Instalacja ro

bozek886
Ryba
Ryba
Posty: 108
Rejestracja: 21 października 17, 09:43

Instalacja ro

Postautor: bozek886 » 10 lutego 18, 14:41

Witam. Planuję zakup filtra RO. Mam kilka pytań co do jego instalacji.
Przefiltrowana wode chce gromadzić w plastikowej beczce na kiszoną kapustę ( Nigdy nie uzywana) czy na wylocie z takiego filtra można zamontować mechanizm z wc, żeby woda nie przelała się z beczki na podłogę... ewentualne jak to rozwiązać?
Druga sprawa, to jakiej pompki użyć do przepompowania wody do akwarium?
Od beczki do akwarium będzie jakieś 7m
Ale akwarium ma 360 l... nie chce mi się co tydzień z wiadrem biegać...

Awatar użytkownika
Hunter
Administrator
Administrator
Posty: 11248
Rejestracja: 25 stycznia 09, 17:25
Lokalizacja: NW
Kontaktowanie:

Re: Instalacja ro

Postautor: Hunter » 10 lutego 18, 15:14

czy na wylocie z takiego filtra można zamontować mechanizm z wc, żeby woda nie przelała się z beczki na podłogę... ewentualne jak to rozwiązać?

Trochę bez sensu, bo wylot czystej wody RO Ci zablokuje, ale woda nadal będzie przelatywała przez filtr, z tym że wszystko pójdzie drugim wylotem do ścieków.
Ja mam elektrozawór i timer czasowy (taki którym steruje się światłem w akwarium), ustawiam na noc i idę spokojnie spać. Timer odcina mi dopływ wody do całego filtra, na rano mam wodę gotową.
Ewentualnie drugie rozwiązanie, które ponoć stosuje kolega abiba, to czujnik poziomu wody taki jak w pralkach. Również sprzężony z elektrozaworem, który zamyka dopływ wody do filtra po osiągnięciu danego poziomu wody.

Nie orientowałem się jak działają takie czujniki, ale podejrzewam że na zasadzie zamknięcia wodą obwodu elektrycznego. Dochodzi tutaj kwestia przewodności wody. Ja z filtra RO+Di uzyskuję wodę o przewodności 0-2 ppm TDS, czyli bardzo nisko. Ciekawe czy taki czujnik zadziałałby u mnie.

O szczegóły dopytaj abiby.

bozek886 pisze:Od beczki do akwarium będzie jakieś 7m
Ale akwarium ma 360 l... nie chce mi się co tydzień z wiadrem biegać...

Tu nie pomogę. Mam 240l akwarium i pompę do przepompowywania paliwa samochodowego, ewentualnie stosowane są też pompy kempingowe, ale używam na zasadzie żeby nie dźwigać 20L wiadra. Koledzy mają większe baniaki, więc na pewno coś zaproponują :)
Neon Innesa piszemy wielką literą, podobnie jak Endlera, Ramireza, Blehera i inne nazwy ryb pochodzące od nazwiska.
Ponadto "Innesa" piszemy przez dwa "n" i jedno "s".

Moje akwaria:
1. Czterdziestka-piątka
2. Było LT, jest CW:

Zapraszam na Oficjalny FanPage naszego forum! Kliknij "Lubię To!"

Cykl azotowy w akwarium- w pigułce

Inspirujesz I Fascynujesz
Obrazek
Obrazek

abiba
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 2215
Rejestracja: 3 lutego 15, 14:43

Re: Instalacja ro

Postautor: abiba » 10 lutego 18, 17:04

Hunter pisze:
Nie orientowałem się jak działają takie czujniki, ale podejrzewam że na zasadzie zamknięcia wodą obwodu elektrycznego. Dochodzi tutaj kwestia przewodności wody. Ja z filtra RO+Di uzyskuję wodę o przewodności 0-2 ppm TDS, czyli bardzo nisko. Ciekawe czy taki czujnik zadziałałby u mnie.

O szczegóły dopytaj abiby.


Jest cała masa czujników - ten, pływakowy będzie działał niezależnie od parametrów cieczy .
https://www.google.pl/search?q=czujnik+ ... w1yVU6UkpM:
osobiście w domu używam innych ale takie integrowałem w innym miejscu i jest idealnie.

Koszt takich czujników w zależności od miejsca zakupu oraz wykonania wacha sie od 7zł do nawet kilkudziesieciu zł .


bozek886 pisze:Od beczki do akwarium będzie jakieś 7m
Ale akwarium ma 360 l... nie chce mi się co tydzień z wiadrem biegać...



Stosowanie dodatkowej pompy do przepompowywania wody jest zwykle mał racjonalnym rozwiązaniem w sytuacji gdy mamy już jedną pompę właczoną w ukłąd filtracyjny.
Rozgałęźnik (trójnik) na przewodzie ssącym plus kombinacja np 2 zaworów skutecznie załatwia kwestie dolewki a nawet automatycznej czy półautomatycznej podmiany .

Przy okazji nie bardzo rozumiem dlaczego nie można odprowadzenia RO wykonać bezpośrednio do akwarium a trzba koniecznie mieszać w jakieś beczce a potem bawić sie w przepompowywanie .

Mam kilka dużych zbiorników i jeśli co tydzień miałbym latać z wodą to z pewnośćią zrezygnowałbym z nich

bozek886
Ryba
Ryba
Posty: 108
Rejestracja: 21 października 17, 09:43

Re: Instalacja ro

Postautor: bozek886 » 10 lutego 18, 17:42

Dzięki za odpowiedź.
Nie mogę doprowadzić RO od razu do akwarium, bo najbliższy kran jest w kuchni...kanaliza też. na czas podmiany rozwijam wąż od akwarium do wc i tak spuszczam wode z akwarium a w drugą stronę wiadra z kuchni.
Pisząc o pompie z układu filtracji Masz na myśli pompę z filtra?
poza tym mieszam wodę Ro i ramówkę więc nie wiem jak można by to zautomatyzowac...

abiba
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 2215
Rejestracja: 3 lutego 15, 14:43

Re: Instalacja ro

Postautor: abiba » 10 lutego 18, 20:44

bozek886 pisze:Dzięki za odpowiedź.
Nie mogę doprowadzić RO od razu do akwarium, bo najbliższy kran jest w kuchni...kanaliza też. na czas podmiany rozwijam wąż od akwarium do wc i tak spuszczam wode z akwarium a w drugą stronę wiadra z kuchni.

"nie chce mi sie " a "nie da sie" to dwie rózne sprawy
Np ja mam akwarium 2 pokoje od żdródła wody i poprowadzony jest 13mb węzyka 10mm w listwie przypodłogowej (niczym kabelek od kablówki) . Ten węzyk służy najpierw do odprowadzenia wody brudnej z akawarium a następnie do dolania kranówki i RO w odpowiedniej proporcji do ustalonego poziomu .
bozek886 pisze:Pisząc o pompie z układu filtracji Masz na myśli pompę z filtra?
Tak, oczywiście. To zwykle niezły potencjał
bozek886 pisze:poza tym mieszam wodę Ro i ramówkę więc nie wiem jak można by to zautomatyzowac...

Och, to stosunkowo banalne zadanie i mozna to rozwiązać na wiele sposobów.

Najprościej (jeśli mówimy o napełnianiu beczki lub innego naczynia ) : 2 czujniki poziomu zktórych jeden po napełnieniu RO do zadanego poziomu przełącza na kranówkę i dalsze napełnianie jest z kranu do czasu osiągnięcia ostatecznego poziomu . Potrzebne są 2 czujniki i 1 przekaźnik który spowoduje przełaczenie elektorzaworu lub czujnik ze stykami przełacznymi ale te śa zwykel drogie stąd ten przekaźnik (za kilka zł)

Również można zmodyfikować metodę zaproponowaną przez Huntera opierając sie na czasie napełniania odpowiedniego składnika ale to jest oczywiście mniej dokładne.

Można oczywiście (jak u mnie ) wyznaczyć 3 poziomy wody w akwarium :
1- stan minimalny do którego należy opróżnić zbiornik przed dokonaniem podmiany
2- "stan RO" do którego należy dolać RO
3. "stan max" do którego należy uzupełnić kranówkę

realizacja powyższej motody "na milion sposobów"

bozek886
Ryba
Ryba
Posty: 108
Rejestracja: 21 października 17, 09:43

Re: Instalacja ro

Postautor: bozek886 » 11 kwietnia 18, 10:34

Część. W sobotę zaczynam składać instalację do produkcji ro. mam pytanie o materiały... akwarium będzie opróżnianie i zalewane ta sama rura... to wymusza zastosowania kilku zaworów i kształtek. Czy mosiądz może być użyty do takich celów... czy nic szkodliwego nie wydziela się z niego do wody?

abiba
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 2215
Rejestracja: 3 lutego 15, 14:43

Re: Instalacja ro

Postautor: abiba » 11 kwietnia 18, 11:00

Mosiadz wprawdzie w swoim składzie zawiera domieszkę miedzi ale jest powszechnie stosowany w instalacjach wodny. U siebie mam wiele elementów mosiężnych i po kilku latach w czasie modernizacji nie zauważyłem większej destrukcji tych elementów (mniejsza niż w przypadku tworzywa w korpusach narurowych)
Jednocześnie nie zauwazyłem jakiegokoliwek wpływu na życie w akwarium .
powierzchnie syku sa tak małe i zamulane w tak szybkim tempei że nie obawiałbym sie żadnego sabotażu ze strony złaczek mosiężnych (a nawet miedzianych)

Wróć do „Sprzęt”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości