Porada w sprawie Akwa malawi

Awatar użytkownika
BORYS27
Ryba
Ryba
Posty: 484
Rejestracja: 22 września 14, 16:32
Lokalizacja: KRK-Krzeszowice

Porada w sprawie Akwa malawi

Postautor: BORYS27 » 18 października 15, 17:03

Witam znawców Malawi;)
planuje powiekszyc z czasem zbiornik na minimum 450 l ale nie wiekszy jak 600 ponieważ stolik który jest w trakcie wykonywania raczej nie pomiesci wiekszego baniaka a max 600 to chyba juz i tak kosmos wielkosc jak dla Mnie przynajmniej.
Dysponuje teraz zbiornikiem o poj 300l 150x50x50 ogólnym z roślinkami i różnymi rybkami oraz filtracją typu kubeł JBL e1501 i wewnętrzny turbo 2000 .

pytanie do was ;
- jak przerobic filtrację ? co dodać do niej? 2 kubeł? filtracja narurowa?
-oświerlenie jakie mocne musi być ? prawdopodobnie pokrywa będzie robiona do zbiornika
- jakie warunki woda musi spełniać? coś szczególnego ? teraz w akwa mam ph około 7,5
czy takie akwarium potrzebuje szczególnej uwagi na obsługę i prace przy nim ..

każda cenna wskazówka mile widziana ponieważ muszę wiedzieć jak sie za to zacząć zabierać i kompletować sprzet .
moje szkiełko ,, SKROMNE 300''
http://www.aquaforum.pl/viewtopic.php?p=339382#339382
Zapraszam do oceny :-D

abiba
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 2198
Rejestracja: 3 lutego 15, 14:43

Re: Porada w sprawie Akwa malawi

Postautor: abiba » 18 października 15, 17:12

W zasadzie ta filtracja pocignie Ci malawkę ale narurowce są warte rozważenia

pH na poziomie 7,5 jest akceptowalna chociaż przydałoby sie podnieść do 8,0 (podnieść ławiej niż obniżać)

Awatar użytkownika
BORYS27
Ryba
Ryba
Posty: 484
Rejestracja: 22 września 14, 16:32
Lokalizacja: KRK-Krzeszowice

Re: Porada w sprawie Akwa malawi

Postautor: BORYS27 » 18 października 15, 17:15

abiba, ph obniżam CO2 wiec bez niego było by ok;p tak przynajmniej mam teraz jak się kończy butla idzie w górę;p
filtracja narurowa raczej najlepiej rozwiąże sytuacje i koszty ;p;p a najlepsze to to że mozna robić duże kombinacje a miejsce na to mam pod stelażem ;p;p oczyszczalnia ścieków będzie solidna
moje szkiełko ,, SKROMNE 300''
http://www.aquaforum.pl/viewtopic.php?p=339382#339382
Zapraszam do oceny :-D

abiba
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 2198
Rejestracja: 3 lutego 15, 14:43

Re: Porada w sprawie Akwa malawi

Postautor: abiba » 18 października 15, 18:01

No więc właśnie CO2 uważam za sporą komplikację (koszty, trochę techniki, ryzyko dla ryb itp) ponadto jak przestajesz podawać CO2 to ph sie zmienia więc ... w sumie jesli to dla Ciebie nie jest komplikacja to tym lepiej wróży z malawi bo tam będzie jeszcze mniej zabaw

Jeżeli masz dużo miejsca (cały stelaż ) to faktycznie - hulaj dusz piekła nie ma :)

masz już szkło czy będziesz zamawiał ? Jeśłi dopiero będziesz zamawiał to rozważ podłączenie filtracji od dołu (wywiercenie otworów w dnie )

Awatar użytkownika
BORYS27
Ryba
Ryba
Posty: 484
Rejestracja: 22 września 14, 16:32
Lokalizacja: KRK-Krzeszowice

Re: Porada w sprawie Akwa malawi

Postautor: BORYS27 » 18 października 15, 18:44

abiba, szkła nie mam jeszcze dopiero zaczynam wszystko od stelaża bo mam zamiar z narzeczoną gdzies zamieszkać i zabrać z domu moje akwa 300l a jak się osiądziemy w swoim domku dopiero bede zakladał duży zbiornik bo nie mam zamiaru np na wynajmowanym w bloku na 5 piętrze mieć takiego dużego zbiornika dopiero w domu.. bo myśląc a takim akwarium bede planował dostarczenie bieżącej wody oraz odpływu obok akwarium. by mieć wszystko pod ręką ;p;p kolej taka; stolik, sprzęt, dekoracje , szkło . z tym wierceniem w dnie jakoś mi to się nie widzi tylko tradycyjnie rurki z tyłu zbiornika bo pomyśl tak że szkło ruszone traci swoją właściwość i osłabia w jakimś stopniu a ja wole spac spokojnie ;p;p
moje szkiełko ,, SKROMNE 300''
http://www.aquaforum.pl/viewtopic.php?p=339382#339382
Zapraszam do oceny :-D

abiba
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 2198
Rejestracja: 3 lutego 15, 14:43

Re: Porada w sprawie Akwa malawi

Postautor: abiba » 18 października 15, 19:55

BORYS27 pisze:pomyśl tak że szkło ruszone traci swoją właściwość i osłabia w jakimś stopniu


Nie traci a czasami nawet zyskuje tworząc przestrzenie odprężające . Moim zdaniem nie masz się czego obawiać - jest mnóstwo zbiorników z sumpem gdzie takie doprowadzenie jest standardem.
Tradycyjne rurki z tyłu są (moim zdaniem ) bardziej zawodne niż to rozwiązanie z dolnym podłączeniem.

Wracając do filtracji i kosztów biopolimerów :

http://erybka.pl/product-pol-9522-Tropi ... 00-ml.html

Awatar użytkownika
BORYS27
Ryba
Ryba
Posty: 484
Rejestracja: 22 września 14, 16:32
Lokalizacja: KRK-Krzeszowice

Re: Porada w sprawie Akwa malawi

Postautor: BORYS27 » 18 października 15, 20:25

abiba, czas pokaże jak bedzie i jak będe szkło zamawiał ;) na pewno bede brał pod uwagę wiercenie w szkle robiąc projekt filtracji a jak wyjdzie to sie okaże jeszcze więc wszystko na spokojnie ;)
moje szkiełko ,, SKROMNE 300''
http://www.aquaforum.pl/viewtopic.php?p=339382#339382
Zapraszam do oceny :-D

Awatar użytkownika
Greek
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 3620
Rejestracja: 25 sierpnia 08, 16:05
Lokalizacja: Kraków

Re: Porada w sprawie Akwa malawi

Postautor: Greek » 18 października 15, 20:26

abiba pisze:Wracając do filtracji i kosztów biopolimerów :

http://erybka.pl/product-...ks-1000-ml.html

No ok, cenę to mogłem sobie znaleźć - bardziej mi chodziło o jakieś doświadczalne wnioski, jak często trzeba odnawiać złoże (lub coś z nim robić) i czy rzeczywiście jest skuteczne ;)
/
Przeciwko despotyzmowi, zatykaniu ust i wkładaniu w nie niewypowiedzianych zdań.

Awatar użytkownika
BORYS27
Ryba
Ryba
Posty: 484
Rejestracja: 22 września 14, 16:32
Lokalizacja: KRK-Krzeszowice

Re: Porada w sprawie Akwa malawi

Postautor: BORYS27 » 18 października 15, 20:41

Greek, chyba zostałeś sam sobie by się dowiedzieć heheh ;p;p chyba ze abiba, zdradzi jakieś tajemnice i tajniki technologii;p;p
moje szkiełko ,, SKROMNE 300''
http://www.aquaforum.pl/viewtopic.php?p=339382#339382
Zapraszam do oceny :-D

abiba
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 2198
Rejestracja: 3 lutego 15, 14:43

Re: Porada w sprawie Akwa malawi

Postautor: abiba » 18 października 15, 20:44

Tak - skuteczne
Sprawdzone, przetestowane.
Są wprawdzie pewne niewielkie problemy z rozruchem (jak to z biologią bywa) .
Ubytek na razie niewielki - trudno mi sie wypowiedzieć ostatecznie ile to będzie działał ale podejrzewam że sporo dłużej niż rok .
Po czasie w wyniku doświadczeń i dyskusji wokół tego patentu okazuje sie że najlepiej zrobić z tego złoże zraszane i wówczas (podobno) start jest bezproblemowy .
W każdym razie w moim zbiorniku jak i w konkurencyjnym mamy podobny poziom NO3 (ledwo wykrywalne) z tym że u mnie woda leje sie szerokim strumieniem a przy biopolimerach woda nie jest wymieniana chyba z 1,5 miesiąca .

Kolega teraz buduje reaktor na wzór filra zraszanego - nie wiem po co bo to już ruszyło - ale zdaje sie jakaś dokumentacja z tego przedsięwzięcia będzie dostępna :)
Jeżeli bardziej Cię temat polimerów interesuje odsyłam np do konkurencyjnych forów tanganiki i/lub malawi

Awatar użytkownika
Greek
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 3620
Rejestracja: 25 sierpnia 08, 16:05
Lokalizacja: Kraków

Re: Porada w sprawie Akwa malawi

Postautor: Greek » 18 października 15, 22:36

Super, o takie info mi chodziło :) Dzięki.
/
Przeciwko despotyzmowi, zatykaniu ust i wkładaniu w nie niewypowiedzianych zdań.

Awatar użytkownika
BORYS27
Ryba
Ryba
Posty: 484
Rejestracja: 22 września 14, 16:32
Lokalizacja: KRK-Krzeszowice

Re: Porada w sprawie Akwa malawi

Postautor: BORYS27 » 19 października 15, 12:05

Greek, to teraz flachahahaha :ok:
moje szkiełko ,, SKROMNE 300''
http://www.aquaforum.pl/viewtopic.php?p=339382#339382
Zapraszam do oceny :-D

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości