Filtr hydroponiczny - hydroponika

Regulamin forum
Jeżeli chcesz pomocy lub rady związanej z uprawą roślin akwariowych powinieneś udzielić niezbędnych informacji o swoim akwarium i sposobie jego prowadzenia. TUTAJ jest dostępny wzór tworzenia nowych tematów.
Malina107
Ryba
Ryba
Posty: 136
Rejestracja: 15 lipca 17, 22:26

Filtr hydroponiczny - hydroponika

Postautor: Malina107 » 21 listopada 17, 20:41

Witam,
od jakiegoś czasu zainteresowało mnie rozwiązanie oczyszczania wody w akwarium przez hydroponikę.

Tutaj urodziły się pytania:
1. Czy jako pompkę można zastosować wewnętrzny filtr? Mam Turbofilter 1000 Aquaela i zastanawiam się, czy można używać go jak dotychczas, z tym że z wylotu wąż doprowadzałby wodę do doniczki z roślinami i dopiero wtedy woda wracałaby do akwarium.

2. Czy przy zastosowaniu takiego rozwiązania należy w jakiś sposób zmienić częstotliwość podmian?

3. Czy do takiego rozwiązania musi być specjalna obsada i roślinność w baniaku (mam teraz akwa roślinne).

Awatar użytkownika
Hunter
Administrator
Administrator
Posty: 11246
Rejestracja: 25 stycznia 09, 17:25
Lokalizacja: NW
Kontaktowanie:

Re: Filtr hydroponiczny - hydroponika

Postautor: Hunter » 21 listopada 17, 20:59

Malina107 pisze:1. Czy jako pompkę można zastosować wewnętrzny filtr? Mam Turbofilter 1000 Aquaela i zastanawiam się, czy można używać go jak dotychczas, z tym że z wylotu wąż doprowadzałby wodę do doniczki z roślinami i dopiero wtedy woda wracałaby do akwarium.

Jeśli ta głowica dźwignie wodę na odpowiednią wysokość nie tracąc przy tym znacząco na przepływie (w co wątpię) to nada się.

Malina107 pisze:2. Czy przy zastosowaniu takiego rozwiązania należy w jakiś sposób zmienić częstotliwość podmian?

Bez zmian :)

Malina107 pisze:3. Czy do takiego rozwiązania musi być specjalna obsada i roślinność w baniaku (mam teraz akwa roślinne).

Nie. Z powodzeniem możesz połączyć akwarium rośłinne i hydroponikę. Po prostu zwiększy się zużycie nawozów. Miałem hydroponikę w BW, sprawdzała się doskonale. A ten pan ma hydro w rośliniaku od kiilkunastu miesięcy i też sobie chwali :) https://www.youtube.com/channel/UC2umla ... 2f53-kyukg
Neon Innesa piszemy wielką literą, podobnie jak Endlera, Ramireza, Blehera i inne nazwy ryb pochodzące od nazwiska.
Ponadto "Innesa" piszemy przez dwa "n" i jedno "s".

Moje akwaria:
1. Czterdziestka-piątka
2. Było LT, jest CW:

Zapraszam na Oficjalny FanPage naszego forum! Kliknij "Lubię To!"

Cykl azotowy w akwarium- w pigułce

Inspirujesz I Fascynujesz
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Mattija2
Ryba
Ryba
Posty: 347
Rejestracja: 17 września 15, 16:05

Re: Filtr hydroponiczny - hydroponika

Postautor: Mattija2 » 21 listopada 17, 21:02

1. Może być, jeśli podniesie Ci słup wody który potrzebujesz,
2. To już zależy od wydajności filtra, kontrolujesz NO3 - jak jest na poziomie <10 to możesz ograniczyć np co drugą podmianę,
3. Akwarium roślinne czyli holendra czy towarzyskie z roślinami? Raczej co do obsady to nie ma problemów, gorzej z roślinami bo hydroponika robi jej konkurencję do pochłaniania związków azotowych z wody, weź to pod uwagę - zwiększysz podaż np nawozów.

Edit: Rafał mnie wyprzedził :D

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8837
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44
Lokalizacja: BLACK WATER AQUARIUM

Re: Filtr hydroponiczny - hydroponika

Postautor: barttsw » 22 listopada 17, 07:17

Malina107 pisze:Czy jako pompkę można zastosować wewnętrzny filtr? Mam Turbofilter 1000 Aquaela
nie uciagnie nie ma takiej opcji i jeszcze zalezy wszystko jak wysoko bedzie ta hydroponika

abiba
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 2215
Rejestracja: 3 lutego 15, 14:43

Re: Filtr hydroponiczny - hydroponika

Postautor: abiba » 22 listopada 17, 10:17

Malina107 pisze:Witam,

1. Czy jako pompkę można zastosować wewnętrzny filtr? Mam Turbofilter 1000 Aquaela i zastanawiam się, czy można używać go jak dotychczas, z tym że z wylotu wąż doprowadzałby wodę do doniczki z roślinami i dopiero wtedy woda wracałaby do akwarium.



Tak jak barttsw pisze - wszytko zależy od wysokości na którą chcesz dżwigać wodę . Polecam zrobić po prostu eksperyment .
Niezależnie od wszystkiego zwracam uwagę na podstawową rzecz : im wyższe podnoszenie tym mniejsza wydajność więc jeśli teraz jest dobrana prawidłowo to po zmianie układu filtracji przepływ okaże sie nie wystarczający (zapewne)

Inną kwestią jest kłopotliwe mocowanie węza do wylotu - sam to przerabiałem i ciągle jestem nieusatysfakcjonowany do tego stopnia że ciagle szukam jakiegoś rozwiaznia do zasilania hydroponiki

Awatar użytkownika
barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8837
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44
Lokalizacja: BLACK WATER AQUARIUM

Re: Filtr hydroponiczny - hydroponika

Postautor: barttsw » 22 listopada 17, 11:01

abiba pisze:nną kwestią jest kłopotliwe mocowanie węza do wylotu - sam to przerabiałem i ciągle jestem nieusatysfakcjonowany do tego stopnia że ciagle szukam jakiegoś rozwiaznia do zasilania hydroponiki
a myslałeś może by to zrobić na sztywno?

abiba
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 2215
Rejestracja: 3 lutego 15, 14:43

Re: Filtr hydroponiczny - hydroponika

Postautor: abiba » 22 listopada 17, 11:54

Tak - nawet próbowałem ale średnio mi to wyszło .
Wulot ma bardzo cieńką ściankę i to ogranicza możliwości . Również wklejenie polietylenu co pcw jak sie okazuje też nie nalezy do najlatwiejszych .
Obecnie mam rozwiązanie z obszaru pornografii technicznej (pęknięta przejściówka mocowana na tzw "trytki" ) i tak musi być do czasu planowanej wymiany zbiornika
.
ps
mam turbo 2000 i nieźle to dmucha więc żadne tam "na wcisk" nie działa

Wróć do „Rośliny”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości