Filtr

Awatar użytkownika
kodzaj11
Akwarysta
Akwarysta
Posty: 827
Rejestracja: 25 marca 17, 20:30
Lokalizacja: Okolice Lublina

Filtr

Postautor: kodzaj11 » 3 lutego 18, 22:43

Tyle tu gorących głów, które znają się na filtracji, robię rozeznanie i zbieram informacje, potrzebna mi lista kubełków, które są wydajne, tradycyjnie nie są zbyt drogie ;) i najważniejsze wloty i wyloty mają obracane, by można było regulować pozycję węży. Zastanawiam się nad dołożeniem stąd to pytanie, z góry dziękuje za pomoc.

Awatar użytkownika
kodzaj11
Akwarysta
Akwarysta
Posty: 827
Rejestracja: 25 marca 17, 20:30
Lokalizacja: Okolice Lublina

Re: Filtr

Postautor: kodzaj11 » 5 lutego 18, 21:43

Nie ma takich jak widać ! :P

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 7962
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: Filtr

Postautor: barttsw » 5 lutego 18, 22:23

kodzaj11 pisze:najważniejsze wloty i wyloty mają obracane, by można było regulować pozycję węży
co masz namysli bo czytam to chyba setny raz i nie mam pojecia o co ci chodzi :P
kodzaj11 pisze:tradycyjnie nie są zbyt drogie
co to jest nie drogie??

Awatar użytkownika
kodzaj11
Akwarysta
Akwarysta
Posty: 827
Rejestracja: 25 marca 17, 20:30
Lokalizacja: Okolice Lublina

Re: Filtr

Postautor: kodzaj11 » 5 lutego 18, 22:27

Coś takiego jak w moim Aqua Nova, że te wloty i wyloty na których instalujesz węże są obracane w każdą stronę a nie tak jak np w HW na stałe i nie można ich obracać, rozumiesz?

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 7962
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: Filtr

Postautor: barttsw » 5 lutego 18, 22:29

a wez kup hw i dokup tylko wyloty z AN i po problemie

Awatar użytkownika
kodzaj11
Akwarysta
Akwarysta
Posty: 827
Rejestracja: 25 marca 17, 20:30
Lokalizacja: Okolice Lublina

Re: Filtr

Postautor: kodzaj11 » 5 lutego 18, 22:38

Będą pasować?

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 7962
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: Filtr

Postautor: barttsw » 5 lutego 18, 22:42

tak tylko sprawdz by bylo na waz 22/16
czy to beda wyloty jbl sun sun itd to nieistotne wazne na jaki waz tym sie kieruj
Ps na co ci drugi filtr AN-1500 jest wystarczajacy

Awatar użytkownika
Hunter
Administrator
Administrator
Posty: 11077
Rejestracja: 25 stycznia 09, 17:25
Lokalizacja: NW
Kontaktowanie:

Re: Filtr

Postautor: Hunter » 5 lutego 18, 22:50

Kodzaj jeśli chcesz poprawić cyrkulację to weź sobie falownik za kilka zł. Popularne w morszczyźnie, w holendrach też już widzę coraz częściej.
https://allegro.pl/kategoria/akwarystyk ... u-1-1-0115
Neon Innesa piszemy wielką literą, podobnie jak Endlera, Ramireza, Blehera i inne nazwy ryb pochodzące od nazwiska.
Ponadto "Innesa" piszemy przez dwa "n" i jedno "s".

Moje akwaria:
1. Czterdziestka-piątka
2. Było LT, jest CW:

Zapraszam na Oficjalny FanPage naszego forum! Kliknij "Lubię To!"

Cykl azotowy w akwarium- w pigułce

Inspirujesz I Fascynujesz
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
kodzaj11
Akwarysta
Akwarysta
Posty: 827
Rejestracja: 25 marca 17, 20:30
Lokalizacja: Okolice Lublina

Re: Filtr

Postautor: kodzaj11 » 5 lutego 18, 22:53

Rozchodzi się o to, że w rośliniaku jak siądzie jeden filtr to drugi trzyma harmonię w nim, gdy jest tylko jeden to zaraz jest pylenie i atak glonów a nie siedzi się ciągle przed baniakiem i kontroluje czy filtracja chodzi czy nie a im rzadziej są czyszczone tym lepiej, u mnie są chyba węże 18/22, tak się mi wydaje? Czyli już będzie luźno, bo kiedyś kupiłem ten chiński skimmer na wlot filtru i właśnie był chyba na 16/22 i nie mogłem założyć węża bo było luźno a co do skimmerów - ten eheim 350 sprawuje się, już któryś dzień po restarcie i non stop tafla wody czyściutka jak kryształ, po poprzednich restartach zaraz jakieś białko czy coś pływało po tafli.

Rafał falownik to ja akurat mam, na razie nie używam ale tu o co innego się rozchodzi.

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 7962
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: Filtr

Postautor: barttsw » 5 lutego 18, 23:00

kodzaj11 pisze: u mnie są chyba węże 18/22
nie ma takich :P
a co do filtrow to kubel zasypany dobra biologia +prefiltr i czyscisz tylko prefiltr biologi nie ruszasz

Awatar użytkownika
kodzaj11
Akwarysta
Akwarysta
Posty: 827
Rejestracja: 25 marca 17, 20:30
Lokalizacja: Okolice Lublina

Re: Filtr

Postautor: kodzaj11 » 5 lutego 18, 23:04

Tak do tej pory robiłem ale te przewody od prefiltru do filtru to tak nasrane jest w tej szafce, że nie ma już żadnego pola manewru.

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 7962
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: Filtr

Postautor: barttsw » 5 lutego 18, 23:09

kodzaj11 pisze:Tak do tej pory robiłem ale te przewody od prefiltru do filtru to tak nasrane jest w tej szafce, że nie ma już żadnego pola manewru.
wystarczy to upozadkowac :P ja w mniejszeym mialem 2 fitry i 2 prefiltry i wszystko bylo ogarniete :P

Awatar użytkownika
kodzaj11
Akwarysta
Akwarysta
Posty: 827
Rejestracja: 25 marca 17, 20:30
Lokalizacja: Okolice Lublina

Re: Filtr

Postautor: kodzaj11 » 6 lutego 18, 17:55

Ja mam za grube węże, za mocno je wygnę to zmniejsza się tym samym przepływ, to nie takie proste jak się wydaje.

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 7962
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44

Re: Filtr

Postautor: barttsw » 6 lutego 18, 18:14

No to waz silikonowy i po problemie

Awatar użytkownika
kodzaj11
Akwarysta
Akwarysta
Posty: 827
Rejestracja: 25 marca 17, 20:30
Lokalizacja: Okolice Lublina

Re: Filtr

Postautor: kodzaj11 » 6 lutego 18, 18:55

Brzmi dość prymitywnie ;)

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości