Biotop Azja [138l]

Telo
Ikra
Ikra
Posty: 14
Rejestracja: 24 listopada 15, 21:14

Biotop Azja [138l]

Postautor: Telo » 18 listopada 16, 17:03

Zabieram się za założenie nowego baniaka biotop Azji i potrzeba kilku porad. Może najpierw woda jaką mam w mniejszym baniaczku.
pH - 7,5
GH - 17
Akwarium wymiary 115x30x40h (138l)
Akwa gęsto porośnięte roślinami i mchem jawajskim na dnie i z dużym rozwidlonym na całość korzeniem.

Obsada o której myślę (tutaj mile widziane pierwsze uwagi i propozycje)
Prętnik Karłowaty 1+1
Kardynałek Chiński 15
Razbora Galaxy 20-25
Krewetka Red Cherry ? szt
Coś kombinowałem na dno, ale w Azji nic ciekawego nie ma, do tego dużo roślin i mech więc chyba krewetki niech sobie tam żerują.
Ewentualnie jeszcze jak nie za dużo to Danio Pręgowany 8, ale słyszałem, że lubią wyskakiwać z wody, a takie nie pasuje bo...

...Oświetlenie - akwa nietypowe więc myślałem o zamówieniu listwy LED, widziałem że niektóre osoby robią takie na wymiar. Nie mam pojęcia tylko jaka moc itd. bo LED nigdy nie instalowałem w baniakach.

Filtr zewnętrzny - chciałem zmieścić się w 300zł, ale jak przeglądałem ceny to chyba do 400zł coś trzeba. Im taniej tym lepiej, ale żeby nie odbiło się na zdrowiu ryb. Może coś polecicie z tej stronki bo mam tam konto, zniżki itp. http://www.zooplus.pl/shop/rybki/filtry ... zewnetrzny

Jeżeli coś jeszcze ze sprzętu do takiego baniaczka potrzebne by było to piszcie. Za wszelkie porady będę wdzięczny.

ps.
Roślinami i podłożem się nie przejmujcie to już na mojej głowie.

Awatar użytkownika
Dhuz
Moderator
Moderator
Posty: 3465
Rejestracja: 1 marca 15, 10:47
Lokalizacja: Wieliczka

Re: Biotop Azja [138l]

Postautor: Dhuz » 18 listopada 16, 17:14

Telo pisze:biotop Azji
Nie ma takiego biotopu. Mówisz o chińskim górskim strumieniu, jeziorze Inle, rozlewiskach lub strumieniach Myanmaru, czy może czarnych wodach Borneo? Póki co wydaje mi się, że chcesz połączyć kilka biotopów azji południowo-wschodniej w jeden, co jest awykonalne bez szkodzenia rybom.

Telo pisze:pH - 7,5
GH - 17
Akwarium wymiary 115x30x40h (138l)
W takich parametrach z ryb stadnych co najwyżej kardynałek / danio pręgowany / brzanka różowa / brzanka Odeska. Do tego zimnolubna ryba terytorialna, np. wielkopłetw dowolnego gatunku, gdyby zbić twardości i pH, tona dno możesz dać przylgi chińskie, tylko wtedy mocne światło i hodowla pokładów glonów na kamieniach, w których będą się mnożyć organizmy żywiące przylgi.

Jak nie chcesz, by Ci wyskakiwały ryby, to przykryj akwarium szybą lub pleksą.
80x35x40 - G. ternetzi, C. paleatus, A. cf. cirrhosus || 35x35x35 - N. similis || 40x25x25 P. duryi || 40x25x25 N. davidi

Telo
Ikra
Ikra
Posty: 14
Rejestracja: 24 listopada 15, 21:14

Re: Biotop Azja [138l]

Postautor: Telo » 18 listopada 16, 17:43

Ok, trochę psujesz plany ;)

Razbora patrzyłem mieści się w parametrach wody, jak by tak ustawić temp na 22C' to serio, aż tak źle jej będzie? Jakoś fanem Brzanek nie jestem choć z braku laku może bym tą Odeske przełknął (nie dosłownie ;) )

Wielkopłetwa Wspaniałego nawet bym wolał od Prętnika, ale bałem się, że mniejsze rybki będą miały z nim problemy.

Co do Przylg nie zjedzą mchu z dna i obsadzonego na korzeniu?

Awatar użytkownika
Dhuz
Moderator
Moderator
Posty: 3465
Rejestracja: 1 marca 15, 10:47
Lokalizacja: Wieliczka

Re: Biotop Azja [138l]

Postautor: Dhuz » 18 listopada 16, 17:51

Dla danio perłowego (to nie jest razbora )GH do 15, a pH w naturze było mierzone na 7.3, więc nie, nie mieści się. Możesz równie dobrze od razu uderzyć w biotop jeziora Inle i zarybić Danio erythromicron, które taką wodę lubią. Przy wielkopłetwach ryby powyżej 3 cm dadzą spokojnie radę.

Przylgi nie są roślinożerne. ;)
80x35x40 - G. ternetzi, C. paleatus, A. cf. cirrhosus || 35x35x35 - N. similis || 40x25x25 P. duryi || 40x25x25 N. davidi

Telo
Ikra
Ikra
Posty: 14
Rejestracja: 24 listopada 15, 21:14

Re: Biotop Azja [138l]

Postautor: Telo » 18 listopada 16, 18:05

Danio bardzo ładne, jestem za, tylko że znowu z Wielkopłetwem nie da rady bo patrzę 2cm to je połknie.

Powiedzmy, że pobawił bym się poważniej w ten biotop jeziora Inle, masz jakieś linki jakie tam rosną rośliny, występują ryby? Może być english. Lub do innych biotopów z Azji mieszczących się moich parametrach wody.

Awatar użytkownika
Dhuz
Moderator
Moderator
Posty: 3465
Rejestracja: 1 marca 15, 10:47
Lokalizacja: Wieliczka

Re: Biotop Azja [138l]

Postautor: Dhuz » 18 listopada 16, 18:54

http://www.seriouslyfish.com/forums/fre ... lake-inle/

http://www.seriouslyfish.com/forums/fre ... le-plants/

Tu masz linki do rozkmin ludzi z seriouslyfisha. :)

Uważam, że Inle to fajny temat, bo rzadko eksplorowany - częściej już ludzie trzymają danio perłowe z sąsiednich rozlewisk (bardzo często w nieodpowiednich warunkach, ale to inna sprawa...). Jedyne, co może Ci przeszkodzić w założeniu takiego akwarium to ewentualny brak cierpliwości i problemy z dostępnością zwierząt, bo ryby delikatne i zbiornik musi być nie tylko dojrzały, ale też stabilny biologicznie, zatem trzeba dłużej czekać przed wpuszczeniem.
80x35x40 - G. ternetzi, C. paleatus, A. cf. cirrhosus || 35x35x35 - N. similis || 40x25x25 P. duryi || 40x25x25 N. davidi

Telo
Ikra
Ikra
Posty: 14
Rejestracja: 24 listopada 15, 21:14

Re: Biotop Azja [138l]

Postautor: Telo » 24 listopada 16, 18:37

Dzięki za wskazówki :)

Poczytałem trochę o tym i innych biotopach, ale na pierwszy poważniejszy baniak nie będę się na razie w takie coś pakował ;)

Tak jak pisaliśmy wcześniej na rybki zimnolubne się zdecyduje tylko proszę o pomoc w doborze ilości:

Wielkopłetw Wspaniały 1+?
Kardynałek 15?
Brzanka Odeska 10?

Jak baniak dojrzeje, sprawdzę wodę to ewentualnie dorzucę Przylge 5?

Co do obsady jeszcze pytanie czy jakieś krewetki mógł bym tam dodać np. Amano?

Który filtr najlepszy do takiego zimnego roślinnego z taką obsadą? Myślałem nad:

Fluval 306
JBL e901
Eheim 2215

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 6984
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: Biotop Azja [138l]

Postautor: barttsw » 24 listopada 16, 19:19

fluval mało miejsca na media
jbl nigdy nie montowałem
eheim jak juz to seria III jak go jeszcze dostaniesz a jak nie to 4+

wielkopletw jak ponizej 100-120 to tylko samica

mikorcz
Aqua Forum
Aqua Forum
Posty: 234
Rejestracja: 18 czerwca 15, 11:51

Re: Biotop Azja [138l]

Postautor: mikorcz » 24 listopada 16, 20:54

Polecam filtry Hydor. Do Twojego akwarium model 350 by pewnie wystarczył.
Są ciche i Cenowo tez przystępne.

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości