Na pewno będą jakieś wzmocnienia/ramki aby całość lepiej się trzymała, na których będą mocowane również rurki do zraszania złoża.
Myślę też o tym, by bez przerabiania filtra była możliwość zmiany filtra z hydroponiki na zraszany lub połączenie obu.
W zasadzie musiałbym wykonać wyloty z filtra na dwóch wysokościach by to osiągnąć (dla hydroponiki w połowie wysokości, dla zraszanego na dole) + dodatkowa komora na gąbki, co pozwoliłoby w przypadku hydroponiki przenieść filtrację mechaniczną z akwarium do filtra.
Dobrze, że mam jeszcze sporo czasu na przemyślenia, bo co jakiś czas pojawiają się nowe pomysły, nowe przemyślenia.
Projekt dość sporych rozmiarów, więc nie ma miejsca na błędy i niepotrzebne wydatki.
Stąd pytanie, czy jedna lampa oświetli mi aż 60cm szerokości (dwie 120cm) zbiornika jeśli źródło światła będzie tylko 5-7cm nad lustrem wody?
Raczej nie, jednak biorąc pod uwagę, że będą ryby głównie pływające w okolicy dna (a może i śledzie tanganickie się pojawią?), to nie powinno to przeszkadzać. Dodatkowo szyby przednie (obie przednie