Sterownik akwariowy-potrzebuję informacji i pomysłów

Awatar użytkownika
pimowo
Ryba
Ryba
Posty: 236
Rejestracja: 4 sierpnia 18, 18:40

Sterownik akwariowy-potrzebuję informacji i pomysłów

Postautor: pimowo » 13 grudnia 18, 04:04

Hej,
Chciałbym zebrać informacje, pomysły odnośnie sterownika do akwarium.
Interesują mnie wszystkie funkcje prócz sterowania oświetleniem i dozowaniem nawozów ;)

Zacznę listę co już wiem:
- odczyt temperatury
- sterowanie grzałką
- sterownie filtrem
- sterowanie pompą dolewki
- sterowanie dodatkową pompą
- sterowanie chłodzeniem/wentylatorem
- odczyt pH
- sterowanie zaworem CO2
- czujniki pływakowe
- karmnik


Konfiguracja sterownika poprzez klawiaturę, wyświetlacz oraz zdalnie z komputera (WiFi)

Wielu z Was posiada własne lub fabryczne sterowniki-podzielcie się pomysłami ;)

Z góry dziękuję.
Piotrek
Moje nowe hobby:
300l Ogólnie misz-masz

barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8988
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44
Lokalizacja: BLACK WATER AQUARIUM

Re: Sterownik akwariowy-potrzebuję informacji i pomysłów

Postautor: barttsw » 13 grudnia 18, 07:22

Piotek na co ci sterowanie filtem i ta dodatkowa pompa ? a karmnik to juz w ogole tego nie kumam
czyjniki do autodolewki nie załuj kosy na nie bo te tanie przeklniesz bo sie beda caly czas zawieszac

Awatar użytkownika
pimowo
Ryba
Ryba
Posty: 236
Rejestracja: 4 sierpnia 18, 18:40

Re: Sterownik akwariowy-potrzebuję informacji i pomysłów

Postautor: pimowo » 13 grudnia 18, 07:46

Na tą chwilę sobie wymyślam :)
Ale... np. sterowanie filtrem to zatrzymanie go na czas karmienia, dodatkowa pompa to dolewka lub uzupełnianie zbiornika dolewki lub dolewka do kotnika, karmnik to na czas wyjazdów itd
Chciałbym po prostu wiedzieć co można mieć w sterowniku akwariowym.

Bartek, potraktuj ten temat na luzie ;)
Moje nowe hobby:
300l Ogólnie misz-masz

barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8988
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44
Lokalizacja: BLACK WATER AQUARIUM

Re: Sterownik akwariowy-potrzebuję informacji i pomysłów

Postautor: barttsw » 13 grudnia 18, 07:56

Piotrek z mojej wiedzy wynika ze mozesz miec wszystko np pomiar no3 po4 tez ale sondy sa sakramencko drogie
nie pamietam cen a kumpel z austri kiedys chcial wwlasnie sobie takie cudo zbudowac jak znalazl sondy to sobie usiadl
ceny byly porazajace
ale na poska kieszen to wez sobie pomiar kh jeszcze zrob
jezeli nie dozujesz nic do baniaka moze tez tdsa w ppm i w ms

Awatar użytkownika
pimowo
Ryba
Ryba
Posty: 236
Rejestracja: 4 sierpnia 18, 18:40

Re: Sterownik akwariowy-potrzebuję informacji i pomysłów

Postautor: pimowo » 13 grudnia 18, 08:08

barttsw pisze:na poska kieszen to wez sobie pomiar kh jeszcze zrob
jezeli nie dozujesz nic do baniaka moze tez tdsa w ppm i w ms

Tu mnie zaciekawiłeś i to bardzo, możesz coś więcej powiedzieć lub jakiegoś linka podrzucić?
Moje nowe hobby:
300l Ogólnie misz-masz

barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8988
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44
Lokalizacja: BLACK WATER AQUARIUM

Re: Sterownik akwariowy-potrzebuję informacji i pomysłów

Postautor: barttsw » 13 grudnia 18, 08:13

Piotrek poszukaj sondy ph i ona ci tez moze mierzyc kh a tds (niestety nie do akwarystki słodkowodnej) wlasnie wyczytałem
bo to kwestia przedewszystkim sondy
jak chcesz dobre jakosciowo to popatrz sobie na firme hydromet
sam bedziesz robil ten sterownik czy ktos ci bedzie robil
Ostatnio zmieniony 13 grudnia 18, 08:39 przez barttsw, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
pimowo
Ryba
Ryba
Posty: 236
Rejestracja: 4 sierpnia 18, 18:40

Re: Sterownik akwariowy-potrzebuję informacji i pomysłów

Postautor: pimowo » 13 grudnia 18, 08:38

Do TDS znalazłem coś TAKIEGO
Jeszcze KH.
W sumie robiąc pomiar pH i KH to przy okazji można programowo obliczyć zawartość CO2 ;)
Moje nowe hobby:
300l Ogólnie misz-masz

barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8988
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44
Lokalizacja: BLACK WATER AQUARIUM

Re: Sterownik akwariowy-potrzebuję informacji i pomysłów

Postautor: barttsw » 13 grudnia 18, 08:40

ooonawet teraz juz sa :) to bedzie ok ale tak jak mowie jak niema nic dodawane do baniaka bo kazdy rostwor ci bedzie zaklamywal
kh da sie na sondzie z ph zrobic

Awatar użytkownika
pimowo
Ryba
Ryba
Posty: 236
Rejestracja: 4 sierpnia 18, 18:40

Re: Sterownik akwariowy-potrzebuję informacji i pomysłów

Postautor: pimowo » 13 grudnia 18, 08:47

Edytowałeś post, a ja szukałem w tym czasie zdjęcia sondy :D
W linku który wcześniej podałem to jest cały zestaw:

Obrazek

barttsw pisze:to bedzie ok ale tak jak mowie jak niema nic dodawane do baniaka

Jedyne co dodaję to "Symfonia Złota", jeden klik dziennie.
Moje nowe hobby:
300l Ogólnie misz-masz

barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8988
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44
Lokalizacja: BLACK WATER AQUARIUM

Re: Sterownik akwariowy-potrzebuję informacji i pomysłów

Postautor: barttsw » 13 grudnia 18, 08:56

Piotrek to nie dawaj tej sondy bo bedzie zaklamywac choc przy 1 klimu na 300l moze byc nie zauwazalne

Awatar użytkownika
pimowo
Ryba
Ryba
Posty: 236
Rejestracja: 4 sierpnia 18, 18:40

Re: Sterownik akwariowy-potrzebuję informacji i pomysłów

Postautor: pimowo » 13 grudnia 18, 09:34

Na razie sobie tylko gdybamy...
Wiem, że moja natura jest troszkę dziwna i pokręcona, ale już taki jestem-gdy za coś się zabieram to wymyślam co się da i mam 1000 pomysłów, później na spokojnie wszytko sobie przemyślę i zostaje 100 pomysłów, a gdy już wszystkie emocje opadną to zostaje 10 złotych i najlepszych pomysłów :D

Na tą chwilę mam to co w pierwszym poście i Twój pomysł na TDS i KH
Moje nowe hobby:
300l Ogólnie misz-masz

barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8988
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44
Lokalizacja: BLACK WATER AQUARIUM

Re: Sterownik akwariowy-potrzebuję informacji i pomysłów

Postautor: barttsw » 13 grudnia 18, 09:51

Piotrek jak juz chcesz jakis komputer robic to rob jeden
oświetlenie, autodolewka,ph, kh,tds,temperatura w słodkowodnym wiecej nic nie trzeba
pomp dozujacych nie rob bo nie zrobisz dokladnych jedyne ktore znam w ros=zsadnej cenie to MICOM LIQUID
a pompy obiegowe itp sobie daruj to niema sensu
ponadto wysterowanie pomp na 230v jest trudne
jak to napisałes czas karmienia to sie mija z celem nigdy nie wylaczalem pomp ani filtrow do karmienia ryby sobie podplyna :D

Awatar użytkownika
Hunter
Administrator
Administrator
Posty: 11501
Rejestracja: 25 stycznia 09, 17:25
Lokalizacja: NW
Kontaktowanie:

Re: Sterownik akwariowy-potrzebuję informacji i pomysłów

Postautor: Hunter » 13 grudnia 18, 10:28

barttsw pisze:Piotrek to nie dawaj tej sondy bo bedzie zaklamywac choc przy 1 klimu na 300l moze byc nie zauwazalne

Nic nie będzie zakłamywał...
Po prostu przewodność wody wzrasta wraz z dodawaniem do wody jakiejkolwiek minerałów.
Czyste H2O ma zerową przewodność a cokolwiek rozpuścimy w wodzie zwiększa jej przewodność.
Neon Innesa piszemy wielką literą, podobnie jak Endlera, Ramireza, Blehera i inne nazwy ryb pochodzące od nazwiska.
Ponadto "Innesa" piszemy przez dwa "n" i jedno "s".

Moje akwaria:
1. Czterdziestka-piątka
2. Było LT, jest CW:

Zapraszam na Oficjalny FanPage naszego forum! Kliknij "Lubię To!"

Cykl azotowy w akwarium- w pigułce

Inspirujesz I Fascynujesz
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
pimowo
Ryba
Ryba
Posty: 236
Rejestracja: 4 sierpnia 18, 18:40

Re: Sterownik akwariowy-potrzebuję informacji i pomysłów

Postautor: pimowo » 14 grudnia 18, 00:00

@barttsw, gdybyś miał chwilę to podeślij linka do modułu pomiaru KH
Szukam, szukam i nic nie mogę znaleźć :(
Jedyne co znalazłem to gotowca Hanna HI 755 Miernik zasadowości KH, ale to nie ma nic wspólnego z ciągłym pomiarem.
Moje nowe hobby:
300l Ogólnie misz-masz

Awatar użytkownika
Hunter
Administrator
Administrator
Posty: 11501
Rejestracja: 25 stycznia 09, 17:25
Lokalizacja: NW
Kontaktowanie:

Re: Sterownik akwariowy-potrzebuję informacji i pomysłów

Postautor: Hunter » 14 grudnia 18, 06:52

Tak sobie myślę... po co Ci miernik KH? :)
KH w akwarium słodkowodnym jest raczej stabilne - o ile żadna skała/podłoże itp się nie rozpuszczają/nie wchłaniają. Nawet jeśli KH się zmienia w jakichś minimalnym stopniu to i tak nie ma po co korygować (i czym je korygować). Korygujesz wraz z podmianą wody w dół wodą RO, w górę (raczej rzadkość) mineralizatorem ;)
Neon Innesa piszemy wielką literą, podobnie jak Endlera, Ramireza, Blehera i inne nazwy ryb pochodzące od nazwiska.
Ponadto "Innesa" piszemy przez dwa "n" i jedno "s".

Moje akwaria:
1. Czterdziestka-piątka
2. Było LT, jest CW:

Zapraszam na Oficjalny FanPage naszego forum! Kliknij "Lubię To!"

Cykl azotowy w akwarium- w pigułce

Inspirujesz I Fascynujesz
Obrazek
Obrazek

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości