Czy pielęgniczki żółte się nadają do akwarium towarzyskiego?

Regulamin forum
Jeżeli chcesz pomocy lub rady związanej z obsadą zbiornika powinieneś udzielić niezbędnych informacji o swoim akwarium i sposobie jego prowadzenia. TUTAJ jest dostępny wzór tworzenia nowych tematów.
Awatar użytkownika
Aleksander2060
Ikra
Ikra

Czy pielęgniczki żółte się nadają do akwarium towarzyskiego?

Postautor: Aleksander2060 » 25 grudnia 24, 18:06

Dzień dobry. Jestem początkującym akwarystom, jedynie miałem małe akwarium kiedy byłem młodszy. Chciałbym założyć nowe akwarium (54 litry 60x30x30) podłoże piaszczyste, dobrze zarośnięte roślinami i nie jestem pewien jaką obsadę wybrać. Popatrzałem na internecie oraz w atlasie ryb akwariowych i zdecydowałem się na:
-sześć gupików
-osiem danio perłowanych (razbor galaxy)
-2 pielęgniczki żółte
Jestem pewien że gupiki oraz danio nie sprawią problemu, lecz nie jestem do końca pewien co do pielęgniczek. Nigdy wcześniej tych ryb nie miałem, a martwie się że mogą zrobić krzywdę innym mieszkańcom akwarium. Chciałbym prosić was o radę, bo myślę że najlepsza porada będzie od doświadczonego akwarysty. Mieliście kiedyś pielęgniczki żółte? Jeśli tak, to proszę opiszcie mi ich zachowanie oraz zapotrzebowania.
Pozdrawiam :D

Awatar użytkownika
Aleksander2060
Ikra
Ikra

Re: Czy pielęgniczki żółte się nadają do akwarium towarzyskiego?

Postautor: Aleksander2060 » 6 stycznia 25, 13:53

Post nieaktualny, założyłem już akwarium. Zamiast pielęgniczek żółtych kupiłem ramirezy i nie sprawiają żadnych kłopotów.

Anna1989
Ikra
Ikra

Postautor: Anna1989 » 30 stycznia 25, 12:07

Cześć! Co do pielęgniczek żółtych, to nie martw się na zapas, bo te ryby są raczej spokojne, ale wymagają odpowiednich warunków. Na pewno warto zadbać o odpowiednią temperaturę wody (około 24-28°C) oraz dobrze zorganizowane akwarium z kryjówkami, bo pielęgniczki lubią mieć trochę przestrzeni dla siebie. Pamiętaj, żeby dbać o pH wody – w naturze żyją w wodzie lekko kwaśnej lub neutralnej.

Co do interakcji z innymi rybami, to raczej nie powinno być problemu, jeżeli dobrze zaplanujesz obsadę. Z gupikami i danio raczej nie powinno być konfliktów, ale jeśli będziesz miał parę pielęgniczek, mogą być terytorialne, szczególnie podczas tarła. Lepiej jednak nie trzymać za dużo ryb z tego samego gatunku, bo mogą się nieco pobić.

Pielęgniczki to fajne ryby, ale trzeba pamiętać, że potrzebują swojej przestrzeni. Jeśli nie będziesz trzymał za dużej obsady, wszystko powinno być ok!:)

Sara78
Ikra
Ikra

Postautor: Sara78 » 5 lutego 25, 10:22

Pielęgniczki żółte to spokojne ryby, ale mogą być terytorialne, szczególnie podczas tarła. Wymagają przestrzeni i kryjówek, więc akwarium powinno być dobrze zarośnięte. Z gupikami i danio zazwyczaj współżyją dobrze, ale pamiętaj, by nie trzymać zbyt wielu ryb tego samego gatunku, aby uniknąć konfliktów. :)

norbud
Ikra
Ikra

Postautor: norbud » 15 marca 25, 16:53

ja też tak słyszałem, że owszem w towarzystwie mogą być ale muszą mieć zapewnione pewne miejsca do chowania się itd. wtedy czują się lepiej