Azja w 144 Litrach

Awatar użytkownika
wespazjan
Ryba
Ryba
Posty: 396
Rejestracja: 24 grudnia 16, 11:36
Lokalizacja: Czarnków

Re: Azja w 144 Litrach

Postautor: wespazjan » 11 sierpnia 17, 18:11

mmichał pisze:Czy wylot filtra ustawiać zaraz pod powierzchnią wody, czy może być niżej, tak żeby nie wzburzać tafli?


Wzburzanie tafli pomaga natlenić wodę oraz pozbyć się błony bakteryjnej. Można to też załatwić odpowiednią równowagą biologiczną, ilością roślin, ilością ryb, nie przekarmianiem itd., więc myślę że spoko, wylot może być pod powierzchnią :P
Obrazek

Awatar użytkownika
mimo12
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 1635
Rejestracja: 17 marca 13, 17:41
Lokalizacja: Jaworzno

Re: Azja w 144 Litrach

Postautor: mimo12 » 11 sierpnia 17, 21:54

Wait. What?
wespazjan pisze:Wzburzanie tafli pomaga natlenić wodę oraz pozbyć się błony bakteryjnej. Można to też załatwić odpowiednią równowagą biologiczną, ilością roślin, ilością ryb, nie przekarmianiem itd., więc myślę że spoko, wylot może być pod powierzchnią :P


Sugerujesz, że jedno albo drugie wystarczy?

Awatar użytkownika
wespazjan
Ryba
Ryba
Posty: 396
Rejestracja: 24 grudnia 16, 11:36
Lokalizacja: Czarnków

Re: Azja w 144 Litrach

Postautor: wespazjan » 12 sierpnia 17, 10:31

ja mam wylot filtra tak, że taflę wody ledwo muska a problemu z błoną (już) czy przyduchą ryb nie mam.

Z drugiej strony wiem, ze jak ktoś nie ma roślin to takie ustawienie nie przejdzie.
Obrazek

Awatar użytkownika
Mattija2
Ryba
Ryba
Posty: 211
Rejestracja: 17 września 15, 16:05

Re: Azja w 144 Litrach

Postautor: Mattija2 » 12 sierpnia 17, 20:10

Wespa,
Niestety to nie tak że jak zbiornik biologicznie dojrzały to błony nie ma. Np. ja mój mam ponad 13 miesięcy, stabilny - a błona dalej występuje. To za sprawą filtra hamburskiego, nic na to się nie poradzi prócz dobrego ruchu tafli, nawet skimmer mi tego nie zbiera :D
80x35x40 - P.Simulans
Nigdy, zawsze, na pewno - pułapka gotowa.

Awatar użytkownika
mimo12
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 1635
Rejestracja: 17 marca 13, 17:41
Lokalizacja: Jaworzno

Re: Azja w 144 Litrach

Postautor: mimo12 » 12 sierpnia 17, 20:54

Właśnie mam tak samo. Przy obu hamburgach. ;)


wespazjan pisze:Z drugiej strony wiem, ze jak ktoś nie ma roślin to takie ustawienie nie przejdzie.


Czemu bez roślin filtr nie może ruszać tylko lekko taflą wody?

Awatar użytkownika
wespazjan
Ryba
Ryba
Posty: 396
Rejestracja: 24 grudnia 16, 11:36
Lokalizacja: Czarnków

Re: Azja w 144 Litrach

Postautor: wespazjan » 12 sierpnia 17, 22:04

Ktoś tu kiedyś płakał, że przyduchę ma w klasycznym BW i radą na to okazało się mocniejsze poruszanie taflą.

A co do błony, to ja w takim razie nie wiem, czemu mi zniknęła. Chyba że mozaikowe ją zjadło, często wygląda jakby "spijała" coś z tafli.

Anyway, wracając do pytania: ja mam wylot filtra pod powierzchnią i chyba nic złego z tego nie wynika :p
Obrazek

Awatar użytkownika
Mattija2
Ryba
Ryba
Posty: 211
Rejestracja: 17 września 15, 16:05

Re: Azja w 144 Litrach

Postautor: Mattija2 » 12 sierpnia 17, 22:13

Bo nie ma na to reguły. Nie jest konieczne w każdym przypadku skierowanie wylotu na taflę - to tylko zalecenie, uzyskujemy lepsze natlenienie wody. Tak czy siak wymiana gazowa następuje i w przypadkach skrajnych tj. gazowanie CO2 bez umiaru lub np brak roślin (BW) może wystąpić niedotlenienie. Nie w każdym rzec można normalnym zbiorniku.
80x35x40 - P.Simulans
Nigdy, zawsze, na pewno - pułapka gotowa.

abiba
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 1767
Rejestracja: 3 lutego 15, 14:43

Re: Azja w 144 Litrach

Postautor: abiba » 12 sierpnia 17, 22:40

Mattija2 pisze:... tj. gazowanie CO2 bez umiaru lub np brak roślin (BW) może wystąpić niedotlenienie. ....


zwiększenie dystrybucji CO2 nie powoduje wyparcia tlenu z wody a śniecie nie następuje z powodu braku tlenu lecz z powodu zqtrucia CO2 (czy sie mylę ?)

Awatar użytkownika
Mattija2
Ryba
Ryba
Posty: 211
Rejestracja: 17 września 15, 16:05

Re: Azja w 144 Litrach

Postautor: Mattija2 » 12 sierpnia 17, 23:05

Nie mylisz się abiba, to zapewne główna przyczyna śnięcia ryb, przy czym przyducha przy CO2 jest raczej wywołana potrzebą pozbycia się CO2 ze skrzeli niż usilnego pobierania tlenu z niedotlenienia(bezpośrednio).
80x35x40 - P.Simulans
Nigdy, zawsze, na pewno - pułapka gotowa.

Hunter
Administrator
Administrator
Posty: 10634
Rejestracja: 25 stycznia 09, 17:25
Lokalizacja: NW
Kontaktowanie:

Re: Azja w 144 Litrach

Postautor: Hunter » 13 sierpnia 17, 09:19

abiba pisze:
Mattija2 pisze:... tj. gazowanie CO2 bez umiaru lub np brak roślin (BW) może wystąpić niedotlenienie. ....


zwiększenie dystrybucji CO2 nie powoduje wyparcia tlenu z wody a śniecie nie następuje z powodu braku tlenu lecz z powodu zqtrucia CO2 (czy sie mylę ?)

Zgadza się.
Niemniej jednak w akwariach roślinnych staramy się raczej ograniczyć ruch tafli wody, po to aby jednocześnie ograniczyć straty CO2 wynikające ze wzmożonej wymiany gazowej (intensywny ruch tafli wody).

Ruch tafli wody i natlenienie to kwestia indywidualna każdego zbiornika. Np u mnie w 45l akwarium z kaskadą FZN2 jestem zmuszony utrzymywać wysoki poziom wody, ponad wylot z kaskady. W upalne dni skutkowało to dolewką wody 1L RO dziennie. Spadek poziomu wody poniżej wylotu z kaskady (woda chlupała, tafla mocno falowała) powodował wytrącanie CO2 z poziomu 27mg/l do zaledwie 10 mg/l przy niezmienionym ustawieniu zaworka precyzyjnego. Pal licho ze stężeniem CO2, ale skok pH był bardzo niebezpieczny.
"Normalnie" tafla wody u mnie stoi, a krewetki nie zgłaszają sprzeciwu.

Kwestia filtrów hamburskich - również przerabiałem ten system filtracji i również byłem narażony na ciągłą błonę bakteryjną odkładającą się na tafli wody. Taki urok tych filtrów.
Neon Innesa piszemy wielką literą, podobnie jak Endlera, Ramireza, Blehera i inne nazwy ryb pochodzące od nazwiska.
Ponadto "Innesa" piszemy przez dwa "n" i jedno "s".

Moje akwaria:
1. Czterdziestka-piątka
2. Było LT, jest CW:

Zapraszam na Oficjalny FanPage naszego forum! Kliknij "Lubię To!"

Cykl azotowy w akwarium- w pigułce

Inspirujesz I Fascynujesz
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
mimo12
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 1635
Rejestracja: 17 marca 13, 17:41
Lokalizacja: Jaworzno

Re: Azja w 144 Litrach

Postautor: mimo12 » 13 sierpnia 17, 13:21

wespazjan pisze: Chyba że mozaikowe ją zjadło, często wygląda jakby "spijała" coś z tafli.


Jest labiryntowcem. Pobiera powietrze.

wespazjan pisze:Anyway, wracając do pytania: ja mam wylot filtra pod powierzchnią i chyba nic złego z tego nie wynika :p


Też mam w każdym. Ruch tafli zależy od tego, jak go skierujesz, a nie tylko od tego, czy jest nad, czy pod wodą.

mmichał
Narybek
Narybek
Posty: 37
Rejestracja: 31 lipca 17, 11:05
Lokalizacja: Kraków

Re: Azja w 144 Litrach

Postautor: mmichał » 15 sierpnia 17, 14:47

Wróciłem, akwa działa :D Na powierzchni zrobił mi się korzuch. Wyzbierałem go i dałem wylot trochę bliżej tafli. Teraz widać, że ją rusza. Musiałem już czyścić prefiltr gąbkowy, bo spadła wydajność filtra. Po 5 dniach to trochę słabo. Myślicie, że to tylko teraz bo jest sporo syfu w wodzie, czy będę musiał robić to tak często?

Awatar użytkownika
Peter007
Ryba
Ryba
Posty: 325
Rejestracja: 30 października 16, 17:15
Lokalizacja: Opoczno

Re: Azja w 144 Litrach

Postautor: Peter007 » 15 sierpnia 17, 17:40

Ja gąbkę czyszczę co tydzień przy podmianach i nie dlatego, że jest zapchana tylko właśnie po to żeby nie dopuścić do tego.
W drodze ku Tanganice

Awatar użytkownika
mimo12
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 1635
Rejestracja: 17 marca 13, 17:41
Lokalizacja: Jaworzno

Re: Azja w 144 Litrach

Postautor: mimo12 » 15 sierpnia 17, 20:35

Jakiej gęstości gąbkę dałeś? Jak jest bardzo gęsta, to szybko będzie Ci się zapychać.

mmichał
Narybek
Narybek
Posty: 37
Rejestracja: 31 lipca 17, 11:05
Lokalizacja: Kraków

Re: Azja w 144 Litrach

Postautor: mmichał » 16 sierpnia 17, 11:57

No własnie chyba kupiłem za gęstą, bo dziś rano znów znacznie obniżony przepływ. Mam gąbkę z jednego z koszyczków filtra. Nie jest taka gęsta. Włożę ją do tego "koszyczka" na końcu rurki ssącej, który był w zestawie. Może będzie lepiej.

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości