z tym pH? czy taki skok jest normalny czy coś jest nietak? z czego to może wynikać?
2. czy przycinać te rośliny? wiem że zasłaniają światło, ale może to i lepiej tymczasowo, również ze względu na to że więcej rośłin = mniej glonów
3. całkowicie zmarniał wsadzony miesiąc temu echinodorus, na liściach zostało mało co zieleni, są wręcz przezroczyste (lewa strona, widać to dobrze na ost. zdjęciu) - czy ma w tym miejscu za ciemno? między korzeniem a filtrem?
4. jak często robić podmiany i w jakiej ilości? ostatnie 2x robiłem w odstępach 3 tygodniowych po ~15 litrów - czy samymi podmianami jestem w stanie walczyć z tym glonarium?
5. nie mam nadal ryb, czy to dobrze w kwestii glonów czy lepiej coś wpuścić?
6. biorąc pod uwagę skok pH, pewnie znów trzeba zrewidować kwestię obsady... :( neony + pielegniczki już pewnie nie wchodzą w grę?

Awatar użytkownika
Hunter
Administrator
Administrator
Posty: 11205
Rejestracja: 25 stycznia 09, 17:25
Lokalizacja: NW
Kontaktowanie:

Re: Pierwsza obsada 126l LT

Postautor: Hunter » 15 listopada 17, 23:29

To nie jest glon - to jest sinica i to w całkiem zaawansowanym stadium.
rego pisze:1. co z tym pH? czy taki skok jest normalny czy coś jest nietak? z czego to może wynikać?

A w jaki sposób zakwaszasz wodę i jakie pH otrzymujesz po zakwaszeniu?
rego pisze:2. czy przycinać te rośliny? wiem że zasłaniają światło, ale może to i lepiej tymczasowo, również ze względu na to że więcej rośłin = mniej glonów

Jak najbardziej. Rośliny które kładą się na tafli warto przycinać a odcięte cześć sadzić obok, w ten sposób zagęszczasz roślinność.
3. całkowicie zmarniał wsadzony miesiąc temu echinodorus, na liściach zostało mało co zieleni, są wręcz przezroczyste (lewa strona, widać to dobrze na ost. zdjęciu) - czy ma w tym miejscu za ciemno? między korzeniem a filtrem?
Wymaga żyznego podłoża, więc jeśli masz sam jałowy piach to warto powtykać choćby kilka kulek GT pod korzenie.
Druga sprawa to ciężkie niedobory. Napisałeś, że między innymi NO3 i PO4 masz zerowe - to jedne z podstawowych składników budulcowych dla roślin, zerowe wartości = niedobór; rośliny głodują.
rego pisze:4. jak często robić podmiany i w jakiej ilości? ostatnie 2x robiłem w odstępach 3 tygodniowych po ~15 litrów - czy samymi podmianami jestem w stanie walczyć z tym glonarium?

Podmian należy dokonywać systematycznie raz w tygodniu, około 30%.
Podmianami nie wyeliminujesz sinicy.
Należy zebrać mechanicznie maksymalnie ile się da przecierając szyby starą kartą debetową, rośłiny które da się nalezy delikatnie oczyścić palcami, oczyścić sprzęt i ozdoby - całość szlami osiądzie na piasku, należy zebrać to odmulaczem. Dolać świeżej wody i zaciemnić akwarium na 4 doby (grubym kocem), światło oczywiście należy odłączyć. 24h przed odsłonięciem akwarium należy zaaplikować 20 mg/l NO3, po odsłonięciu baniaka zbierasz jeszcze raz syf, (sinica powinna paść doszczętnie), sprawdzasz parametry i uzupełniasz niedobór NO3 do 20 mg/l, plus dodatkowo 1mg/l PO4. Jeśli miałeś szczęście i sinica padła doszczętnie to nie powinna powrócić ;)
Źródłem NO3 i PO4 są nawozy sztuczne. Np: http://allegro.pl/nawoz-azotowy-od-blue ... 71643.html i http://allegro.pl/nawoz-fosforowy-od-bl ... 28786.html

rego pisze:5. nie mam nadal ryb, czy to dobrze w kwestii glonów czy lepiej coś wpuścić?

Tak po krotce to glony (i sinice) pojawiają się w akwariach w których rośliny cierpią na niedobory nawozów. Nie lejesz chemii, nie masz ryb, stąd cięzkie niedobory (i sinica). Po wyeliminowaniu sinic spokojnie wpuszczaj obsadę (jaką to dopytaj kolegów).
Neon Innesa piszemy wielką literą, podobnie jak Endlera, Ramireza, Blehera i inne nazwy ryb pochodzące od nazwiska.
Ponadto "Innesa" piszemy przez dwa "n" i jedno "s".

Moje akwaria:
1. Czterdziestka-piątka
2. Było LT, jest CW:

Zapraszam na Oficjalny FanPage naszego forum! Kliknij "Lubię To!"

Cykl azotowy w akwarium- w pigułce

Inspirujesz I Fascynujesz
Obrazek
Obrazek

rego
Narybek
Narybek
Posty: 22
Rejestracja: 13 października 16, 23:04

Re: Pierwsza obsada 126l LT

Postautor: rego » 16 listopada 17, 00:45

Hunter pisze:To nie jest glon - to jest sinica i to w całkiem zaawansowanym stadium.

dzięki za odpowiedź i diagnozę!
Hunter pisze:
rego pisze:1. co z tym pH? czy taki skok jest normalny czy coś jest nietak? z czego to może wynikać?

A w jaki sposób zakwaszasz wodę i jakie pH otrzymujesz po zakwaszeniu?

nie zakwaszam w ogóle, moim zamiarem i poboźnym życzeniem było zrobienie akwarium bez konieczności dolewania żadnej chemii, chociaż coraz bardziej wątpie że mi się to uda,
w każdym razie przez pierwsze 3-4 miesiące bez żadnej ingerencji pH utrzymywalo się w zakresie 7-7,1, a teraz taki skok na 7,4
Hunter pisze:
rego pisze:2. czy przycinać te rośliny? wiem że zasłaniają światło, ale może to i lepiej tymczasowo, również ze względu na to że więcej rośłin = mniej glonów

Jak najbardziej. Rośliny które kładą się na tafli warto przycinać a odcięte cześć sadzić obok, w ten sposób zagęszczasz roślinność.

docelowo jasne, rozumiem, chociaż w tej chwili chciałem uniknąć grzebania w podłożu żeby nie uwalniać pożywki dla glonów z ziemi która jest na dnie
Hunter pisze:
3. całkowicie zmarniał wsadzony miesiąc temu echinodorus, na liściach zostało mało co zieleni, są wręcz przezroczyste (lewa strona, widać to dobrze na ost. zdjęciu) - czy ma w tym miejscu za ciemno? między korzeniem a filtrem?
Wymaga żyznego podłoża, więc jeśli masz sam jałowy piach to warto powtykać choćby kilka kulek GT pod korzenie.

pod piachem jest ziemia
Hunter pisze:Druga sprawa to ciężkie niedobory. Napisałeś, że między innymi NO3 i PO4 masz zerowe - to jedne z podstawowych składników budulcowych dla roślin, zerowe wartości = niedobór; rośliny głodują.
rego pisze:4. jak często robić podmiany i w jakiej ilości? ostatnie 2x robiłem w odstępach 3 tygodniowych po ~15 litrów - czy samymi podmianami jestem w stanie walczyć z tym glonarium?

Podmian należy dokonywać systematycznie raz w tygodniu, około 30%.
Podmianami nie wyeliminujesz sinicy.
Należy zebrać mechanicznie maksymalnie ile się da przecierając szyby starą kartą debetową, rośłiny które da się nalezy delikatnie oczyścić palcami, oczyścić sprzęt i ozdoby - całość szlami osiądzie na piasku, należy zebrać to odmulaczem. Dolać świeżej wody i zaciemnić akwarium na 4 doby (grubym kocem), światło oczywiście należy odłączyć. 24h przed odsłonięciem akwarium należy zaaplikować 20 mg/l NO3, po odsłonięciu baniaka zbierasz jeszcze raz syf, (sinica powinna paść doszczętnie), sprawdzasz parametry i uzupełniasz niedobór NO3 do 20 mg/l, plus dodatkowo 1mg/l PO4. Jeśli miałeś szczęście i sinica padła doszczętnie to nie powinna powrócić ;)
Źródłem NO3 i PO4 są nawozy sztuczne. Np: http://allegro.pl/nawoz-azotowy-od-blue ... 71643.html i http://allegro.pl/nawoz-fosforowy-od-bl ... 28786.html

czy nie ma możliwości walki z tym cholerstwem bez sztucznego nawożenia? z tego co czytałem sinice częściej występują przy dużych wartościach po4, u mnie jest 0
Hunter pisze:
rego pisze:5. nie mam nadal ryb, czy to dobrze w kwestii glonów czy lepiej coś wpuścić?

Tak po krotce to glony (i sinice) pojawiają się w akwariach w których rośliny cierpią na niedobory nawozów. Nie lejesz chemii, nie masz ryb, stąd cięzkie niedobory (i sinica). Po wyeliminowaniu sinic spokojnie wpuszczaj obsadę (jaką to dopytaj kolegów).

stąd moje pytanie, czy nawóz w postacie rybiej kupy może mi w tej chwili pomóc czy zaszkodzi? :) czy wpuszczenie ryb pomoże w walce z glonami/sinicami czy pogłębi problem?

Awatar użytkownika
Hunter
Administrator
Administrator
Posty: 11205
Rejestracja: 25 stycznia 09, 17:25
Lokalizacja: NW
Kontaktowanie:

Re: Pierwsza obsada 126l LT

Postautor: Hunter » 16 listopada 17, 06:44

rego pisze:w każdym razie przez pierwsze 3-4 miesiące bez żadnej ingerencji pH utrzymywalo się w zakresie 7-7,1, a teraz taki skok na 7,4

Sadziłem, że utrzymywałeś niżej pH. :)
Takim skokiem nie masz co się martwić. Na taką wartość mogło wpłynąć cokolwiek, np te skałki ozdobne alkalizują wodę, albo spotęgowany wzrost sinic spowodował wchłonięcie z wody dwutlenku węgla (im mniej dwutlenku węgla tym woda bardziej zasadowa), albo po prostu zmieniły się parametry wody używanej na podmianę.

rego pisze:docelowo jasne, rozumiem, chociaż w tej chwili chciałem uniknąć grzebania w podłożu żeby nie uwalniać pożywki dla glonów z ziemi która jest na dnie

Zabieg przycięcia roślin - po zaciemnieniu.
Sadząc rośliny nie grzebaj w ziemi. Wtykaj rośliny w piasek, one sobie puszczą korzenie do ziemi.
rego pisze:czy nie ma możliwości walki z tym cholerstwem bez sztucznego nawożenia? z tego co czytałem sinice częściej występują przy dużych wartościach po4, u mnie jest 0

Osobiście nie znam innego sposobu :)
Tzn sposoby walki znam (np ciężka chemia na sinice), ale nie takie które załatwią sprawę na dobre. Wyjaśniłem kiedy pojawiają się glony/sinice w akwarium, więc aby wyjść z problemu należy usunąć przyczynę.
PO4 sinicom potrzebne jest do wzrostu, u Ciebie wartość jest już zerowa - całkiem normalne przy braku obsady zwierzęcej i takiej ilości sinicy (fosfor pobierany jest na bieżąco). Dlatego właśnie zaproponowałem najpierw zaciemnienie akwarium eliminujące sinicę a dopiero potem uzupełnienie PO4 bez którego nie odblokujesz wzrostu roślin i nie ustabilizujesz parametrów wody.

Zrobisz jak uważasz, możesz próbować walczyć z sinicą za pomocą podmian wody ;) Ja podałem Ci gotowy przepis, który w większości przypadków sprawdza się idealnie.

rego pisze:stąd moje pytanie, czy nawóz w postacie rybiej kupy może mi w tej chwili pomóc czy zaszkodzi? czy wpuszczenie ryb pomoże w walce z glonami/sinicami czy pogłębi problem?

Obawiam się, że aktualnie pogłębi problem. Dlaczego:
1. Nawozy naturalne dostarczają zarówno PO4 jak i NO3 (i inne) - czyli spotęgujesz wzrost sinic.
2. Nawozy naturalne dostarczane są w niemierzalnych ilościach - nie jesteś w stanie określić ile zostało podane azotu a ile fosforu i w jakich formach (niekoniecznie mierzalnych testami akwarystycznymi).
3. Odchody ryb o bliżej nieokreślonym składzie chemicznym muszą zostać w pewnym stopniu rozłożone (rozkład materii organicznej) przez grzyby, bakterie, drobnoustroje co nie dzieje się natychmiast, to proces który trwa.
Neon Innesa piszemy wielką literą, podobnie jak Endlera, Ramireza, Blehera i inne nazwy ryb pochodzące od nazwiska.
Ponadto "Innesa" piszemy przez dwa "n" i jedno "s".

Moje akwaria:
1. Czterdziestka-piątka
2. Było LT, jest CW:

Zapraszam na Oficjalny FanPage naszego forum! Kliknij "Lubię To!"

Cykl azotowy w akwarium- w pigułce

Inspirujesz I Fascynujesz
Obrazek
Obrazek

rego
Narybek
Narybek
Posty: 22
Rejestracja: 13 października 16, 23:04

Re: Pierwsza obsada 126l LT

Postautor: rego » 16 listopada 17, 12:55

ok, dzięki za wskazówki, idę walczyć :)

rego
Narybek
Narybek
Posty: 22
Rejestracja: 13 października 16, 23:04

Re: Pierwsza obsada 126l LT

Postautor: rego » 30 grudnia 17, 22:18

Wracam chyba z ostatnią serią pytań w tym wątku, i wracamy do tytułowego pytania - obsada.
Udało mi się opanować sinice (pomógł Borasol), lekko zmieniłem wystrój, wywaliłem korzeń, który robił mi syf na dnie i barwił wodę, tak to wygląda obecnie:

Obrazek

ph 7,4
gh 10
kh 6
temp. 24st.

co powiecie na obsadę 10 Brzanek Sumatrzańskich + 2 Barwniaki Czerwonobrzuche?
nie chcę przerybić, bo ma to być low tech i nie chcę z nim problemów :) ewentualnie co innego mogłoby być do brzanek?

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości